Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pihenőhely lett a famatuzsálemnél

Kajárpéc - A 300 éves "Hatos tölgy" szomszédságában átadták a sokorói túraútvonal nemrégiben elkészült erdei pihenőhelyét. Az 1 millió forintos beruházást pályázati forrásból valósították meg.
Szerették volna "megmozgatni" a falu közösségét, kihasználni a természet adta túralehetőségeket Kajárpécen, ezért egy kis csapat elhatározta: felszabadítják, kitakarítják az úgynevezett "Hatos tölgy"-höz vezető útvonalat, valamint a 300 éves nevezetes famatuzsálem környékét. Mióta megtörtént, rendszeresen gyalogolnak, túráznak kedvtelésből a helybeliek (is) a jó levegőjű, hangulatos, zöld látnivalókkal teli útvonalon és családi napot rendeznek mindenki örömére, megelégedésére.

– Újabb lehetőséget kaptunk a szépítésre azzal, hogy megkeresett bennünket a Győri Természetbarát Szövetség és az Égáz-Dégáz Zrt. illetékese egy pályázattal, amit beadtunk és nyertünk egymillió forintot – nyilatkozta érdeklődésünkre Laki György polgármester. – Az összegből a „Hatos tölgy"-nél pihenőhelyet alakítottunk ki esőbeállóval, szalonnasütővel és információs táblákkal. Emellett gallyazással járhatóvá tettük a Sokoró délnyugati vonulatának négy települést (Kajárpéc, Sokorópátka, Tényő, Felpéc) érintő szakaszát, felújítottuk, újrafestettük a turistajeleket. Azt szeretnénk, ha a helybelieken kívül a győriek, Győr környékiek is egyre többen felfedeznék és „rászoknának" a kajárpéci túrákra.

Amiről a táblák mesélnek

A "Hatos tölgy" mellett kihelyezett nagyméretű információs táblák egyikén az öreg fa környékről szóló történelemleckéje, a másikon pedig "laklótársai" lajstroma található. Az előbbin az 1683-as török pusztítástól az 1990-ben "virradt új hajnalig" jegyzett históriáról, az utóbbin a tájék védett ökológiai kincseiről – növényekről, állatokról – olvashatnak az odaérkezők, illetve a figyelmeztetést: "Vándor, csak gyönyörködj, és ne rombolj, hogy maradjon valami az utánad jövőknek is!"

A helyiek azt szeretnék, ha rajtuk kívül a győriek, Győr környékiek is egyre többen felfedeznék és "rászoknának" a kajárpéci túrákra.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrött sem könnyű bringásnak lenni

Győr - Győrött hagyományosan sok a kerékpáros, és örömteli, hogy a tapasztalatok szerint az autósok… Tovább olvasom