Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Piacra vonulnak a győri bérlakások

Egy törvénymódosítás értelmében áprilistól piaci áron is kiadható az önkormányzati bérlakások egy része.
Bár Győrben négy éve nem történt jelentős önkormányzati bérlakásépítés, a város magyar viszonylatban jól áll 4900 lakásával, talán csak Miskolc és Debrecen előzi meg. Wajzer Gábor, az önkormányzat lakásirodájának vezetője szerint a gond az ingatlanok minőségével van: hiába lakott 99 százalékuk, egy részük már a rendszerváltáskor is rossz műszaki állapotban volt, így az önkormányzat nem is próbálta értékesíteni őket.

Wajzer Gábor, az önkormányzat lakásirodájának vezetője szerint: a bérlakások felújítására csak részlegesen van pénz, újak – pénz híján – nem épülnek, a panellakások nagy részét pedig, amelyek a legalkalmasabbak lennének a célra, egykori bérlőik megvásárolták. Az önkormányzati lakások nagy részét szociális alapon utalja ki a város a bérlőknek, a várólista azonban hosszú: jelenleg 130–150 család vár lakásra, s még akinek az ügyében a lakásügyi bizottság pozitívan is dönt, annak is 1–2 évet kell várnia.

A bérlők közel fele részesül lakbértámogatásban, igaz, a legalacsonyabb fokozatú lakásokért eleve csak néhány ezer forintot kell fizetni havonta.
Idén körülbelül száz lakás üresedik meg, ezek közel harmada azonban a minimális követelményeknek is alig felel meg, azaz egyszobás, komfort nélküli ingatlan.

A másik végletet a nagy belvárosi, polgári lakások jelentik; a város 7–800 bérlakása ebben a frekventált kerületben található.
A lakástörvény legutóbbi módosítása és a hozzáigazított városi rendeletmódosítás áprilistól új lehetőséget nyit az önkormányzat előtt: a felújított, értékes bérlakásokat piaci áron adhatja bérbe, így többletforráshoz juthat, melyet a leromlott állapotban lévő ingatlanok felújítására fordíthat. A rendeletben meghatározott piaci ár az eddigi bérleti díj – a belvárosban például 533 forint négyzetméterenként – 2,2-szerese, ami még mindig alatta van a belvárosi lakások valós bérleti értékének.

Ez a lehetőség csak az új, vagy teljes rekonstrukción átesett felújított, újonnan bérbe adott ingatlanokra vonatkozik (idén várhatóan tízre), azaz a jelenlegi bérlőknek ezután sem kell többet fizetniük, rentábilissá válhat viszont több újonnan felújított ingatlan fenntartása. A belvárosi Király utcában két, tavaly felújított, műemléki épületben lévő lakásra például már most, meghirdetésük előtt több jelentkező van, akik közül – mivel a rögzített bérleti díj miatt nincs lehetőség licitálásra – valószínűleg annak figyelembevételével választja ki a lakásügyi bizottság a szerencséseket, hogy ki az, aki előre vállalja több hónap bérleti díj kifizetését.

Az így lakást bérlők egyébként nemcsak azért járnak jól, mert a valós piaci árak alatt jutnak lakáshoz, hanem azért is, mert – mint minden önkormányzati bérlakás esetében – az ötéves, hosszabbítható szerződés pluszgaranciát jelent. Információink szerint ilyen rendszerben adnak ki a jövőben több Apáca utcai lakást is, melyekben a győri egyetemre érkező vendégtanárok laknak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórólapok: pert indít Balogh József

A választási törvény megsértése és sajtóigazgatási szabálysértés miatt kifogást nyújt be a… Tovább olvasom