Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Pintér: A válság lehetőség

Győr - „Magyarországon a fellendülés nagyobb mértékben függ a világgazdaságtól, és csak kisebb mértékben magunktól" – állítja Pintér István, a Rába nyrt. elnök-vezérigazgatója.

– Gondolom, sokan megkérdezik, hogy meddig tart még a válság. Mit szokott mondani?

– Azt, hogy nem tudjuk. A Rábánál tavaly válságképet dolgoztunk ki, amely három szakaszból áll. Eszerint az első fázist zuhanás jellemzi, amikor nem határozható meg, hol a gödör alja. A másodikban már nagyjából látható, mikor lesz vége a válságnak és hogy mekkora károkat okozott. A harmadik szakaszban elkezdődik a kilábalás.


– Az egyes fázisokhoz milyen időpontokat rendelne?

– Menedzsmentszinten tavaly októberben beszéltünk először a válságról. Akkor vázoltam a három stáció hosszát. Azt mondtam, hogy az első fázis január-februárban ér véget, és csak 2010–2011 körül térünk vissza újra egy magasabb szintre, ami azonban a korábbinál biztosan alacsonyabb lesz.

Sokan pesszimistának tartottak, de utólag kiderült, hogy inkább optimista voltam – folytatta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója. – Most azt mondom, hogy a magyar gazdaság esetében 2009 egészét drasztikus csökkenés jellemzi 2008-hoz képest, bár az esztendő második fele már egy kicsit jobb lehet, mint az első. Jövőre – ugyancsak 2008-hoz képest – megállhat a visszaesés, és csupán 2011-ben várok először markánsan pozitív GDP-t.

Pintér István, a Rába Járműipari Holding  elnök-vezérigazgatója. Fotó: H. Baranyai Edina
Pintér István, a Rába Járműipari Holding elnök-vezérigazgatója. Fotó: H. Baranyai Edina

– A világ ennél gyorsabban jöhet helyre?

– Magyarországon a fellendülés nagyobb mértékben függ a világgazdaságtól, és csak kisebb mértékben magunktól. Az elképzelhetetlen, hogy még mindenki recesszióban van, de mi már növekszünk. Én úgy látom, hogy az Egyesült Államok – részben, mert ott korábban kezdődött a válság, részben, mert ott vannak a legnagyobb élénkítő programok – 2009 második felében már a javulás jeleit mutathatja. Ettől függetlenül idén ott sem bővül a GDP. Európa esetében, amely nagyon rossz állapotban van, 2009-ben semmi jót nem várok. Oroszország a Rába három stratégiai piaca közül az egyetlen régió, amely a világtól függetlenül elindulhat felfelé. Több ok miatt: jelentős devizatartalékai vannak, óriási belső piaccal rendelkezik, és belső szerkezete miatt gyorsan tud hatékony, ha kell, protekcionista döntéseket hozni a saját érdekében. A válság egyébként nemzetként, vállalatként és egyénként nemcsak tragédiaként, hanem lehetőségként is megélhető. Igaz, mindenkit érint és mindenkinek kicsit vissza kell venni abból, amit eddig megszokott. Azonban arra a kérdésre mindenképpen válaszolnunk kell, hogy milyen lehetőségeket szeretnénk kiaknázni.


– Az ország esetében látja, hogy megvan ez a törekvés?

Vállalatvezetőként nagyon egyetértek azzal, hogy a költségcsökkentésre és az egyensúly megteremtésére irányulnak a legelső erőfeszítések.

– Először stabilizálni kell a beteg állapotát, és csak azt követően lehet gondolkodni azon, hogy milyen növekedési pályára állítható az ország.


– Köztudott, hogy a járműiparban érdekelt Rába az év elején négynapos munkahétre állt át. Milyen helyzetben van most a vállalat?

– Sok más cégnél felkészültebben ért bennünket a válság. Ennek is köszönhetően stratégiánk működőképes a jelenlegi helyzetben is. A rövidebb munkahét nem csupán negatívum, általa ugyanis elérhető az a cél, hogy megőrizzük a cégcsoporton belül a tudást, a szakértelmet. Ha elindul felfelé a világ, ezeket a kompetenciákat kihasználva növekedni tudunk. A Rába állapota konszolidált, dolgozunk és vannak terveink.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenesek lesznek a park szolgáltatásai

Győr - Ingyen használhat minden létesítményt – a műfüves pályáktól a fitneszsarkon át a… Tovább olvasom