Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Plasztikus válaszok - mellműtét, sztárok nélkül

Tágan vett ismeretségi körömben, a mellplasztikát épp csak megemlítő kérdésemre adott válaszok, a legtöbb esetben ellenérzést tükröztek. Volt, aki röhejes divatnak nevezte, volt, aki ingerülten válaszolta, hogy ez nyilvánvalóan elkényeztetett fruskák és olasz pornószínésznők passziója, volt, aki a természetellenességet találta a legtaszítóbbnak benne. Utolsó utáni gondolat volt mindenkinél a lelki tényező, az indokolt beavatkozás vagy egy helyreállító műtét.
Valahol érthetőek ezek a reakciók, hiszen „VV" Anikó, Pamela Anderson, vagy bármelyik külföldi, hazai sztár plasztikai műtétjeiről érkező hírek, mellenként fél oldalt kapnak a magazinokban, ezért ha valaki felhorkanó prüdériával szólal meg e témában, arra hadd mondjam azt, hogy a bulvár áldozata. Ne ezekre a nőkre gondoljunk elsősorban, amikor véleményt alkotunk mellplasztikai műtétekről, vagy ha szóba kerül az a rengeteg nő, aki ezt a beavatkozást választja.

Nagyon sok nőnél a túl kicsi mell, az önbizalomhiány legfontosabb okozója. Ez jelentős hatással van egész életükre, meghatározza kiállásukat munkahelyen, párkapcsolatban. Sok esetben folyamatos, súlyos lelki problémát okoz, amihez társulhat még az önvád is amiatt, hogy az illető partnere esetleg nem elégedett a mellek mérettel, de elég, ha a nő esetleg ezt hiszi, de nem mer nyíltan beszélni erről. És néha elég, ha szóba jön baráti összejövetelen, vagy elhangzik egy másik nőről, hogy „de jó a melle". 

Sok tekintetben hasonlóan érzett a győri Zs. K. -továbbiakban Karolina- is, aki 2008 év elején feküdt kés alá. Győrben végezték el rajta a mellnagyobbító műtétet és kifejezetten örült, megkeresésünknek.

Mellnagyobbítás testközelből

„A műtét óta, ahol csak szóba jön a mellnagyobbítás, barátnők között, munkahelyen, internetes fórumokon, ajánlom mások figyelmébe. A változások, amiket ez a beavatkozás hozott az életemben pontosan azok, amit a nők elvárnak egy ilyen műtéttől. Ezért ha valaki hasonló műtéten gondolkozik, bíztatásra, tanácsra van szüksége, én szívesen elmondom a tapasztalataimat" - kezdte el történetét Karolina.

„Erősen körte testalkatú nő voltam mindig is – széles csípő és elég kicsi mellek. Irigykedve néztem azokat a barátnőimet, lány osztálytársaimat, akiket megnéztek a srácok, nyilvánvalóan nagyobb melleik miatt. Az ő megjelenésüket én is szexinek tartottam, szemben az enyémmel. Egyértelműen hátrányosnak éreztem a külsőmet. Tulajdonképpen ekkor már motoszkált bennem a mellműtét gondolata, de fiatal diákként ez nagyon távolinak tűnt anyagilag is, bátorságban is.

Később felnőttként is figyelemmel kísértem azokat a híradásokat, amelyek mellnagyobbító műtétekről vagy következményeikről szóltak és bizony sok elrettentő példa volt ezek között. Mint utólag kiderült, ezek extrém, de a bulvár sajtónak bizonyára érdekesebbek esetek voltak.

Egy barátnőm mellműtétje adott lökést ahhoz, hogy komolyan elgondolkodjak a beavatkozáson. Testközelből láttam, hogy mennyire pozitív változásokat hozott egy nő életében ez a műtét, kívül-belül megújult. Másfél év telt el a kutakodások, utánajárások és a műtét időpontjának kitűzése között. Ezalatt az idő alatt sok olyan nővel ismerkedtem meg az interneten, akik még műtét előtt álltak, vagy épp túl voltak egy mellnagyobbító műtéten.

Az orvosom két volt páciensével, szintén egy netes fórumon ismerkedtem meg. Ők fényképet is küldtek átváltozásukról, beszámoltak a műtét körülményeiről, és persze az orvosról, akivel nagyon meg voltak elégedve. Ezután dőlt el, hogy nála végeztetem el a beavatkozást.

