Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Piaci küzdelem az importterménnyel

Spanyol eper, török paradicsom, kínai fokhagyma, marokkói paprika található a győri vásárcsarnokban.
A győri vásárcsarnokban egy letűnőben lévő világ fogad: már hetek óta lehet kapni például kiscsokorba kötött „első cseresznyét", amiről azt hittük, végleg kiment a divatból. Az asztal mögött álló idős hölgy most is ezt árulja, két csokrot hozott és két csokrot rak vissza a zacskójába fél tizenkettőkor. Nem vették meg sem a kevéske dióját, sem a néhány levél sóskáját. Sopánkodik, hogy amije van, azt még ma odaadja a tyúkoknak, csak a dión próbál meg túladni. Azt talán felvásárolja tőle valamelyik kereskedő a Dunakapu téri piacon. Mutatja a bevételt, harminc forint kuncog a kis nejlonzacskó alján.

Elajándékozta...

„Vegyen salátát, nézze, milyen szép" – csatlakozik hozzá a mellette álló asszony, aki szintén túl van a hetvenen. Három saláta néz ránk kérlelőn az asztalról, reggel még öt volt belőle. Itt jobb a forgalom, csak a fél kiló eper nem kelt el, azt odaajándékozta az özvegyasszony egy ismerősének. Százhatvan forint volt a bevétel, szerencse, hogy az idős őstermelő buszjegyét már az állam fizeti. Úgy tűnik, mintha ez a generáció már kizárólag a piacozás élményéért járna be a városba, sokszor egészen a Rábaköz szívéből.

 Egyre kevesebb vevő

Az italbolttól nem messze szintén egy őstermelőt szólítunk meg, az asszony harmincöt éve árulja a gyümölcsét. Mint állítja, tavalyhoz képest legalább húsz százalékkal esett a forgalom. Nyilvánvalóan nem a gazdagok járnak a csarnokba, de az biztos, hogy aki itt vásárol, az a magyar termékekre vadászik. Így egyre kevesebb a vevő – mondja az asszony.

Hazai földön holland

A kereskedők között általános vélemény, hogy a spanyol eper népszerűsége csak addig tartott, amíg idehaza nem kezdődött el a szezon. Mivel még csak előszezonról beszélhetünk, nagy a verseny az alföldi eper és a dobozban árult, déli között, amely állítólag sem ízre, sem illatra, sem állagra, sem formára nem közelíti meg a magyart, ami egy napon belül a piacon van. A hipermarketben mégis szétkapkodják néhány óra alatt az akciós epret, amelyet félkilós kiszerelésben kínálnak.

A paradicsomra is vetünk egy pillantást, most éppen egy árban van a török és a spanyol a magyarral, de érdekes korjelenség, hogy az importnak köszönhetően többe kerül ez a zöldség most, mint télen. Ezt is nehéz volna szegény nagyszüleinknek elmagyarázni, akárcsak azt, hogy egy-egy piaci „kofa" miért a hipermarketben vásárolja meg az eladandó portékát, és hogyan termett magyar földön a holland hagyma.

Szembe a szezonnal

– Én nem engedném be ezt a töméntelen importárut – méltatlankodik az egyik győri kereskedő. – Úgy gondolom, hogy ami déligyümölcs, az jöjjön, de a paradicsomból, az eperből senkinek nincs szüksége erre a dömpingre. Évről évre kevesebbet ad el minden kereskedő, minden őstermelő, arról nem beszélve, hogy Győrben minden zöldséges a szlovákiai vásárlókra épített. Úgy fújtam én régen a szlovák nyelvet, most meg... egy-két szó ha eszembe jut. Nem értem, miért akarnak az emberek télen őszibarackot, márciusban epret, májusban szőlőt enni?

A mai gyerekek már nem tudnak örülni a gyümölcsszezonoknak, s talán különbséget sem látnak majd magyar és török paradicsom között. Azelőtt télen semmi mást nem árultunk, mint hagymát, krumplit, almát meg diót. Mégis jobban kerestünk, mint most.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Gábor az új kórházigazgató

A megyei közgyűlés elsöprő többséggel dr. Varga Gábort, a pszichiátria osztályvezető főorvosát választotta meg a Petz-kórház főigazgatójának. "Min nevet a leköszönő kórházigazgató? – Az utódján.” A viccet dr. Varga Gábor mesélte nem sokkal azután, hogy a közgyűlés 35 igennel, 2 tartózkodással öt évre a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatójának választotta. Tovább olvasom