Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Pillantás a hídról: búcsú a hídtól

˝Amikor még egymás mellett volt a két híd˝ – meséljük majd egyszer győriként a várostörténeti pillanatot. Péntekig el kell búcsúznunk a ˝kis Böskétől˝, a régi híd egy darabját megőrzi emlékül a város.

˝Nézem az új hidat, mely összeköti a két városrészt, mely összeköti a szíveket, az embereket. Fújdogál az esős, augusztusi szellő... Hidat avattunk Győrött 1969. augusztus 16-án˝ – írta negyvenegy évvel ezelőtt Imre Béla a Kisalföld tudósítójaként. Győr büszkesége, kicsit jelképe volt ez a híd, nem csoda, hogy lebontását és végleges elszállítását viták kísérték. A városvezetés azonban úgy nyilatkozott a kérdésről: minden lehetséges variáció felmerült a híd hasznosítására, de nem létezik megoldás. Önmagában az a lehetőség, hogy a kis Böskét máshol állítsák fel, többe kerülne, mint egy új híd felépítése – közölte korábban a polgármester.


Új és régi – Győr történetében ez a fotó csak most, ebben a néhány napban készülhetett el. Fotó: H. Baranyai Edina
Új és régi – Győr történetében ez a fotó csak most, ebben a néhány napban készülhetett el. Fotó: H. Baranyai Edina


Arra már joggal tarthat igényt a városszerető győri, hogy emlékmű váljék a gyaloghíd egy darabjából. Levelet is kaptunk ezzel kapcsolatban, de a városvezetés reakciójából kiderült, nyitott kapukat döngetünk.

Könnyen lehet, hogy a szerkezeti elem a Jedlik híd és az egyetemi parkoló közötti füves részen fog állni.
˝Azt hiszem, velem együtt nagyon sok győri és városunkat megszerető vendég sajnálkozással és szomorúan veszi tudomásul, hogy a kis Erzsébet hídnak eljöttek az utolsó napjai. Annak a hídnak, amelyik kedves városunknak, a folyók vonzásában született Győrnek egyik jellegzetességévé, ékkövévé vált – viszonylag fiatal kora ellenére. (...) Mi történne akkor, ha legalább a kapuépítményét, jellegzetes kábeleivel, megőriznénk az utókornak? Ez a méltó hely lehetne a Széchenyi-egyetem területe. Annál is inkább, mert az intézmény jelképei között is szerepel a híd rajzolata˝ – írta Molnár Tibor.


Németh Zoltán alpolgármester közölte: az önkormányzat is így gondolja, s a híd egy darabját mindenképpen megmenti emlékül. Ennek részletei még nem ismertek, de könnyen lehet, hogy a szerkezeti elem a Jedlik híd és az egyetemi parkoló közötti füves részen fog állni.

Az új híd egyik oldalán már járhatnak a gyalogosok, a másik oldalán gépek dolgoznak a kis Erzsébet bontásán. Többeket is megszólítottunk tegnap a délelőtti jövés-menésben: elbúcsúztak-e már?

 
Hornischer Beatrix
Hornischer Beatrix

A járókelők többsége itt egyetemi hallgató, közülük a budapesti Hornischer Beatrix másodéves jogász, aki naponta pontosan négyszer ment át a hídon. Hogy ˝kis Erzsébetnek˝ nevezik, tőlünk hallja először, ők gyaloghídnak hívták. (A budapesti híd felesleges anyagából készült, így annak egypilonos ikertestvére lett.)

Szilágyi Tamás
Szilágyi Tamás

Szilágyi Tamás zenét tanul a zsinagóga épületében, minden reggel átment itt a folyó fölött, egyedül azt nem szerette, hogy a biciklisek, motorosok miatt vigyázni kellett.

Darócziné Brády Éva
Darócziné Brády Éva

Darócziné Brády Éva – mint annyian – még látta a lebontásra váró építmény elődjét, a fahidat is, sőt, az Aranyparttól sokszor úsztak le az akkor jóval tisztább vizű folyón a híd vonaláig.