Egy mellnagyobbító beavatkozás Magyarországon 550-1.200 ezer forint között mozog. Karolina műtétje 590 ezer forintba került.
A műtétre pszichésen próbáltam felkészülni, tudtam, hogy szenvedéssel fog járni. A transzplantáció után, öt nagyon rossz napom volt, gyakorlatilag nem tudtam felkelni. A teljes fizikai erőnlétem visszanyeréséhez, két hétre volt szükség. Az, ahogy azóta érzem magam a bőrömben, úgy érzem kárpótolt a szenvedésért és azért, hogy a beavatkozás nem volt olcsó, hiába az egyik legjobb árral műtött az orvos, más plasztikai sebészekhez képest."

Akció és reakció

„Anyukám nagyon féltett. Amikor elmondtam neki, hogy szeretném megműttetni a melleimet, ő is a felrobbant szilikonokról és egyéb komplikációkról szóló sajtóhíreket hozta fel példának, hogy lebeszéljen. De aztán látta az elhatározásomat és hamar mellém állt, azt mondta, hogy ez az én testem, ha ettől jobban érzem majd magam, akkor támogat. Apunak, mikor először megmutattam az interneten megismert két lány, e-mail-en kapott fotóit (előtte-utána), két perc alatt bokáig ért az álla. Egész pontosan azt mondta: - Kislányom, ez egyáltalán nem természetellenes.


Karolina: Ilyen lett
Karolina: Ilyen lett


A párom támogatott a műtét előtt is, de ez nála is az elszántságomat látva alakult így. Szeretett úgy, ahogy voltam, de neki is pozitív újdonság volt az új külsőm, rajta is látom, olyan, mintha egy régi-új nőt kapott volna vissza a műtét után. Nem csak a külső megújulásomat látja, a magabiztosságom, a kiállásom erősebb, ez neki is imponál. Boldog házasságban élek és éltem azelőtt is, úgyhogy új hódításokról nem tudok beszámolni, de látom a férfiak reakcióit és ez, természetesen nagyon jól esik. A mell a nőiesség egyik szimbóluma, érthető, ha előnytelen mellei miatt boldogtalan tud lenni egy nő, és az is, ha él a lehetőséggel és javítani szeretne a külsején."

Társadalombiztosítás és az onkológiai műtétek utáni helyreállító beavatkozások

A plasztikai sebészet, ezen belül a mellműtétek talán leghálásabb, legjobb hozománya, az onkológiai betegeknek nyújtott lehetőség. Magyarországon, évente négyezer melldaganatos esetet diagnosztizálnak, sokuknál részleges, vagy teljes mellvesztés az ára a gyógyulásnak. Ezeknek a betegségeknek már a diagnosztizálása is, és természetesen a beavatkozások is óriási megrázkódtatást okoznak. Elsősorban nekik, a mellcsonkítást vagy mellvesztést átélt betegeknek nyújthat reményt a gyógyuláshoz, a teljes élethez a mellbeültetés.

Magyarországon az onkológiai műtétek utáni rekonstrukciós beavatkozásokat, teljes összegében támogatja a társadalombiztosítás. 

..és ezt sokan nem tudják

Dr. Papp Sándor, Sopronban praktizáló plasztikai sebész, évente körülbelül 200 mellkorrekciós műtétet végez, vagy van jelen azokon asszisztensként, konzultánsként. Ezeknek mindössze 10%-a, tehát egy év alatt, körülbelül húsz, az onkológiai beavatkozást követő műtét. Ez az arány lehetne fordítva is, de sajnos nincs így.

„A plasztikai sebészet legnehezebb, legnagyobb kihívásokat jelentő és ezért talán a legszebb része a rekonstrukciós sebészet, a leghálásabb páciensek is közülük kerülnek ki. Egy baleset, vagy melldaganatot eltávolító eljárás során elvesztett mell helyreállítása mutatja meg igazán a szakmai felkészültséget, a tudást" – kezdte Dr. Papp Sándor.

