Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

POI-pontok: fogászat csak 40 kilométernyire?

Győr-Moson-Sopron - A globális helymeghatározó rendszerben (GPS) lévő úgynevezett POI-pontok tekintetében van még mit pótolnia megyénknek. A közintézmények és szolgáltatók többsége még hiányzik a térképről.
Első hallásra talán hihetetlen, de Mosonmagyaróvár térségében élelmiszerüzletet keresve a legközelebbi településnek Pozsonyt jelöli a GPS-rendszer, de fogászatot is csak 40 kilométernyire találhatunk a szerkezet segítségével. Az úgynevezett POI-pontok (Points Of Interest, azaz a hasznos, érdekes helyek) közül vendéglátóegységből van a legtöbb – mintegy harminc – a Lajta-parti városban, de a pénzintézetek szinte mindegyike is szerepel a rendszeren. A hivatalos helyekből viszont már jóval szegényesebb a térkép, csupán néhány ilyet találunk, iskolák, orvosi rendelők, fogászatok vagy állatorvosok viszont egyáltalán nincsenek.

POI: Ezekből a helyekből egyelőre keveset talál a szerkezet a megyében. Horváth Miklós a GPS-szel Győrben megtalálta a megyei múzeumot. Fotó: M. Á.
POI: Ezekből a helyekből egyelőre keveset talál a szerkezet a megyében. Horváth Miklós a GPS-szel Győrben megtalálta a megyei múzeumot

Mosonmagyaróvár vonatkozásában jelenleg mindössze alig száz POI-ponthoz navigál a készülék. A helyzet javítása érdekében a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. felvette a kapcsolatot a rendszert üzemeltető céggel, majd megállapodást kötöttek, hogy a társaság parkolási csoportjának közreműködésével ingyenesen felveszik az adatbázisba a helyi közintézményeket és minimális, egyszeri térítési díj fejében megteremtik ugyanezt a lehetőséget a vállalkozások, szolgáltatások számára is.

– A közérdekű kezdeményezéssel a helyiek és a városba látogatók tájékozódását szeretnénk megkönnyíteni, és nevezetességeink látogatottságát, a vállalkozások forgalmát növelni – mondta el Kosár Tibor, a VÜF ügyvezetője. – A szerződés értelmében a beérkező információk rögzítése után az adatok legkésőbb négy hónapon belül fölkerülnek a térképre. A vállalkozások által fizetendő egyszeri díj az objektumok felkeresését, a koordináták bemérését, az adatok bevitelét és továbbítását fedezi. A rendszerbe bekerülők ezért a költségért cserébe mindaddig ott maradnak, amíg nem jelzik esetleges megszűnésüket, elköltözésüket. A munkához szükséges hardver- és szoftverfejlesztések megtörténtek, a parkolási csoport vár mindenkit, akit érdekel ez a lehetőség – mondta az ügyvezető.

POI-pontok tekintetében a Rábaközben is hasonló a helyzet. A listán közel hatszáz megjelölt pontot kapunk mintegy negyven településről. A legtöbb, huszonnégy ponttal Csorna büszkélkedhet. Öt vállalkozás és ugyanennyi turisztikai látványosság szerepel a listán, valamint tizenkét bank, benzinkút és többek közt mentőállomás. A Rábaközben a második helyen a szomszédvár, Kapuvár áll, tizenkilenc megjelölt ponttal. Három vállalkozás, hat turisztikai pont és több egyéb nevezetesség szerepel a kapuvári listán. A kisebb, rábaközi települések közül előkelő helyen szerepel Szilsárkány kilenc címmel, majd Beled hat megjelölt ponttal. Négy-négy megjelölés szerepel Bősárkány és Sopronnémeti neve mellett, ezek jobbára turisztikai (templom vagy helyi nevezetesség) vagy egyéb (benzinkút, pénzautomata) pontok. A rábaközi települések majd mindegyike szerepelteti önkormányzati hivatalát a listán, ám azt hozzá kell tenni, hogy sem körzeti orvosok, sem például fogorvosok nem szerepelnek. Ugyanígy nincsenek egyéb szolgáltatók, például autószerelő műhelyek sem.


