Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Pillér Ifjúsági Fesztivál Rábapatonán - Celebek nélkül - fotók!

Új fesztivál ütötte fel a fejét szombaton Rábapatonán, ahol a kikapcsolódásra vágyókat rendhagyóan a megye kezdő zenekarai mozgatták meg. A térség reménységeit arról kérdeztük, milyen jövőképet látnak maguk előtt.


Megcáfolt hagyomány

Rábapatona felvette a kesztyűt a magyarországi fesztiválok hagyományaival, és a szombaton első alkalommal megrendezetett Pillér Ifjúsági Fesztivál kizárólag amatőr bandákkal szórakoztatta a záporok ellenére is éjjelig kitartó közönséget. Az esemény az előzetes negatív jósaltokkal ellentétben a vártnál sikeresebbnek bizonyult, így képes megcáfolni a hazai gyakorlatot, amely szerint csak ismert, toplisták élén álló zenekarokkal biztosítható nézőközönség.

Amatőr zenekarok fesztiválja Rábapatonán. Fotók: Stróbli Norbert

Emellett több külföldi és magyar példa is akad arra, hogyan lehetséges hetek alatt nézettségi rekordokat dönteni, és az országos rádióállomások kívánságműsorainak élére jutni amatőr előadóként. Ezt az utat járta be Magyarországon például Fluor Tomi is, akinek Mizu című számát csupán öt hét alatt több mint kétmillióan hallgatták meg, lego-s dalszövegét pedig már a politikusok is beépítik beszédeikbe. Portálunk ezért arra volt kíváncsi, hogyan látják jövőképüket, lehetőségeiket a megye itt összesereglett kezdő formációi.

Hátszél nélkül toporogva

– A zenekar tagjai évek óta arra törekednek, hogy minőségi zenével szórakoztassanak különböző formációkban, és elérjék azt a szintet, amikor már képesek megélni a puszta zenélésből. Szerencsére a mi együttesünk viszonylag sokat koncertezik, és igazán pozitív visszajelzéseket kapunk, azonban Magyarországon sajnos az elképzeléseink nem tűnnek reálisnak. A siker titka: minőségi játék, szerencse és sok-sok pénz. Mindez hátszél nélkül nem hullik a kezdő zenekarok ölébe. Éppen ezért képviseltetjük magunkat Rábapatonán. Ki tudja, talán éppen itt hall meg bennünket valaki, akinek a támogatása már elég lenne – árulta el portálunknak Bogdán László, az Old Mojo Band szólógitárosa. – A YouTube valójában promócióra tökéletes eszköz, de az általunk játszott blues zene a világhálón ugyanúgy rétegzene marad, mint a lemezboltban. Éppen ezért lehet, hogy Fluor populáris Tomi befutott a közösségi oldalak segítségével, mi pedig még mindig csak a lehetőségek után kutatunk – tette hozzá a gitáros, akivel egyetértésben a reggae zenét játszó Green Synapsis is a támogatás fontosságát emelte ki leginkább.

Galéria! Fotók: Stróbli Norbert

Hiányzik a nyitottság

– Célunk a fesztiválon, hogy a reggae műfaját és a bandánk nevét népszerűsítsük. Ha a dalaink akár egy embert is megfognak, nekünk már megéri fellépnünk. Hosszabb távon szeretnénk kiadni egy profi stúdióban felvett CD-t, illetve szeretnénk nagyszínpadi fellépéseket átélni. Ahhoz azonban, hogy erre a szintre eljussunk, az kell, hogy valaki felfedezzen minket, ugyanis a rádiókba nagyobb koncertekre ilyen segítség nélkül Magyarországon nem juthatnak be az amatőr zenekarok. Nagy probléma, hogy a reggae műfaja, amiben megnyilvánulunk nagyon nehezen beleilleszthető a városi rendezvények, rock alapú fesztiválok műsorába. A megyében egyedül a győri Ska-Reggae Fesztivál az, ahol a repertoárunk megtalálja a helyét – emelte ki Tóth Patrik dobos, aki szerint ahhoz, hogy a közönség ráharapjon egy együttes stílusára profi felvételek, videók kellenek. Az ezekhez szükséges anyagi fedezetet azonban a kezdő bandák aligha tudják finanszírozni.

 – Számunkra a fesztivál egy különleges esemény, ugyanis ez az első fellépésünk, a szervezők mégis bizalmat szavaztak nekünk. Ilyen alakalom nem sokszor hull az ember ölébe, mert manapság nem kap elég támogatást a kezdő zenész. Egyelőre „… csak kis ismerettség, amit szeretnénk…", ahogyan a Piramis is énekli. De az álmom, hogy a budapesti Sportarénában léphessek színpadra a zenekarommal – osztotta meg portálunkkal elképzeléseit Szabó Mátyás, a StolenHead énekese.