„Azok a nők, akik a tumor eltávolítása miatt elveszítik, vagy részben elveszítik mellüket, női mivoltukban csonkulnak. Volt olyan betegem, aki miután elvégezték rajta az onkológiai műtétet, nem mert többet a férje előtt levetkőzni, szégyellte magát. De ezután a helyreállító beavatkozás után, újra teljes életet élhet és él is. Visszakapta azt, amitől úgy érezte, a betegsége megfosztotta, újra nő lett. Vannak persze idős páciensek, akik örülnek annak, hogy életben maradtak és bár tudnak a lehetőségről, nem élnek vele. De ez egy 30-40 éves nőnél érthetően nincs így. Jelentősen javíthatunk életminőségükön és ez nem csak rájuk vonatkozik. Van, akinek szoptatás után egyszerűen elsorvad a melle, vannak, akiknek egy ritka betegség folytán jelentősen aszimmetrikus mellei fejlődtek, vagy egyik mellük egyáltalán nem fejlődött ki."

Ma már az az onkológiai műtéttel egy időben el lehet végezni a pótlást - ennek neve elsődleges (primer) rekonstrukció. Ez az eljárás még újnak mondható, 5-10 éve vezették be Magyarországon. Nálunk addig a betegség alakulásától függővé tett beavatkozás, bizonyos várakozási idő után javasolt, másodlagos (szekunder) rekonstrukció volt a szokásos eljárás.

„Sajnos ezeknek a helyreállító műtéteknek a száma Magyarországon, messze elmarad a nyugati államokétól." Ennek okai nem túl szívderítőek.

Rosszul fókuszál a média?

"A média nem, vagy nem megfelelően propagálja a mellkorrekciós műtétek társadalombiztosítási támogatásának lehetőségét. Egy bizonyos pontig érdekli őket a plasztikai sebészet – legkisebb, legnagyobb, legdrágább, rekordok, hírességek, különlegességek."

Sajnos úgy tűnik, a jövő nemzedék plasztikai sebészeit is. Mint Dr. Papp Sándor elmondta, az egyik neves professzor, öt, idén végzett plasztikai sebésze közül, egy sem akar rekonstrukciós műtéteket végezni leendő praxisában. Tisztában vannak vele, hogy ez az ága a plasztikai sebészetnek, nem vonzza a pénzt. 

Több orvos ezt ki is használja, és úgy végzi el ezeket a beavatkozásokat, hogy nem tájékoztatja megfelelően a beteget a támogatások lehetőségeiről, és pénzt kér értük.

A mellrekonstrukciós műtétek támogatásának részleteiről, feltételeiről, Dr. Papp Sándorral olvashatnak hamarosan interjút itt, a Kisalfold.hu-n.


 

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Dina 2008. június 01. 22:37
  „Persze persze jo dolog, ha az ember nem elegedett a testevel.. de miert nem az?
  Az en mellembe se artana egy kis szilikon, de annal hogy azon sopankodjak hogy kicsik a melleim es kes ala fekudjek, jobban orulok annak, hogy nem kell forintok ezreit melltartokra koltenem. ;)”
 • 21. H.-né Katalin 2008. május 29. 22:57
  „Úgy látom a hozzászólások megint a furcsa, extrém példák felé viszik a témát. Épp nem erről kell, hogy szóljon a párbeszéd, hanem azokról, akiknek reményt és akiknek lehetőséget ad egy ilyen műtét. Legyen ez is legalább annyira elcsépelt beszédtéma, mint a sztárok hülye műtétjei, legyen természetes, hogy egy nő visszakaphatja a teljes élethez való jogot, ne csak egyvalaki foglalkozzon a propagálássa! Ezzel is az lesz, mint az anoním inkubátorokkal? Szép lassan, titokban kezdték propagálni, se tv reklám, se semmi, és még ma is sokan megölik az újszülöttjüket!”
 • 20. raffy2 2008. május 29. 21:01
  „KI AZ A VV ANIKÓ?EZ EGY NAGY SENKI?GONDOLOM IGEN.”
 • 19. T. Zsóka 2008. május 29. 14:54
  „Persze, hogy támogatja a TB, ezt szajkózza a doki is. Erre kellene jobban felhívni a figyelmet, ezért felháborító, hogy valaki úgy műt, hogy nem mondja meg a betegnek, hogy ingyen is megcsinálhatnák a beültetést.”
 • 18. Icsi 2008. május 29. 13:25
  „Szerintem azokat a műtéteket támogatja a TB mint pl.: egy mellrákos nőnél mell levétel esetén implantátum behelyezés
  És ez jogos is!”
 • 17. mindigatutit 2008. május 29. 13:09
  „egy nagy xart támogatja a rekonstrukciós műtéteket a társadalombiztosítás!!”
 • 16. Icsi 2008. május 29. 11:44
  „Milyet?
  Mesélj!”
 • 15. Az a tag, amelyik a műlábában csempészte a heroint 2008. május 29. 11:43
  „pedig én már láttam olyat.”
 • 14. Icsi 2008. május 29. 11:42
  „12.

