Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Plakátok: magyar üzenet Európának Győrben

A dán plakátmúzeum tulajdonában vannak az alkotások, amelyek a magyar társadalom, politika elmúlt húsz évben készült korlenyomatai és mivel jelenleg hazánk az unió soros elnöke, vándorkiállítás formájában Magyarországot járják be. Kedden Győrben nyílt belőlük tárlat.

Álombrigád, Aurora, Munkásőrség, Nem oda Duna!, Szög és kalász, Sztálin-szobor, Tovarisi konyec!, Magyar Millennium – csak néhány a Xántus János Múzeum két termét megtöltő plakátok sokatmondó címei közül. Egyszerű grafika, erős üzenet jellemzi az alkotásokat és múltunk görbe tükörből néz vissza ránk azokról, némi iróniával fűszerezve. A rendszerváltás 20. évfordulóján a közép-dániai régióban láthatták több helyen a kiállítást az érdeklődők, most hazánkat járja be a tárlat; a helyszínek sorában Győr a második.

Alkotók és alkotások – A kiállításmegnyitón megjelentek a művészek is, akik plakát formájában fogalmazták meg gondolataikat: Pócs Péter, Orosz István és Ducki Krzysztof. Fotó: H. Baranyai Edina
Alkotók és alkotások – A kiállításmegnyitón megjelentek a művészek is, akik plakát formájában fogalmazták meg gondolataikat: Pócs Péter, Orosz István és Ducki Krzysztof. Fotó: H. Baranyai Edina


– Nemcsak művészi értéket képviselnek, politikai-társadalmi üzenetük is van a plakátoknak: többek közt a diktatúra elutasításáról, az egyén szabadságáról, méltóságáról szólnak és a múlt tanulságaival szolgálják a jelent – mondta el keddi köszöntőjében Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke. Heine Sveistrup Jensen dániai magyar tiszteletbeli főkonzul úgy fogalmazott: ez a tárlat magyar üzenet Európának. Gert Schou, a közép-jüttlandi régió regionális tanácsának tagja azt tette ehhez hozzá, hogy a képek ma is érvényes szimbólumként megerősítik a szemlélőkben azt a meggyőződést, hogy a magyarok kötődnek Európa értékeihez.

A Magyar karma című kiállítás február 10-ig látogatható. A címadó műről alkotója, Pócs Péter lapunknak elmondta: ugyan pesszimista kisugárzású a leégett gyufafejek elszürkült tömbje, de manapság ez a jellemző hangulat, sok a kiégett ember. Szerinte a plakátnak az a dolga, hogy elgondolkodtasson, és ha szomorú is a rajta látható kép, nem biztos, hogy szomorú gondolatokat szül, reméli, hogy inkább a kiútkeresés fontosságára ébreszt rá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű tudomány

Találmányokhoz feltalálót kerestek, égitesteket ismertek fel tulajdonságaik alapján, futószalagon… Tovább olvasom