Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Pihenőpark épülhet a panelok tövében

Ősmagyar állatfajtákat is bemutató pihenőpark létesülhet 10 hektáron Marcalváros II. egy elhanyagolt területén.

A régi Pápai út, a Nagy-Pándzsa és a Holt-Marcal-tó által határolt több mint tízhektáros terület a város egyik legelhanyagoltabb része: az egykori sertéshizlalda elhagyott épületei mára életveszélyessé váltak és sok a zugszemét is a fák között. A terület jelenleg a győri önkormányzat vagyongazdálkodási irodájának kezelésében van, de – eltekintve a néhány bérlőtől – évek óta parlagon hever.

Horváth László, a városrész önkormányzati képviselője, mintegy kapcsolódva az elkerülőút másik oldalán fekvő marcalvárosi „Kiserdőhöz", pihenő- és szabadidőparkot szeretne létrehozni a nyárfákkal övezett részen.

Zöldterület lakótelepieknek

– A létesítmény a húszezer lakótelepen, panelben élőt szolgálná ki, akiknek alig van lehetőségük kimozdulni a természetbe, s a tízéves munkával megmentett kiserdőn és a szintén meglehetősen elhanyagolt Holt-Marcalon kívül nincs a közelükben birtokba vehető zöldterület – mondta a képviselő, aki a városi településrendezési bizottság elnökeként már a rendezési terv tavalyi módosításakor kérte az érintett rész megfelelő besorolását. Így jelenleg döntő része „turisztikai erdő", kisebb hányada „központi vegyes övezet" besorolású; utóbbira a jelenlegi bérlők megtartása miatt van szükség.

Elképzelések egyeztetése

Horváth László kezdeményezésére hétfőn összeültek az érintettek – a vagyongazdálkodási iroda képviselője, a városi főépítész, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft., valamint a győri Xantus János Állatkert igazgatója –, hogy egyeztessék fejlesztési elképzeléseiket, amelyekből később hosszú távú rehabilitációs terv készülhet. A terület sorsának rendezése azért is egyre sürgetőbb, mert 2009-ben a Pápai úti szeméttelep megszűnik, ezzel újabb 20 hektár szabadul fel, amelynek hasznosítása csak az érintett erdős részével összhangban képzelhető el.
A képviselő elképzelése a leendő szabadidőparkról kedvező fogadtatásra talált. Erre az elmúlt években is történtek próbálkozások; a közeli lovardát fenntartó Integrál Rt.-vel egészen a megvalósítás küszöbéig jutottak a tárgyalások, a terv azonban nem sokkal a szerződéskötés előtt meghiúsult.

Az állatkert is partner lehet

Az elképzelésekhez a győri állatkert lehetne az egyik partner, melynek igazgatója, dr. Andréka György szerint a terület komoly lehetőségeket rejt magában.

– A tereprendezést követően sétálóutakat alakítanánk ki, köztük az ősmagyar állatfajtákat – szürke marhákat, rackajuhokat, mangalicákat – bemutató karámokkal, emellett egy kisebb lovasközpontnak is ideális helye lehetne, amely nem sport-, hanem kifejezetten hobbicélokat szolgálna. A Holt-Marcal élővilága is érdemes a bemutatásra, többek között komoly vidrapopuláció és fokozottan védett mocsári teknősök élnek a tó mellett.

A megvalósításhoz az első lépés a kezelői jog átadása, így a terület a vagyongazdálkodási irodától átkerülne a kommunális szolgáltatóhoz. Ez egyrészt azért fontos, mert a Komszol kellő infrastruktúrával rendelkezik a tereprendezéshez, másrészt a terület bérlőitől – egy építőanyag-teleptől és több kisebb cégtől – befolyt összeg közvetlenül visszaforgatható lesz a fejlesztésbe. A jogviszonyok rendezése után megkezdődhet az erdős rész rendbetétele, többek között az életveszélyessé vált épületek lebontása és a Pándzsa-part megtisztítása, amely már idén látványos eredményt hozhat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok kereskedő ódzkodik a bankkártyától

Míg 2004-ben a kártyabirtokosok csupán 52 százaléka használta kártyáját vásárlásra, tavaly év végére ez az arány 62 százalékra nőtt. Köszönhető ez többek között annak, hogy a kereskedők és alkalmazottak számára rutinműveletté vált a kártya kezelése, így már nem kell hosszú percekig feltartanunk a sort, ha így fizetünk. A kártyás fizetés ráadásul a vásárlónak ingyenes. Tovább olvasom