Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Plusz hatvanmillió a zsinagógára

A győri zsinagóga felújítása során nem várt költségek merültek fel, a folytatáshoz még 60 millió kellenne.
Kattintson a képre >>
Szinte napra pontosan egy éve kezdték el a győri zsinagóga rekonstrukcióját, a külső felújítással végeztek, az állványokat bontják. Időközben nem várt költségek merültek fel, a közgyűlés csütörtökön dönt arról, hogy a plusz hatvanmillió forintot biztosítja-e a folytatáshoz.

Sok év várakozás után 2004. december 16-án kezdődött el a győri zsinagóga felújítása. Az eltelt egy év alatt kiderült, hogy Tony Curtis pénze nem érkezik meg, de a munkák így is a megadott terv szerint folytak. A külső felújítás mostanra elkészült, a belső rekonstrukció egy része szintén – ennek a második üteme, illetve a környezet rendezése jövőre fejeződik be.

Az eredeti költségvetés 500 millió forint volt, ebből 450 milliót a város nyert címzett támogatásként, 50 milliót pedig maga tett hozzá saját forrásként. Az épület rekonstrukciója és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal (KÖH) történt egyeztetések során azonban előre nem látható többletfeladatok és -költségek merültek fel, amelyek 59,6 millió forintra rúgnak. A közgyűlés elé csütörtökön kerülő anyag azt szorgalmazza, hogy ezt az összeget vállalja a város, és összességében 560 millió forintból fejezze be a teljes rekonstrukciót.

A felújítás első üteme
Kattintson a képre >>
A többletköltségek a többi között abból adódtak, hogy a bontás során számos plusz szerkezeti megerősítést kellett végezni, a gombaszakértői vizsgálat után pedig szükséges volt speciális faanyagvédelemmel ellátni a gerendákat. A KÖH – a homlokzati részletek megismerése után – kiegészítő homlokzati restaurálási munkákat is kért, és szintén a hivatal egyetértésével előrehozták a második ütemből a kupola teljes rekonstrukcióját.

A miértre a válasz egyszerű: a tervek szerint elkészülő padlófűtésre és az új terrazzoburkolatra már nem lehetett volna elhelyezni az állványzatot. A zsidó hitközség kérésére szintén célszerű (még ha most pluszköltséggel is jár) mindkét oltár felújítását elvégezni az első ütemben – ez esetben a templomoltár restaurálását hozták előre a második ütemből.

Végül pedig az iskolaszárnyak egyik használója – a győri Széchenyi István Egyetem – kereste meg az önkormányzatot, mondván, lehetőséget lát az iskolaszárnyak közötti belső udvar megújítására.

Ez eredetileg a második ütemben szerepelt, de az egyetem cserébe vállalta a költségek felezését, így a városnak ez 7,5 millió pluszkiadásába kerül. Mindent összevetve tehát 59,6 millió forint a többletköltség, amelyet Győrnek vállalnia kell a teljes rekonstrukcióhoz.

A kupola teljes rekonstrukciója már elkészült.
Kattintson a képre >>
Imre István, a kivitelező Integrál-H rt. igazgatója hangsúlyozta: minden az eredeti ütemterv alapján folyik, az időjárás eddig nem hátráltatta, s remélhetőleg ezután sem akadályozza a munkák folytatását. A belső átalakításoknál ez egyébként sem lehet már kérdés A szerződés szerint május 31-ig el kell készülniük a rekonstrukcióval, s el is készülnek. Mint mondta, a zsinagóga felújítása speciális feladat, minden lépés újabb élményt jelent az építők számára is.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

Jövőre újítják fel a zsinagógát (2004-09-15) >>
Tárgyalnak a zsinagógáról (2004-09-06) >>
Aranyozott csillagok a volt zsinagógában (2005-09-06) >>
Csak Győrnek jut a címzett pénzből (2002-11-12) >>
Sopronnak nem jut támogatás (2002-11-12) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás előtt a győri vasútállomás

A finisbe érkezett a győri vasútállomás felújításának előkészítése- eszerint az új elektronikus biztosítóberendezés létesítésére vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, és szeptember 20-án aláírták a kivitelezői szerződést. A nyertes cég már megkapta a munkakezdési engedélyt, míg a munkaterület átadására kedden kerül sor. Tovább olvasom