Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Planetárium az íróasztalon

A napokban fejeződött  be egy csaknem százesztendős oktatástörténeti ritkaság restaurálása.

A  jövőbe  láttam  nemrég.  Megtapasztaltam a  következő, a 2068-as napfogyatkozást. Mindez Bálint Péter győri órás műhelyében történt,  ahol befejeződött  egy csaknem százesztendős  oktatástörténeti ritkaság restaurálása.

–  Még  azok is meglepődtek, akik  pedig hosszú ideje  őrizték  a kis planetáriumot    a győri, Kálvária úti iskola szertárában –   meséli a mester, aki a keszthelyi  Festetics-kastélymúzeum  óráit is újjávarázsolta.

– Miben rejlik  a szerkezet  különlegessége?

– Térben, de időben is modellezi a Nap, a Föld és a Hold  viszonyát úgy, hogy  különböző  mozgásokat végeznek egy nagyon finom  mechanika segítségével. Az egyik alkatrész  időben is mutatja például a nap-  vagy  a holdfogyatkozások  időpontjait.

–  Csakugyan  órásnak való kihívás lehetett a felújítás, hiszen az  égitestek modelljei  egészen kicsik.

– De azért, mondjuk,  a földgömbön a feliratok  elolvashatók. Latinul.  Kenyérbéllel tisztítottam  a felületeket, szépen vissza is kapták a színüket.  Egyébként is megérdemelte  ez a ritkaság az aprólékos  munkát,  hiszen német gyártmány, így a precizitás  kötelező…

–   A  számítógéppel  is felveszi  szemléltetésben a versenyt?

–   Ott   inkább csak síkban  jelenik meg az, ami  itt térben. Az idén 50  éves győri csillagászkör  tagjai őszintén szólva, mint a gyerekek,   olyan örömmel játszottak vele.  Egy délutánon át   lehettek  ennek a kis világnak az urai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Citromdíj a Frigyes-laktanyának

Citromdíjat ítélt oda a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) Magyar Nemzeti Bizottsága a győri Frigyes-laktanyának és a Schlichter-villának. A szervezet nem az épületek állapotát, hanem azok károsítását találta „elismerésre" méltónak. A díjat például a legsikertelenebb új beépítésért, átalakításért, a legtökéletesebben félresikerült helyreállításért osztják ki. Tovább olvasom