Győrben még „nincsen" zöldséges

Mint megtudtuk, Győrrel és Sopronnal még nem kötött együttműködési megállapodást a digitális térképeket készítő és forgalmazó egyik legnagyobb cég, a Top-Map Zrt., a térkép azonban 2004 óta ennek ellenére is bővül, egyéni bejelentések és a cég saját felmérése alapján.  Amire a GPS mindenütt igen alkalmas, az a közintézmények keresése, ugyanis a nem gazdasági vállalkozásokhoz kapcsolódó objektumok legnagyobb részét már felmérte a szolgáltató. A profitorientáltakkal – bevásárlóközpontokkal, éttermekkel – annyiban más a helyzet, hogy maguknak a vállalkozásoknak is elemi érdekük felkerülni a GPS adatbázisára, s így számítani lehet a jelentkezésükre. Ami még a cégeket illeti: a benzinkutak például kivétel nélkül megtalálhatók a térképen.
S most nézzünk egy-két számot érzékeltetésképpen: egy viszonylag frissnek számító, 2007-es adatbázis szerint Győrött működik 5 kaszinó, 67 éjszakai szórakozóhely, 21 posta és 47 patika. Oktatási intézményt tekintve jól állunk: a 99-ből 90-et mutat meg a GPS, belevéve természetesen a tagiskolákat, tagóvodákat is. A „személyi szolgáltatás" kategóriában viszont mindössze 3 cég szerepel, egy fodrászüzlet és két fitneszközpont. A boltoknak Győrben is van még mit tenni, aki például áruházat vagy zöldségest keres, azt innen is Pozsonyba irányítja a program, amiről egyébként tudni kell, hogy a kiindulási ponttól körkörösen keres, és egyes alkalmazásokban az országhatárokon is átlátva adja meg a legközelebbi pontot. Ha viszont Győrben és környékén nincs zöldséges az alkalmazott adatbázisban, akkor Pozsonyba irányít. Ez esetben ne hallgassunk rá.

Siegler Ádám, a Top-Map Zrt. vezető projektmenedzsere elmondta: a szolgáltató egy munkatársa kizárólag e POI-pontokat keresi, ellenőrzi, adatait pontosítja. El kell mondani, hogy a cég a népességhez viszonyítva 100 százalékban felmérte már az összes utat, e tekintetben például 10 százalékkal előzzük meg a már említett Szlovákiát. A térkép kialakítása azonban legalább annyira az egyes vállalkozások érdeke, s ehhez rájuk is szükség van. Nem utolsó szempont, hogy ingyenreklámról van szó, mivel egy-egy étteremről, boltról vagy más cégről akár a vállalkozó, akár bármely GPS-felhasználó küldhet adatokat a http://terkep.topmap.hu oldal alatt működő, a felhasználók bejelentéseinek kezelésére létrehozott térképszerkesztő oldalon.


Többféle program és adatbázis

Annyit tudni kell, hogy többféle navigációs rendszer is létezik, s a használt térképek közül a Top-Mapé csak egynek, de mindenképpen meghatározónak számít. Ugyanis ezt az adatbázist használják minden iGO-alapú szoftvernél, a Garmin GPS-ekhez kapható NaviGuide szoftvernél, a mobiltelefonokhoz használható Wayfinder alkalmazásnál, s ezt találjuk meg az internetes Útvonalterv.hu-n, valamint a 197.hu oldalakon. A nagyobb térképészeti cégek közül érdemes még megemlíteni a Navteqet, ennek alaptérképét alkalmazza egy másik sokak által használt rendszer, a Garmin, ugyanakkor – mint utaltunk rá – az ő csomagjukkal ingyenesen megkapjuk a Top-Map Magyarország-térképét is tartalmazó SD-kártyát. A nagyobbak sorában szerepel még a Teleatlas is,  adatbázisát például a TomTom készülékekről érjük el.


Sopronban Eisenstadt a központ

Nem jár jól a turista, ha Sopronban GPS-e alapján kíván tájékozódni. Azazhogy Sopron, illetve a hűség városában működő szolgáltatók, vállalkozások járnak rosszul, hiszen számos menüpont alatt osztrák látványosságokat, helyeket ad ki elsőként a gép. A Frankenburg úti szerkesztőségünket kiindulási alapnak tekintve a GPS szerint a legközelebbi múzeum Eisenstadtban van, az egyetemek közül is a Soprontól 18 km-re lévő eisenstadtit dobja ki a gép, s szerinte mozit is legközelebb ott keressünk. Ha ez alapján tájékozódunk, akkor kiderül, hogy a hozzánk legközelebb eső könyvtár a Burgenlandische Landesbibliothek – ugyancsak Eisenstadtban –, színházba Mörbischbe kell mennünk. Ha templomlátogatásra vágyunk, a 6 kilométernyire lévő Schattendorfot vegyük célba, bevásárlóközpontot pedig Mattersburgban találunk. A forrás menüpontot beütve viszont már üdítőbb képet kapunk. A hidegségi forrást kiadja a GPS-ünk, a tavak között pedig szerepel a Fertő tó.


Részletességben jók vagyunk

Adjunk még egyet a hazafias büszkeségnek: Kelet-Közép-Európa 21 országa közül csak Magyarország és Litvánia GPS-térképe rendelkezik a népességre vetítve 100 százalékos lefedettséggel, s a házszámok 98 százaléka is ismert, ebben viszont messze megelőzünk minden más országot. Ami az írásunkban emlegetett POI-pontok számát illeti: a 49.108-cal a harmadik helyen állunk a jóval népesebb Török- és Lengyelország után, Szlovákiában kevesebb „érdekes helyet" tartalmaz az adatbázis, holott több települése van. Az más kérdés, hogy nálunk is a főváros volt az első a térképkészítés során, s így nem csoda, ha néha még Pozsonyba irányít a szerkezet.

