Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Piálásért úszik a jogsid!

Győr-Moson-Sopron - A zéró tolerancia elvének januári bevezetése óta ittasság miatt háromszor annyi jogosítványt vett el a rendőrség, mint korábban. Míg tavaly november végéig 844 balesetből 135-öt okoztak ittasan, idén eddig 764-ből 82 vezető ivott szeszt.
A rendőrség január 21., a zéró tolerancia bevezetése óta összesen 1035 gépjárművezető – közöttük 953 személyautó-vezető – jogosítványát vette el ittasság miatt. Rajtuk kívül egy lovaskocsi-hajtó és 303 kerékpáros közlekedett alkoholosan. Értelemszerűen tőlük nem kérték a jogosítványt, de szabálysértési eljárás indult ellenük.

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kiss Zoltán alezredes tájékoztatása szerint ez háromszorosa a korábbinak. Ezt azzal magyarázta, hogy míg korábban a szabálysértési hatóság vagy a bíróság döntött a jogosítvány bevonásáról, addig a zéró tolerancia elve alapján már a helyszínen elveszi a rendőr a vezetői engedélyt, ha felmerül az ittasság gyanúja.– A vezetőket visszatartja az új jogszabály bevezetése, ez a baleseti statisztikákból is kiolvasható. Az összes balesethez arányítva ez évben kevesebb volt az ittasan okozott baleset – magyarázta Kiss Zoltán.

Az osztályvezető elmondta, hogy míg idén január 21-től napjainkig 764 baleset történt a megyében, ebből 82 ittasság miatt következett be. Ezzel szemben tavaly hasonló időszakban 844 balesetből 135-öt okoztak ittasan.

A büntetési tétel és a jogosítvány bevonásának ideje függ a véralkoholszinttől. Szabálysértésként bírálja el a hatóság a 0,8 ezrelék alatti értéket, afelett bűncselekményként. A bűncselekményi kategóriát is több szintre bontja a jogszabály, 0,81 ezreléktől 1,5-ig enyhe, onnét 2,5-ig közepes, 3,5-ig súlyos, afelett igen súlyos alkoholos befolyásoltságot jelent az érték.

Szabálysértési szint alatt egy hónaptól egy évig hiányolhatja jogosítványát az ittasan vezető és még 100 ezer forint bírságot is fizethet. Hat hónap bevonás felett viszont újra is kell vizsgáznia autóvezetésből.

Amennyiben valaki bűncselekményszinten fogyasztott alkoholt, tehát 0,8 ezrelék feletti véralkoholszintet mértek nála, egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető vagy közérdekű munkára, illetve pénzbírságra ítélhető.

Ha súlyos sérültje is van a balesetnek, a büntetési tétel 3 évre emelkedik.Az alezredes kiemelte, hogy az ittasan vezető személyautósok csaknem fele, 462 vezető a büntetőeljárás kategóriába esett. Elgondolkodtató, hogy 10 hivatásos vezető akadtak fenn az ellenőrzésen, közülük ketten lépték túl a 0,8 ezrelékes határt – pedig nekik a munkahelyük függ attól, hogy józanul vezessenek. Vontatóvezető 4 volt ittas, egy esett a bűncselekmény kategóriába.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. albatrosz 2009. február 19. 19:08
  „A rajtakapott ittas vezetők megérdemlik a büntetést!”
 • 35. elemér 2008. november 27. 21:02
  „Igen ez igy van, mert ha iszik az ember egyet, akkor következik a másik. Aki pedig vezetni akar és szeretné tudni hogy részeg, az vegyen elöbb tesztet. Szétrakja kezeit és próbálljon egyenes vonalban menni. Látom rendörök is igy vizsgáztatnak a szonda után országut szélén. Na de itt Amiban van többféle ital, amiben nincs alkohol de ize olyan mint ha lenne. Ezt lehet nyugodtan fogyasztani és még a társaság is azt hiszi hogy az igazi.”
 • 34. Judytka 2008. november 27. 17:54
  „Szerintem,aki be akar ülni a kocsiba,és vezetni akar ne latolgassa,hogy mennyi fér a 0.8 ezrelékes határba...
  Mennyivel előtte guríthat le még egy sört,vagy fröccsöt...Egyszerűen ne igyon,és kész!Vagy ennyire nehéz megállni??Menjen busszal!vagy taxival!”
 • 33. elemér 2008. november 27. 17:27
  „31. hozzászólás pepe08

