Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Pillanatképek a Délvidékről

Győr - „Délvidéki villanások" címmel kamarakiállítás nyílik április elsején a szabadkai színház esti előadása előtt. A tárlat – sok más mellett – a vajdasági magyar kultúra múltjába-jelenébe enged bepillantást.
Rideg Sándor vígjátékát, az „Indul a bakterház"-at mutatja be a győri közönségnek április elsején a Szabadkai Népszínház társulata a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. Előtte, délután fél hatkor nyílik a „Délvidéki villanások" című kamarakiállítás az intézmény aulájában.

A sajátos tárlat anyagát részben a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban található dokumentumokból állították össze.

Így többek között a Szabadka idegenforgalmi nevezetességeit bemutató fotóalbumokból, a Bácska történetét, népszokásait, népi építészetét, néprajzi hagyományait összefoglaló kiadványokból, de délvidéki magyar alkotók – Tolnai Ottó, Lovass Ildikó szépirodalmi, Jung Károly és Silling István néprajzi – művei is láthatók lesznek a kiállításon.

Az „Indul a bakterház
Az „Indul a bakterház


Az érdeklődők az Újvidék irodalmi-színházi hagyományait bemutató néhány munkával – például Bori Imre Bácskáról és Bánátról készült látványos képeskönyvével – is megismerkedhetnek. Belelapozhatnak a Délvidékhez kötődő költők, írók – Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Gion Nándor – könyveibe. Mivel az elmúlt évtizedben nagyon sok vajdasági költő, író és fotóművész munkái szerepeltek a győri Műhely című kulturális folyóiratban, ennek a gazdag kapcsolatnak a dokumentumai láthatók lesznek.

A kiállítást Diósi Viola, a Vajdasági Ifjúsági Fórum elnöke nyitja meg, köszöntőt mond Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, a tárlat ötletgazdája. A megnyitón Győr és a Vajdaság irodalmi kapcsolatairól Villányi László költő, a Műhely főszerkesztője beszél. A kiállításhoz filmvetítésekkel – például Lajkó Félix-, Tolnai Ottó-, Sziveri János-portréfilm – a Rómer-ház is csatlakozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikor nyisson az óvoda? A reggel fél 7 túl késő?

Győr - „Győrszentivánon miért csak fél hétkor nyitnak az óvodák? Így ez azoknak a szülőknek,… Tovább olvasom