Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Picasso-ügy: az évtized csalója 8 évet kapott - Fotó

A győri ítélőtábla helyben hagyta P. Tamás 8 éves börtönbüntetését kedden. A 85 milliós vagyonelkobzás 19,5 millióra csökkent.
Az elsőfokú  határozatot helybenhagyva nyolc év börtönnel sújtotta a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki a vád szerint csaknem háromnegyed  milliárd forintos kárt okozott azzal, hogy magánkölcsönöket vett  fel, ám az összegeket nem a megjelölt célra, azaz műkincsek vásárlására fordította, és a pénzt nem is fizette vissza.

Kovács Tamás bíró az ítélet indokolásakor azt emelte ki: P. Tamás megvalósította a nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalást. A bíróság ugyanakkor 86 millióról 19,5 millió forintra mérsékelte a férfira kiszabott vagyonelkobzást.

A picasso-ügy: az egykori rendőr az eljárásjogot jobban kitanulta, mint a művészettörténetet.

Az ügy előzményei
: egy korábbi felfüggesztett börtönbüntetés beszámításával első fokon (tavaly januárban) tíz év szabadságvesztésre ítélték a megyei bíróságon a hamis Picasso-képpel elhíresült P. Tamást. A csaló műkincskereskedő legalább 650 millió forinttal károsította meg ügyfeleit, de ez egy olyan történet, ahol a sértetteknek sem állt érdekükben felfedni a teljes igazságot.

Fotó: HBE
Fotó: HBE


Ha az amerikai filmesek ezt a sztorit is megszagolnák, lehet, Ambrus Attila (ő ugye a viszkis rabló) után P. Tamást történetét is megvásárolnák Hollywood számára. A forgatókönyvet azért nem lenne olyan egyszerű megírni – erről tudna mesélni dr. Vajda Edit bíró tanácsa is, P. Tamás ügyét ugyanis 2007. október 15-től tárgyalják első fokon, de az ítélethirdetéskor is biztosra lehetett venni, hogy a teljes igazságnak még bőven maradtak feltáratlan fejezetei.

Az olvasó 2006 nyarán ismerhette meg a győri P. Tamást, aki akkor még szabadlábon nyilatkozott, cáfolva, hogy hamis Picasso-kép eladásával, szándékosan akarta volna átverni budapesti üzlettársát. Mondhatott bármit, nyomozás lett a sok százmilliós Picassóból, majd vádemelés, s nagyon hamar bebizonyosodott az is, hogy a Picasso „remekmű" csupán a jéghegy csúcsa – P. Tamás a módszert és a számszerűséget tekintve az utóbbi évtized(ek) legfurmányosabb csalását követte el. Történetei, amelyeket ügyfeleinek talált ki, egy forgatókönyvíró számára élményszámba mennének: Svájctól Japánig mindenhol volt egy újabb szál, egy újabb remekmű Matisse-tól vagy épp Dalitól, sőt egy náci háborús bűnöstől is, aki csodás Van Gogh albumot hagyott a világra... Ezeket a történeteket mindig volt valaki, aki elhitte, de nyilván nyomós érv volt az is, hogy 30-40 százalékos hozamot ígért annak, aki rá (a nemzetközi szinten is ismert műkereskedőre) bízza a pénzét.

P. Tamást biztosan érdekelte a művészettörténet, erről a már említett nyilatkozatban büszkén beszélt is, de a valóság az, hogy eredeti szakmája elég messze állt az impresszionista és a modernkori művészektől, akikből meg kívánt élni. P. Tamás rendőr volt, az állományból 1992-ben szerelt le, s az első fokú ítélet indoklásakor kiderült, hogy sokat nem várt arra, hogy „pandúrból rablóvá" váljon. Első, legálisnak nem épp nevezhető üzleteléseit már 1993-ban elkezdte, s hasonló csalásokért bizony már kétszer is elítélték – mind a két alkalommal felfüggesztett büntetést kapott, leginkább azért, mert a károsultjait akkor még ki tudta fizetni. Ezúttal azonban tényleg túl messzire ment, most nem egy-két, hanem tíz-húsz, százmilliók forogtak a keze között, a végén talán már ő maga sem látta át , hogy kinek a pénze vándorol kézről-kézre, bőröndől-bőröndre Európa országain át.

Azt azért ki kell mondani, s erre a bíró is utalt, hogy sok esetben a sértettek adóbevallása és a kárigénye köszönőviszonyban sem volt egymással; nem véletlen, hogy sokan inkább nem feszegették a polgári peres kárigényüket, mert ahhoz arra is választ kellene adni, hogy honnan volt 50 millió forintjuk, amit meg akartak fogatnai P. Tamás által. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az elején még valódi műkincsek adásvételéről is szó volt, más kérdés, hogy a P. Tamás által négymillióra taksált Dali-litográfia valós értéke 200 ezer forint volt...

A „tuti-üzletben" résztvevők majd mindegyikének tudnia kellett, hogy ez nem legális befektetés, s nem csak a 30-40 százalékos ígért hozam kelthetett gyanút. Az igazán „közeli" üzlettársak között sokszor nem volt szerződés, a bizalmi tőke, s nem utolsósorban az utazótáskák tartalma mindennél többet ért. P. Tamás a végén, amikor ügye már a bíróság asztalán hevert, az apósát is becsapta, de ő legalább nem fordul ellene polgári peres kárigénnyel – tekintettel a lányára és a három unokára.

A lufi tehát 2006-ban pukkant ki, s mivel P. Tamás már korábban is kitanulta a jogi eljárás gyakorlatát, így ezúttal (is) minden törvényes eszközt kihasznált a bizonyítási eljárás lassítására; ezért húzódott el idáig a bírósági szak. Azzal is bevonul a helyi jogtörténetbe, hogy a legmagasabb óvadékért ez idáig őt helyezték előzetes letartóztatásból házi őrizetbe. Tegnap azonban újból előzetes letartóztatásba került, a tíz év kirótt szabadságvesztés (ez a korábbi, szintén csalásért kiszabott, de felfüggesztett 2 évből és a most megítélt nyolcból áll össze) felvillantja ugyanis annak veszélyét, hogy P. Tamás megszökik. Ahogy a bíró fogalmazott: „Minden bizonnyal van hová, és van miből". Ez utóbbi a titkot természetesen megtartotta magának P. Tamás, akinek nevén üresen maradt külföldi és hazai számlák, illetve egy rábaközi telek egynegyede maradt hivatalosan. Ebből kellene kártalanítani a több százmillióval átvert ügyfeleit – ehhez egy igazi Picasso kellene.

Olvasóink írták

 • 4. gig-big 2011. október 11. 23:07
  „Ismerek olyan fickót, akihez képest ez is kismiska, ami az összeget illeti...
  Igaz, ő már kifelé tart Sopronkőhidáról. Pedig mekkora cár volt valamikor...”
 • 3. átlagember 2011. október 11. 22:48
  „Érdekes történet, csak én másként ismerem, mint ahogy le van írva :D”
 • 2. bojtár 2011. október 11. 11:53
  „"A 85 milliós vagyonelkobzás 19,5 millióra csökkent." hát igen nagy az infláció:)”
 • 1. elemér 2011. október 11. 09:47
  „P. Tamás készült talán Hollywoodba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy autó Győrben, a mellette parkolókra is átterjedt a tűz - fotók

Lángokban állt egy autó hétfőn késő este Győr, Marcalváros II-n. Információink szerint a tűz több… Tovább olvasom