Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Pincebővítés a várdombon

Pannonhalma - Isten áldása van újjáélesztett borászati tevékenységünkön, amely az emberek örömére szolgál. A pincészet azért ajándék az apátságnak, mert több közösséghez nyitott új utakat – mondta Várszegi Asztrik főapát az apátsági pincészet bővítésének ünnepélyes átadásán.
– A pincészet új részének átadásán természetesen rácsodálkozunk az újra, közben pedig arra is, hogy a szőlészet-borászat régi tevékenysége bencés közösségünknek, amit pár éve élesztettünk újjá Pannonhalmán – mondta Várszegi Asztrik főapát, amikor megáldotta az épületrészt. Arról is szólt, hogy jobb napot nem is választhattak volna az avatóünnepséghez, ugyanis január 22. Vince napja. Szent Vince vértanú pedig a szőlősgazdák és a pincemesterek védőszentje. A hagyomány szerint ilyenkor hajnalban a tőkéket a gazda meghinti a Szent János napján megáldott újborral, hogy a következő termés is jó legyen.

A beruházók, a hatóságok, a partnerek, a tervezők és a kivitelezők jelenlétében Hortobágyi T. Cirill perjel arról beszélt, hogy a 2003-ban elkészült pince bővítésével lezárult borászati beruházásuk fejlesztése. A pince 300 négyzetméterrel lett nagyobb. Nyár végén kezdődtek el a munkák, melyek során 10 ezer köbméter földet hordtak el és a hegyoldalt lőttbetonos technológiával megtámasztották, így létrejött az úgynevezett nyílt munkagödör, ahova beépítették a vasbeton szerkezetet. A szigetelés után visszahordták fölé a földet; már csak a parkosítás van hátra. A 300 millió forint összköltségű projekt feléhez nyert pályázati úton, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében uniós alapból támogatást a pincészet. De a beruházásnak része volt a présház technológiájának fejlesztése is és különböző eszközök beszerzése.

Hely a hordós érleléshez: Várszegi Asztrik főapát áldotta meg az új, föld alatti épületrészt. Fotó: Krizsán Csaba
Hely a hordós érleléshez: Várszegi Asztrik főapát áldotta meg az új, föld alatti épületrészt. Fotó: Krizsán Csaba

Liptai Zsolt borász a föld alatti részben körbevezetve a vendégeket elmondta: a korábban 1860 négyzetméteres pince most már 2160 négyzetméter területű. Erre magyarázata szerint azért volt szükség, mert az elmúlt öt évben kiderült: nagyobb hely kell a raktározáshoz, hogy a piac igényeihez alkalmazkodni tudjanak és az érleléshez is. A nagytestű pannonhalmi fehérboroknak ugyanis jót tesz a hosszabb palackos érlelés.

Látszott is az új pincerészben, hogy egymás fölött négy szinten tárolják a rácsos rekeszeket, amelyekbe belefektetik a palackozott fehérborokat. Emellett a fehérborok hordós érleléséhez is egy külön terem áll már rendelkezésre.

A korábban 1860 négyzetméteres pince most már 2160 négyzetméter területű.

Olvasóink írták

  • 1. enzof 2009. január 27. 11:44
    „Munkahelyet bövítsetek!!!Arra van szükség!!Tetvek!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis kiadóból médiabirodalom

Győr–Közép-Európa - „A média gerjesztheti és tompíthatja is a válságot" – vallja… Tovább olvasom