Schmidt György
Schmidt György

Végül Schmidt György maga is részt vett hajóparancsnokként a meder kontúrjának kimérésében negyvenegy évvel ezelőtt. Sajnálja, hogy a kis Böske eltűnik Győr életéből, de mint mondta, nagyon elégedett az újjal is. ˝Tegnap az egyiken sétáltam végig, ma már csak a másikon lehetett˝ – foglalja keretbe Schmidt György a várostörténeti pillanatot.

Olvasóink írták

 • 7. Spitfire 2010. szeptember 16. 10:21
  „azért lesz új helyette, mert az nagyobb buli, abból többet lehet markolni... ennyi... a Zsolti ugyanazt csinálja, mint komcsi elődje...ennyi...”
 • 6. gig 2010. szeptember 15. 23:11
  „Kedves Urbaniastapista!

  Maga nagyon képzett ember lehet. Ez persze csak feltételezés. Ahogy az is, hogy nem kerülHET többe, KÖZEL annyiba kerülHET stb. Egy város sikeres vezetése, a döntések meghozatala nem feltételezéseken, hanem jó eséllyel tényeken alapul.

  A hírek szerint a városvezetés nem zárta ki, hogy később máshol felállítsák a Vásárhelyi Pál hidat, de erre most nincs keret, és a szerkezet állapota sem feltételezi az itt-szétkapom-ott-összerakom megoldást. Ezt mondják, én meg elhiszem. Főleg azért, mert nem mellébeszélés, hanem logikus érvelés, abszolút elfogadható indoklás.

  De ha már ilyen jól értesült (merthogy tényként állítja, hogy nem mond igazat a polgármester), igazán válaszolhatna a másik (győri Disneyland) cikkhez kapcsolódó kérdésre, ahol szintén tényként állította folyamatban lévő, a nyilvánosság előtt zajló városfejlesztési lépésekről, hogy azok nincsenek is folyamatban.”
 • 5. Tabornok 2010. szeptember 15. 21:18
  „A Győri Arrabona Lions Klub a Vérellátó Központ közreműködésével véradást szervez a Marcalvárosi Közoktatási Központban (Arany János isk.) szept. 16.-án 10 és 16 óra között.
  Adj vért és ments meg három életet!”
 • 4. urbaniastapista 2010. szeptember 15. 19:52
  „Nem mond igazat BZS. Nem kerülhet többe máshol felállítani, mint egy újat építeni. Közel annyiba kerülhet. Nem értem a városvezetést. Acélból is van, a Közgép is építhetné, szimbolikus értéke is van, szalagot is lehet átvágni,. miért nem lehet valahol újra felállítani?”
 • 3. Hedon 2010. szeptember 15. 19:46
  „#1

  A rozsda mellett, ami még aggasztó
  az a rengeteg repedés a gyalogjárda betonján.
  Az előre tervezetten befűrészelt "repedések"
  ugyanis egyenesek és merőlegesek a hídkorlátra.
  Ezek kiosztása egymástól több méterre van.
  Ezek között azonban nagyon sok( van olyan rész ahol 3 méteren belül 4 db is)
  cikkcakk-ban futó vad repedések is láthatóak.
  Ráadásul a repedés szélességük is túl soknak tűnik.
  Ezt véleményem szerint mindenképpen ki kell vizsgálni.”
 • 2. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 15. 18:38
  „Már sose derül ki, hogy a kis Böske borotválta-e?”
 • 1. Pedró 2010. szeptember 15. 14:35
  „Az új híd korlátján már milyen szépen látszik a felületi rozsda...
  Ha már most így néz ki, akkor mi lesz pár év múlva?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HÍR-esnek lenni védjegyet jelenthet

Több tucat megyei termék bekerült az országos gyűjteménybe, eddig szűkebb régiónkból a pannonhalmi… Tovább olvasom