Fotók: Stróbli Norbert


Nem a celebség a cél

– Sokkal többre tartom azt a zenészt a felkapott hírességekkel ellenétben, aki már tíz éve muzsikál minőségi zenét, nem adja fel egyéniségét öt perc hírnévért. Nagyon nehéz úgy érvényesülni egy kezdő zenekarnak, hogy nem populáris műfajban szórakoztat. Annak ellenére, hogy nem szeretnénk a felkapott celebek életét élni, és saját stílusunkat sem szeretnénk feladni, most azért dolgozunk, hogy az együttesünk számait viszonthallhassuk minél több rendezvényen és országos rádióban. Ha már van a megyében egy stabil háromszáz fős rajongó táborunk, onnantól kezdve lehet gondolkodni a továbblépésen. Ebben nyújt nekünk rengeteg segítséget a Pillér Ifjúsági Fesztivál – fejtette ki terveit Pirka Gergő, a Whatsername punk-rock banda frontembere, akinek elképzelései közel állnak a hasonló stílust képviselő Funhouse zenekarhoz is. 

– Szeretnénk, ha a zene nemcsak hobbi lenne az életünkben, de egyelőre tudjuk, még nagyon messze vagyunk ettől, főleg azért, mert a zenekarnak nem célja, hogy bekerüljön a különböző celebekkel kitapétázott zenecsatornák műsorába, ugyanis ennek az az ára, hogy fel kéne adnunk egyéniségünket. Inkább azt szeretnénk, ha egyre bővülne a koncertjeink közönsége. Ha Fortuna egyszer a szárnyára kapna, akkor mi a saját dalainkkal szeretnénk kitűnni a rengeteg punk-rock stílusú zenekarból – mondta el Kiss Patríca, a Funhouse basszusgitárosa. 

Fellendülőben Rábapatona idegenforgalma?

– Rendezvényünk célja elsősorban egy rábapatonai hagyomány megteremtése. Örülnénk, ha ki tudnánk mozdítani a helyieket a szürke hétköznapjaikból egy olyan rendezvénnyel, amely képes fellendíteni a kezdő zenekarok életét, illetve Rábapatona idegenforgalmát is – avatott be a szombati Pillér Ifjúsági Fesztivál (PIFE) terveibe Mező Vivien, az esemény egyik szervezője.

– Minden fesztivál célja, hogy segítse a kezdő, tehetséges zenészeket, így gondoljuk mi is. Több helyi formáció is van, akik most mutatkoznak be először nagyközönség előtt. Nekik hatalmas lehetőség a rendezvény. A kis költségvetés ellenére azonban ismertebb pesti előadókat is meghívtunk, mint például a KAFKAZ, a Kaukázus akusztikus felállása, de sajnos a frontember arcüreggyulladása miatt az ő szereplésüket az utolsó pillanatban le kellett fújnunk. Azonban a rendezvényt nem rájuk alapoztuk, az eddigi visszajelzések szerint pedig a helyi előadók iránt nagyobb az érdeklődés – tudtuk meg a PIFE egyik megálmodójától, aki azt is elmondta, hogy a fesztivál elnevezésében található pillér szó szimbolikus jelentést hordoz. – Összekötő elem, amellyel minden fellépő és szervező fontos kapcsolódásokat valósíthat meg – szögezte le Viven.

Olvasóink írták

 • 7. Öszke 2011. május 16. 16:42
  „a "Hiányzik a nyitottság" címszó alatti rész második bekezdésében hibát találtam.. a banda neve nem Stolen Head, hanem Steel Head.”
 • 6. Pife 2011. május 16. 12:04
  „Köszönjük szépen, reméljük még sok hasonló rendezvénnyel támogathatjuk a lelkes zenekarokat! Öröm volt velük "dolgozni". :) Valóban, a fent említetteken kívül a Stolen Steel, az Aktuális és a Gimme Schoko is részt vett a fesztiválon, reméljük még róluk is hallunk a jövőben... :)”
 • 5. Hyppolit 2011. május 16. 10:24
  „Nem voltam ott, de én is csak gratulálni tudok az ötletért a Szervezőknek!Egy pl. Vastag Csaba vagy Tóth Vera semmivel sem több, mint az itt nyilatkozó -reméljük- "jövő művészei", sőt, lehet, hogy csak kevesebb, mégha a Média által olykor "porfelhő" is van körülöttük..A fellépőknek sok kitartást kívánok céljaik eléréséhez!”
 • 4. Bo9903 2011. május 16. 08:18
  „Igen, nagyon helyes, ócska celebek nélküli rendezvény!!! Még több ilyet. Grat. a szervezőknek és a fellépőknek.”
 • 3. b05co 2011. május 15. 18:55
  „Kár, hogy a megkérdezettek listája nem teljes :) Sok gyakorlást és kitartást kívánok minden amatőr zenésztársnak. Akik nem rég kezdték, azok még nem tudják mibe vágták a fejszéjüket :)”
 • 2. mais 2011. május 15. 17:08
  „Jó volt ... grat mindenkinek!”
 • 1. neovo 2011. május 15. 16:39
  „Ezek kellenek, nem pedig a Kacor (furkó) Ferkó meg társai, akik pár perc tátogással viszik el a lóvét és emellet az előadásmódjuk is kritikán aluli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárkányhajó Roadshow Győrben - fotók

Ismét sok érdeklődővel zajlanak a győri Aranyparton a Sárkányhajó Roadshow programjai, szombaton.… Tovább olvasom