  Pepe teljessen igazad van. Dustin Hoffman is igy csinálta 1969 filmben, Midnight Cowboy. Átsétált a zebrán és odavert a kocsira, aztán mondta hogy itt én most sétálok. Mi Amcsik vagyunk az uttörôk.”
 • 32. elemér 2008. november 27. 15:55
  „Tudod itt Amiban röviditik az ilyen neveket, és téged Sky-nek hivnának. Én hozzászoltam Nati könyvéhez, de hamar törölték. Egyedül Guszti volt ott a h?s történelmileg. Nyilvánvaló hogy kis reklám jó üzletileg is, tehát jóváhagyta a könyvet. Nati a gyors társaságban forgott és nem csoda hogy eltünt. Amiban nehéz elveszni manapság. Igaz hogy 10 és 20 millió illegális van az országban, pontossan nem tudják, meg nem is akarják tudni. Igazság viszont ha valakit nagyon keresnek, azt megtalálják. Vannak akik ebböl élnek. Aki lábnyomot hagy maga után a net-n mint Nati, azt megtalálják. Ahoz hogy én könyvet irjak többet kellene gyakorolnom a nyelvet, de egyéb problémák is lehetnének. Podcast talán jobb medium de a legtöbb amatör azt is elszurja. Tetszett mikor Öcsi interjut adott Youtube-on, és befejezte a dobverôvel.

  Sokan azt hiszik itt hogy kivannak zárva, mikor nem ismerik a lapot. Kizárhatja az ember magát saját tüzfal és böngész?jével is. Elkell olvasni a software beállitásokat.

  Ciao”
 • 31. pepe08 2008. november 27. 15:36
  „22. Imcsi 2008.11.27. 12:44

  Visszatérnék a válaszodra!
  " A zebránál az autósnak nem kellene gesztust gyakorolnia, hogy lemondva elsőbbségéről átengedi a gyalogost, ugyanis ott a gyalogosnak van elsőbbsége, ha megadják neki!"

  A gyalogosnak nincs elsőbbsége a zebránál, ez egy nagy tévedés!
  A gyalogosnak akkor van elsőbbsége ha a kis lábát rátette a zebrára!
  De ha sok autó megy és egy gyalogos van a járdán(zebra előtt) mondjuk Pesten, akkor baromság lenne feltartani az autósokat, azzal hogy az autósok egymást összetörve engedjék át a gyalogost.”
 • 30. p.pablowsky 2008. november 27. 15:21
  „24. hozzászólás elemér 2008.11.27. 13:53

  Tévedsz, ha azt hiszed, hogy én sky vagyok. De rád hagyom, mindenki másban hisz.

  Nati könyve nem érdekel, mert számomra elég furcsa az egész történet. Elmegy valahová, ahol nincs helyismerete, majd nem teljesíti a feltételeket, visszahívják, de közben önszántából lelép, ezek után mivel a kutyát nem ismeri, csodálkozik, hogy rossz társaságba keveredik. Sokáig keresik és miután megtalalálják, szinte hősként tér haza. Ez nem az én műfajom. A szabályok azért vannak, hogy betartsuk őket.

  Szakközépiskolásként mindegyik kötelező nyári gyakorlatot (1 hónap) külföldön teljesítettem, több osztálytársammal együtt, egy-egy gazdálkodónál. Többünk, minden évben ugyanannál a gazdánál. Nem voltak szigorú szabályok, de betartottuk mindet és nem is volt semmi gond, ezért is vártak vissza a következő évben. Minden hozzáállás kérdése.

  A te történeted érdekesebbnek tűnik, úgyhogy ha megírod a könyvet, megígérem meg fogom venni. Az sem lesz baj, ha nem lesz magyar nyelvű kiadása, csak angol. Legfeljebb olvasom majd eredetiben. Nem jelent gondot. Egy feltételem van csak: csak dedikált példányt fogok átvenni.”
 • 29. arwena 2008. november 27. 15:04
  „Róka, nem tudod te beperleni a Kisalföld-et, mivel ez a saját honlapjuk, azt csinálnak vele, amit akarnak”
 • 28. Róka 2008. november 27. 14:44
  „Engem is rendszeresen törölnek!
  Már néhány másik fórumra is bemásoltam az itteni fórumokat meg mentem magamnak is de ebből pereskedés lesz!
  A demokrácia sárba tiprása amit a kisalföld művel!”
 • 27. elemér 2008. november 27. 14:40
  „Ti még szerencsésssek vagytok, mert nem kell nick csere.;))”
 • 26. SAmu 2008. november 27. 14:26
  „raffy2- nek: Teljesen igazad van eltüntették az összes hozzászólást köztük az én hozzászólásomat is, minthogy a többség nem dícsérte...
  Főszerkesztő Úr! Miért cenzúráztat?? IIyesmi az EU-ban nem szokás.....”
 • 25. Poltergeist 2008. november 27. 13:56
  „Mi ezen a hír???????”
 • 24. elemér 2008. november 27. 13:53
  „21. hozzászólás sky