Olvasóink írták

 • 6. Németh Árpád 2008. november 02. 19:08
  „A www.poiplaza.com ingyen jeleníti meg a POI-kat. Közel másfél millió POI-t tartalmaz a teljes gyűjtemény 92 országból. Ebből 26000 cím hazai.”
 • 5. Márton Gábor 2008. október 09. 18:56
  „Létezik persze ennél pontosabb és részletesebb adatbázis is, amely a szolgáltatók rendelkezésére áll.”
 • 4. Zoltán Kaposi 2008. augusztus 07. 20:23
  „Az alábbi nonprofit kezdeményezések rengeteg POI-t tartanak nyilván, melyek többféle formátumban, és webes rendszerben is kerehsetőek, készülékre tölthetőek. Mindezt "természetesen" ingyenesen: www.turistautak.hu -a nevével ellentétben egyre több település utcaszintű, a fizetős szoftvereknél sokszor pontosabb térképével. Vagy említhető a geocaching.hu, ill. az openmaps.eu.
  Javaslom kipróbálni őket!”
 • 3. Ferenci Márk 2008. augusztus 07. 16:44
  „Ha fizetnek a kereskedelmi poik, akkor azt mennyi időre teszik? Ha közben megváltozik a címük, nevük, telefonszámuk, akkor mi van? A gyári terkep.topmap.hu oldal olyan mint egy postaláda, csak betenni lehet, egyet értek dirdlee vel, hatalmas káosz van ott. Az emlitett 4 hónapos megjelenés, az hogy jön ki? Ennyi idő alatt jelenik meg a hirdetés a topmap weboldalon, mint egy internetszaknévsorban? Mert így a gps-készülékekbe nem kerül be az biztos, hiszen a Topmap féle Naviguide meg az Igo is kb. évente (!!!) ad ki új térképet! Ezért van, hogy a gps-ezőket pont nem érdekli milyen poi állomány volt/van a készülékben, mert a magyar poi-k teljesen gázok, inkább frissítünk valahonnan (google earth, navipro, smartpoi etc.). Mindegy csak ne "gyári" legyen, a szomszéd dolgozott Pesten a cikkben emlitett térképészcégnek, egybe beszedtek valami cégkatalógust (ennek vagy 3-4 éve) oszt azóta senki nem nyúlt hozzá, ők a térképpel (utcák, terek) foglalkoztak nincs rá energiájuk, hogy egyeztetgessék a cégeket... Akkor meg most mitől lesz ez jobb? A régi készülékeket egyébként is igy, neten frissítik, mert azokban még azok az adatok porosodnak, amikkel levették a polcról.”
 • 2. dirdlee 2008. augusztus 07. 14:36
  „A gyárilag beépített poi-k ezerévesek, súlyosan elavultak, ezért találták ki a frissítőoldalakat. A cikkben szereplő térképhibabejelentőt sokszor használtam már, érdemes megnézni milyen marhaságokat irnak bele a felhsználók. igy nem csoda hogy a végeredmény is használhatatlan (egy poi 5-6 féleképpen van benne, hogyan lehet ebből kihámozni melyik az igazi???) akinek kereskedelmi előnye származik belőle, az fizessen csak a megjelenésért, de a közérdekű helyek ne! Tudok olyan hivatalos magyar céget, amelyik ilyen üzleti alapon kezeli a kereskedelmi infokat, és havonta frissít, de itt a benne szereplőknek érdeke is (mert fizetett) a mindig friss adat és saját maguk gondoskodnak az újdonságokról. Ráadásul ekkor csak a poi tulajdonosától jöhet az adat, nem mindeféle neten-beirogatóktól és majdnem az összes készülékmárkán fut, nem csak néhányon. Mindegy, jó a cikk témája, ebből is látszik hogy jó ideig eltart majd mig rend lesz a magyar poi térképen... (bár ez külföldön sincs nagyon másként)”
 • 1. {gli} 2008. augusztus 07. 07:06
  „Pénzért olyan térképpel kell büszkélkedni, amely tartalmazza a közérdeklődésre számító pontokat. Teljesen elfogadhatatlan a díjfizetés ellenében történő megjelenítés! Arról már nem is beszélve, hogy ezzel a konkurenciát -jogtalanul- hátrányba szorítanák. Ez pedig a leendő -a digitális térképért fizető- felhasználónak sem érdeke.
  A többiről egyelőre semmit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zápor próbára teszi a víznyelőket

Győr - Esett, esik, esni fog. Az idei nyár ezzel summázható, ami az időjárást illeti. Az extrém… Tovább olvasom