Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Plakátok: Néhány utca még igennel kezdődik

Győr-Moson-Sopron - Több helyen még mindig kint vannak a népszavazási táblák, ami nemcsak szabályellenes, de az azóta történt belpolitikai események ismeretében már-már anakronisztikus. A törvény szerint 30 napon belül kellett volna őket leszedni.
Sok minden történt már a március 9-i népszavazás óta: megszűnt a vizit- és kórházi napidíj, a tandíj, május 1-jei hatállyal leváltották az egészségügyi minisztert, koalíciós válság tört ki, körvonalazódik a kisebbségi kormányzás jövőképe és most éppen ismét a tandíjra irányult a figyelem. Eközben több helyen még mindig kint maradtak a szavazásra hívó táblák, túlélve sajnos a harmincnapos határidőt is, amit a törvény előír.

A baj csak az, hogy a törvény nem kapcsol a szabálysértéshez világos szankciót, így büntetni csak azok a települések tudnak, ahol helyi rendelettel erősítették meg a jogszabályt. Dr. Horváth Klára, Győr aljegyzője elmondta: saját hatáskörében ez azért nem jelent nagyobb problémát, mert a győri kommunális szolgáltató által a polgármesteri hivatal választási táblákat helyezett ki, s ezeket az önkormányzati szervezet maga szedi be a határidő előtt. Az akciónak teljes költsége 2 és fél millió forint volt, viszont így legalább bízni lehet a forgatókönyvben. „Zugplakátokkal" vagy más szabálysértéssel kapcsolatban sem érkezett most bejelentés, ám korábban, a választások idején előfordult, hogy büntetni kellett. Valamivel tíz alatt lehetett az olyan esetek száma, amikor a plakát kint maradt vagy a hirdetésen nem tüntették fel a megrendelő nevét. Mivel Győr – a legtöbb kis- és nagytelepüléssel egyetemben – helyi rendelettel csatlakozott a törvényhez, a kint felejtett plakátokért 30 ezer forint bírságot szabhat ki a jegyző.

Nagybajcson például több tábla is hiába várja vissza az illető aktivistát. Fotó: Bertleff András
Nagybajcson például több tábla is hiába várja vissza az illető aktivistát. Fotó: Bertleff András

Nyilvánvalóan nem tudjuk a megye minden utcáját végigjárni, ki-ki tudhatja, hogy a háza táján maradt-e politikai hirdetés. Szerkesztőségünkhöz érkezett panasz Töltéstavával kapcsolatban és magunk is láttunk ilyet Nagybajcson. Huszár Imre, Nagybajcs polgármestere elmondta: személy szerint őt is bosszantják a plakátok, de nem tudja, kihez forduljon ezekkel kapcsolatban. Most azonban – ígérte – megkeresésünk okán felveti a testületi ülésen a problémát.

Megkérdeztük erről Kara Ákost, a Fidesz Győr környéki választókerületének elnökét, mivel a népszavazás előtt jobbára pártja indított plakátkampányt a településeken. A megyei közgyűlés alelnöke szerint legfeljebb kis hibaszázalékról lehet szó, bár ő remélte, hogy körzetében a mintegy 400 farostlemezt visszahozták a párt segítői, akik jobbára saját kerítésüket használták felületnek. Ha mégis maradt kint hirdetés – mivel 500 aktivista plakátolt Győr körül –, akkor a kerület vezetője megteszi a szükséges intézkedéseket, már ha addigra – tesszük mi hozzá – az érintett testületek meg nem szavazzák, hogy valaki felmásszon a létrára és letépje a „jövő igennel kezdődik" feliratokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos kampány a megvakulás ellen

Magyarország - Bár az időskori makuladegeneráció (AMD) az ötven évnél idősebbeknél kialakuló vakság… Tovább olvasom