Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Pincesorból városrész Ürgehegyen

Szép, nyugodt, jó levegőjű, mégse a táj miatt, hanem anyagi okokból költöznek egyre többen az eredetileg nem is lakóövezetnek számító Ürgehegyre.

Pár négyzetméteres épületekben kétszázan élnek. Nagy gondjuk a tömegközlekedés hiánya.

A téti képviselő-testületi ülésen is szóba került az ürgehegyiek problémája. A településrész hét kilométerre van a várostól, ötre Koroncótól, s közigazgatásilag az előbbihez tartozik. A valamikori zöldségtárolók, pincék helyén pár négyzetméteres hétvégi házak állnak és az utóbbi öt évben robbanásszerűen nőtt azok száma, akik folyamatosan azokban laknak. Kevesebben Tétről, többen Győrből, más településekről költöztek oda. Jelenleg kétszázra tehető az ürgehegyiek száma, amelyből alig húsz a gyermek.

Montvaiék szűkösen, egy szobában élnek. Az ürgehegyi buszjáratra a munkába és az iskolába járás miatt lenne szüksége a családnak.
Montvaiék szűkösen, egy szobában élnek. Az ürgehegyi buszjáratra a munkába és az iskolába járás miatt lenne szüksége a családnak.

– Csendes, békés, szép, jó levegőjű. Villany van, vezetékes víz nincs és a közvilágítást csak egypár lámpa jelenti. A mozgóárusok hoznak ki tejet, kenyeret. Az utcánk poros, tele nagy gödrökkel, a szemét a konténer mellett is bűzös kupacba gyűlik – sorolta Nagy István és felesége Ürgehegy előnyeit, hátrányait. A buszközlekedés megoldását már többször kérték. Úgy tudják, a Volán megszervezné, ha lenne megálló, buszöböl és megfordulási lehetőség. Ennek több tízmillió forintos a költsége, de az ürgehegyiek vállalják, hogy megépítik, ha kapnak hozzá terveket. Állítják: a járatokra van igény, többen vennék igénybe hétvégenként is, így könnyebben utaznának ki telkeikre. Montvaiéknak pedig a munkába és az iskolába járás oldódna meg.

Radics Beáta két éve lakik itt férjével, öt gyermekével. ˝Az őskorban éltek így, de nekünk ez a muszáj, őrület a szegénység.˝ Kicsi a ház, de a legfőbb gond, hogy több kilométert kell gyalogolniuk a gyerekeknek az iskola miatt és szüleik nem tudnak munkába járni buszközlekedés hiányában. Ezért nincs reményük állásszerzésre, arra, hogy javítsanak életkörülményeiken, pedig korábban több helyen is dolgoztak.

Ürgehegyre rendszeresen ellátogatnak a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Gyermekjóléti és Szociális Intézményéből segítő szakemberek. Szalai Lászlóné intézményvezető elmondta: anyagi okok miatt laknak itt egyre többen, vannak, akik pszichikailag is segítségre szorulnak.

Olvasóink írták

 • 3. Gáz 2010. október 17. 18:52
  „Anuvuk! Hedon!
  A Téti Önkormányzat szégyene, szeméthegye Ürgehegy. A Szarkavári utca végén az illegális szemétlerakót többszöri kérésünkre sem szüntetik meg, (volt már itt az újságban fotó róla) nem hogy el nem viszik, de ki sem táblázzák, hogy TILOS a háztartási szemetet, müanyag palackot, hűtőt, bútort oda hordani! Sza...-nak rá. Akkor majd pont buszmegállót fognak csinálni. Haha.”
 • 2. Hedon 2010. október 17. 09:56
  „Kezd átalakulni putri teleppé az egész.
  Már most is kezd a miskolci Juko-völgyre hajazni.
  Aki teheti, az adja el ingatlanát, mert pár év múlva már ingyen
  sem kell senkinek.”
 • 1. anuvuk 2010. október 16. 19:02
  „Sajnos az ilyen helyek romantikáját az ember, a hozzáálásával teljesen eltudja rontani.
  A kényelem, az életforma átalakulása, állandó lakóvá teszi a nem oda való embert.
  Az a hely kimondottan gépkocsi elérhetőségre alapozva keletkezett, arra nagyon is jó lehetett!!!
  A másodlagos betelepülőknél jelentkezhet az igény a megközelítésre, ne kívánjanak az ilyenek maximális kényelmet, ezt "messzemenően" vegyék figyelembe !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíj Melinda betegen is tarolt

A fordított döntőn is hatalmas sikere volt Szíj Melindának. Tovább olvasom