  Igen Spanyolt azt egyszerre vettem az angollal suliban. Akkor még volt kedvem is hozzá és ingyenes volt. Talán irok egy könyvet, miután láttam amit Nati irt, Amerika másik arca, vagy elveszni Amerikában. Választok egy jó cimet és megirom. Megrendelheted majd börkötésben. Valami olyasmire gondoltam, Dezsö bácsi hamvai. Ir kivándorlo aki gyerekkorában került az USA-ban nagy sikert aratott szülöhazájában könyvével, Angela hamvai. Obama is remek jó iró.”
 • 23. arwena 2008. november 27. 12:44
  „Sziasztok :)

  2 konyakos meggyért nem veszik el a jogsit.... Már megint csak félinformáción van a vita....
  Csak akkor veszik el a jogsit, ha a vérben is ki tudják az alkoholt mutatni... ahhoz nem csak 2 konyakos meggy kell ám.... És ha vagy olyan hülye, hogy tudod ezt a szabályt és beülsz a kocsiba, hogy mondjuk megittál egy pohár sört, akkor már a te hibád, hogy nem tudod a következményeket felfogni. Ha meg konyakos meggyet etttél, akkor húzd az időt, mert úgyse értek be mondjuk 10-15 perc oda, ahol veszik a vért + mire leveszik már régen nem lesz kimutatható :) Igaz, hogy elmegy az időd vele, de legalább lesz jogsid :)”
 • 22. Imcsi 2008. november 27. 12:44
  „8! Az új KRESZ önmagában nem oldaná meg a problémát, aki a mostanit sem tartja be, az így tenne az újjal is!
  9! A zebránál az autósnak nem kellene gesztust gyakorolnia, hogy lemondva elsőbbségéről átengedi a gyalogost, ugyanis ott a gyalogosnak van elsőbbsége, ha megadják neki!
  13. Ez nálunk is jó lenne, csak sokan nem a saját nevükön nyilvántartott autóban közlekednek!
  17. Valóban közúti ellenőrzésnél nem szondáztatnak, de baleset esetén viszont hátrányos az alkoholos állapot!”
 • 21. p.pablowsky 2008. november 27. 12:32
  „15. hozzászólás elemér 2008.11.27. 08:44
  Már majdnem gratuláltam, mert egész korrekt lett a hozzászólás azon része ami a cikkhez kapcsolódik.

  Aztán jössz a jól begyakorolt, amerika mennyire szép, mennyivel jobb, mennyivel "haladottab" szöveggel.
  Nem értem, hogy mi a francnak írogatsz ide, ha már ennyire utálsz, lenézel mindent ami magyar.
  Hirdesd az igédet amerikai fórumokban.
  Egyébként igaz a hír amit most hallottam, hogy tudsz spanyolul is? ;)”
 • 20. PrettyWoman 2008. november 27. 11:02
  „5. (raffy2)! Nekem ugyanez jutott eszembe! Miért nem lehet hozzászólni? Ez nagyon érdekes. Mintha valaki félne attól, hogy milyen hozzászólások érkeznek majd.
  Gab2000! Egy másik fórumon már megszólítottalak, de látom, hogy már nem látogattál oda vissza (a vasárnapi melóval kapcsolatos volt). Azt kérdeztem tőled, hogy van-e felvétel nálatok. Engem érdekelne egy ilyen munka, ami ilyen jól fizet. Persze az is, mit kell csinálni. Kösz.”
 • 19. Agent 2008. november 27. 11:01
  „Szerintem pedig a német példa lenn a követendő, persze ez nem kivitelezhető a jelenlegi hazai mentalitással. Viszont a két konyakmeggy=jogsi arányt továbbra is túlzásnak tartom.”
 • 18. bobo 2008. november 27. 10:34
  „Most is ihat bárki bármennyit, akár egy üzleti vacsorán is.

  Csak utána taxit kell hívni, nem a slusszkulcsot keresgélni..”
 • 17. Agent 2008. november 27. 09:51
  „Mondjuk őszintén megmondom pl. Németországban egy üzleti vacsorán jól esik egy (azaz 1) korsó sör amelyet egyébként is illetlenség lenne visszautasítani és utána cseppet sem bánom, hogy a hotelbe visszaautózás közben nem kell rezegnem attól, hogy mi lesz ha megszondáztat a rendőr.”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság átírta az akciótervet

Nyugat-Dunántúl - A fertőrákosi barlangszínház fejlesztésére és a mosonmagyaróvári Futura… Tovább olvasom