Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Pocsolyajárás és mókuskerekezés Koroncón

Új öltözőbútorok és mókuskerék került a koroncói óvodába, ahol idén a nyári leállás alatt félmillió forintból valósítottak meg fejlesztéseket önkéntes munkák, civil szervezet felajánlása révén. Az épület szigetelésére pályázaton igyekszik pénzt szerezni az önkormányzat.

A Rábapatonai ÁMK-val társulva működtetik az óvodát Koroncón, de szakmailag önálló. Három tágas, világos csoportszobájába 55 gyermek jár korosztályonként megosztva, de év végéig még növekszik számuk. Hat szakképzett óvónő és dajkák foglalkoznak velük, egyikük gyógypedagógiai végzettségű, így segíteni tud a fejlesztésre szorulóknak. A logopédiai foglalkozásokat is ingyen biztosítja az önkormányzat. Az óvodai konyhában pedig nemcsak a kicsiknek, hanem az iskolásoknak, az időseknek, helyi családoknak is főznek.

Kollerné Kantó Gabriella, a tagintézmény vezetője elmondta, hogy a nevelők az óvodában arra helyezik a hangsúlyt, hogy játékos mozgások révén fejlesszék a gyerekeket. Az Ayres-módszer, annak eszközei örömet szereznek nekik, de hasznuk ennél jóval nagyobb. Nemcsak ügyességüket, értelmi képességeiket is így javítják, növelik. Ehhez tágas, korszerűen berendezett tornatermük van.

Játékos gyermekmozgás. Hintákkal, forgókkal nemcsak ügyességüket, értelmi képességeiket is fejlesztik. Képünkön Kremola Krisztián, Szabó Milán (az előtérben) és Fodor Pénelopé látható. Fotó: HBE
Játékos gyermekmozgás. Hintákkal, forgókkal nemcsak ügyességüket, értelmi képességeiket is fejlesztik. Képünkön Kremola Krisztián, Szabó Milán (az előtérben) és Fodor Pénelopé látható. Fotó: HBE


Új mókuskereket azért tudtak beszerezni, mert a Koroncói Gyermekekért Egyesület ötvenezer forinttal támogatta az óvodát és ezt az összeget kiegészítette a szülői munkaközösség. Mivel a falu szép természeti környezetben fekszik, korábban pályázati pénzből negyven pár gumicsizmát vettek, így eső után is kirándulhatnak, csigát gyűjthetnek a gyerekek, s ezt a pocsolyajárásnak nevezett sétát nagyon élvezik.

A nyári leállás alatt 800 ezer forintból valósítottak meg kisebb fejlesztéseket, végeztek javításokat, festettek. A 900 ezer forint értékű öltözőbútorokhoz az önkormányzat vásárolt alapanyagot, de önkéntes munkában készültek el, azaz harmadáron. Radicsné Kincses Mária polgármester elmondta: a külső burkolat, a tetőtér szigetelése miatt a Belügyminisztériumhoz adtak be pályázatot. Állagmegóvás és energiatakarékosság miatt lenne szükség a 13 milliós támogatásra.

Imádják óvodájukat. – Mindig meg voltam elégedve a koroncói óvodával, de akkor a leginkább, amikor olyan barátnőimmel beszéltem, akik városi intézménybe járatják csemetéiket. Ugyanis nálunk kis közösségben mindenkivel úgy tudnak foglalkozni a nevelők, ahogy arra a kicsiknek épp szükségük van, mert ugye ki csendesebb, ki elevenebb.

Még én is mindig tudtam, melyik nap mi miért történt velük az oviban, mert közvetlen a viszony az óvónőkkel – mondta el Torma Beatrix, akinek a lánya már iskolás, fia most középső csoportos, de a koroncói ovit mindketten „imádják".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztivál a tudatos vásárlóknak Győrben

Helyi termékek, bioélelmiszerek vásárlását, illetve a piacra járást szeretnék szorgalmazni, vonzóvá… Tovább olvasom