  Sikerült a csempészés vagy kiszimatolták a drogkereső kutyák és letépték a lábikódat?”
 • 13. Icsi 2008. május 29. 11:40
  „Amúgysem teljesen egyforma a természetes mell sem.”
 • 12. Az a tag, amelyik a műlábában csempészte a heroint 2008. május 29. 11:22
  „felemás. a jobb oldali nagyobb...”
 • 11. Sajóka 2008. május 29. 11:04
  „Érdekelne milyen volt eredetileg a mell. A természetes nekem a legtöbb esetben jobban tetszik, mert a legtöbb esetben szerintem beképzelt és túlzott a probléma is.”
 • 10. colomano 2008. május 29. 10:53
  „Ha valaki ettől érzi magát nőiesebbnek, csak tessék. Semmi elítélendő nincs ebben.
  Mellesleg a nők 90%-a festeti a haját, sminkeli magát, kozmetikushoz, szoláriumba jár.
  Csakis azért mert így jólérzi magát.”
 • 9. andy 2008. május 29. 10:40
  „Mellműtét utáni rekonstukció valóban jelenthet a remélhetőleg gyógyulás útjára lépett betegnél segítséget,reményt is.
  De az az átlagszintű önimádat,mely külsőségekben van jelen a nőknél,s amely külsőséget nem kevés ffi igényli is,az elszomorító.A szépség múlandó,így nyilván nem nézhet ki nagymama korú hölgy tiniként...bár személy szerint már láttam próbálkozásokat e tekintetben.Nekem furcsa,mikor egy 50-es nőtől azt látom,hogy csontra lefogyva,szolibarnán a ráncos bőrét fél kg sminkkel fedi,s mellműtétet tervez.Értékesebb nem lesz tőle,s szerintem boldogabb sem.”
 • 8. Icsi 2008. május 29. 10:35
  „3.

  Én meg pont azt néztem, hogy milyen szép cicik.
  Látni ennél durvábbakat is!
  Szerintem jól sikerült!
  Gratula hozzá!”
 • 7. Icsi 2008. május 29. 10:32
  „Semmi gond nincs a plasztikával.
  Ha valakinek komplexusai vannak, amiatt hogy néz ki, akkor miért ne? Az önbizalmon nagyon sok minden múlik!”
 • 6. Turoczi Gabor 2008. május 29. 10:28
  „végre egy tök jó cikk délelőtt az amúgy elég gyakran selejtes kisalfold.hu-n!

  gratulálok, Nyerges úr!”
 • 5. Nouri 2008. május 29. 10:12
  „valahogy nem érzem korrektnek hogy egy cikkben írnak a hiú és a mellrákos nőkről...
  közös szál a mell???
  nem hiszem hogy a két problémát egy napon kellene emlegetni.
  amúgy egyetértek H.-né Katalinnal, tájékoztatni kellene a nőket!”
 • 4. H.-né Katalin 2008. május 29. 09:19
  „Várom a folytatást. A médiumok, a bulvár meg szégyellhetik magukat, hogy nem segítik a tájékoztatást. Meg az orvosok, akik elhallgatják a tényeket.”
 • 3. tricse 2008. május 29. 09:09
  „Üdv!

  Ugye kinek mi a szép? Ha egyszer egy nő a fejébe veszi,hogy a saját melle túl kicsi,túl nagy,túl akármilyen akkor nincs az a hatalom ami meggyőzné az ellenkezőjéről! Én erre gondoltam mikor a tényleg szép mellüket műttetik-et írtam!

  Valamint magamat idézem " ha a gazdája ettől tud teljes és boldog életet élni akkor jól tette,hogy megműttette,"----tehát én se írtam,hogy ne tegye senki!

  A daganatos megbetegedések okán végzett mellkorrekció pedig szükséges és támogatást igényel minden tekintetben!

  És persze mindenki azt csinál amit akar a testével---ez csak az én véleményem!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúszimfónia a Richter Teremben

Győr - Hetekkel ezelőtt még mindenki úgy tudta, Baross Gábor, aki 1968-tól zenekari tagként, az… Tovább olvasom