Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Piacok végveszélyben?

A győri Dunakapu téri piac az árusok szerint lassan, de biztosan elsorvad; vevők azért a hétvégén is voltak. A bácsai „lomis” kirakodót viszont váratlanul bezárták vasárnap.

Mikor két évvel ezelőtt arról írtunk, hogy a Dunakapu téri piac egyre látványosabb sorvadásnak indult, volt, aki csak látványos (de hatásos) riogatásnak nevezte a hírverést; más azt mondta, valóban látszik a változás: egyre kevesebb az árus, s akik vannak, azok egyre idősebbek. Ideje volt még egyszer körülnézni a piacon, s mi azt láttuk, hogy a Dunakapu tér szombaton a régi fénykorát idézi – csurig volt emberekkel. Aztán kiderült, itt sem minden arany, ami fénylik: az árusok ismét panaszkodtak, főképp arról, hogy a bérleti díj magas, leginkább úgy, ha a vevők nem vesznek semmit. Márpedig öt eladott trikóból nem lehet kitermelni a helybérlés tízezreit.

A bérleti díj kétségkívül nem olcsó: a ruhásoknál 30 ezer forint havonta egy sátor; a zöldséget-gyümölcsöt áruló padoknál pedig 43.600 forintot fizet Kovács Józsefné is fél évre. A 75 éves asszony 1952 óta jár ki árulni, látott már mindent, azt is, ahogy a piac – szavai szerint – megy össze. Mégis sokkal optimistább, mint a mögötte ruhákkal kereskedők, szerinte a Dunakapu tér meg fog maradni. Ha nem hinne ebben, nem járna ki reggel négyre minden áldott szombaton, hogy aztán délben hazabuszozzon Ménfőcsanakra – jó esetben már üres kosarakkal.

A ruhások lényegesen borúsabbnak látják a helyzetet. Van, aki névvel, más név nélkül, de ugyanazt mondja, mint Vida Lászlóné: már csak a muszáj tartja ott őket. Az, hogy ötvenévesen nincs hová menniük. Többen a kilencvenes évek elején hagyták ott valamelyik gyárat, s lettek „maszekok", s akkor még jól is ment az üzlet. Most viszont úgy számolnak, 65 ezer a rezsijük (egészségbiztosítás, bérlet... stb.) havonta: ennyit minimum ki kell termelni. Sem a kínai boltok, sem a bevásárlóközpontok nem jöttek jól nekik, olyannyira nem, hogy szépen lassan tényleg elfogynak.

Felvetésünkre, miszerint a látszat mást mutat, hisz a piac szombaton tele volt, azt válaszolták: az ő idejükben még meg kellett verekedni a helyekért, most viszont szellősen elférnek, annyian hiányoznak. Arra a kérdésre pedig, hogy nem tudnának-e valamit ők is tenni ez ellen, mondjuk úgy, hogy a kínálatukon változtatnak, azt válaszolták: ugyanezek az áruk vannak a multiknál is, csak ott most divat vásárolni.

Arról, hogy a győriek többsége még mindig elképzelhetetlennek tartja a Dunakapu téri piac megszűnését, olvasói körkérdésünkben olvashatnak (12. oldal). Arra, hogy az árusoknak valóban igazuk van-e, muszáj visszatérnünk még egyszer. Ők azt jósolják, a folyamat több évig eltarthat, de a következő lépés az lesz, hogy a piacos napok számát ismét csökkentik: szerintük a szerdáknak „befellegzett", akkor ugyanis tényleg minimális a forgalom. Ha ez bekövetkezik, visszatérünk mi is a témára.

Sudár Ágnes

A bácsai lomis bezárt. Vagy mégsem?

Mikor a Dunakapu térről szóló riportot készítettük, még fogalmunk sem lehetett arról, hogy Bácsán nagyobb dolgok történnek. Mentségünkre szolgál, hogy maguk az érintettek sem hallottak semmit. Néhányan szombaton tudták meg, hogy a régi helyükre nem mehetnek, de hitték is, meg nem is, így inkább elindultak Győr felé. A kirakodók közül többen azonban ennyit sem tudtak, így vasárnap hajnalban megjelentek a szokásos helyen. Be nem engedték őket, de a helyzetet megoldották: kicsivel arrébb pakolták le portékáikat. Illetékest a hétvégén nem találtunk, így a témára hamarosan visszatérünk, kezdve a legfontosabbal: miért zárt be a piac?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat nincs, Forgács irányít

Még nincs teljesen kész forgatókönyve a győri önkormányzatnak azután, hogy a fegyelmi tanácsként működő rendkívüli közgyűlés csütörtökön este – elsősorban gazdálkodási hibák miatt – úgy döntött, Korcsmáros György színidirektor megszegte közalkalmazotti kötelezettségét, így fegyelmi vétséget követett el, s emiatt elbocsátással sújtotta. Tovább olvasom