Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Piac Győrben - Kevesebb a vevő, kevesebb az árus

Tavasz elején abban reménykedtek a városréti piacon árusítók, hogy amint jobb idő lesz, többen ellátogatnak a standjaikhoz. Nem jöttek be a számításaik. Mivel egyre kevesebb a vevő, egyre fogy az árus is.
– Arra számítottunk, hogy a jó idő vásárlókat hoz, de nem így lett. Fogy a vevő és fogy a remény arra, hogy a kereskedők, a büfések és az őstermelők együtt kerülhetnek majd vissza a Dunakapu térre – mondta Bakody Béla, aki főként farmert árusít az Árkád bevásárlóközpont mögött, a városréti vásártéren. Két éve költözött át ide a piac a Dunakapu tér felújítása miatt.

A férfi elmondta: alig keres annyit, hogy elég legyen a bérleti díjra, a rezsire. Akiknek még ennyi bevételük se jött össze, azok abbahagyták az árusítást. Ők a ruházattal foglalkozók mintegy kétharmada. Ezért foghíjas a sátrak sora... Én azért tartok még ki, mert abban bízom, hogy visszamehetünk a Dunakapu térre és akkor visszatérnek a régi vevőink, akik korábban rendszeresen jártak hozzánk. Persze azt is érezzük, hogy kevesebb az emberek pénze, de a régi helyünk átmenő forgalma most nagyon hiányzik" – fogalmazott a kereskedő.

Fogynak a sátrak, a standok. Az árusok elmondása szerint zöldséget, gyümölcsöt minden vevő kevesebbet vásárol a szokásosnál a városréti piacon, a ruházati áruknál pedig alig van nézelődő. Fotó: Mészár
Fogynak a sátrak, a standok. Az árusok elmondása szerint zöldséget, gyümölcsöt minden vevő kevesebbet vásárol a szokásosnál a városréti piacon, a ruházati áruknál pedig alig van nézelődő. Fotó: Mészáros Mátyás

Parádi Sándor szintén divatárut árusít a piacon, immár 32 éve. Korábban el tudta belőle tartani a családját, de mostanában alig nézi meg az áruját egy-egy lehetséges vevő. Szerinte azért se vonzó már a piac ruhás része, mert kevesebb a kereskedő, így kisebb a kínálat. Parádi Sándor úgy látja: ő a kora miatt már nem tudna másba belekezdeni, a megélhetés miatti aggodalom ráadásul meg is rontotta az egészségét. Arról is beszélt, hogy hajdan a piac nemcsak az árusok családjainak jelentett megélhetést, hanem másoknak is. Például azoknak, akik a ruhákat varrták. „El vagyunk keseredve. Egykor kihalásos alapon lehetett helyet kapni a belvárosi piacon, most kihal maga a piac" – állítja a kereskedő, aki bízik abban, hogy visszakerülhetnek a Dunakapu térre.

Sallai Imre őstermelő paprikát, paradicsomot, sárgadinnyét kínál a piacon. A zöldséget és gyümölcsöt árusítók asztalai közt látványosan több a vevő, de a férfi tapasztalatai szerint mindegyikük kevesebbet vásárol, jellemzően csak mindenből pár darabot. Ezért a helyi termelők kevesebb terményt hoznak ki a szerdai és a szombati piacnapra, nem akarják az árut feleslegesen „hervasztani" a napon.

Sallai Imre szerint is jobb lenne, ha visszakerülhetnének a Dunakapu térre. Elmondta: kaptak is ennek lehetőségeiről a városházán tájékoztatásokat, ezért ő úgy látja, körvonalazódik egy jó megoldás.
Olvasóink írták

 • 5. DON 2013. augusztus 15. 17:59
  „Csókoltatom a nagyságos asszony kezét Gróf Úr! :)
  Agatha Christie tollára való ez a kis történet :)”
 • 4. Gróf-Úr 2013. augusztus 15. 14:12
  „Hát kérem szépen Európában minden kultúrhelyen a város központjában van a parasztpiac. Mi sehol sem láttunk olyant, hogy kimustrált gyártelepen kellene úri asszonyoknak botladozniuk, ahol nem találkoznak barátokkal, ismerősökkel és legújabb toalettjük bemutatását sem tudják megoldani. Feleségemmel, Wilhelmina von Knoblauch bajor grófnővel az idei nyarat Toscánában, egykori nászútunk színhelyén töltöttük így ünnepelve kerek házassági évfordulónkat. Igaz, engem most már nem a helyi lokál dizőze érdekelt, hanem az, merre találom a toalettet. Szép reggel volt, amikor Wilhelminával kilátogattunk a kisváros helyi piacára, mert nejem tobzódni kívánt a déligyümölcsök között. Kérem a győriek el sem tudják képzelni, mi történt. Wilhelmina egyszeriben felkiáltott: - Jesszusom Émil, nézzen csak oda! - A győri polgármester és a nagy gonosz Bolha italozott a téren. Wilhelminát eluralta nyomozói ösztöne s innentől kezdve végig, egész nászutazásunk idején őket követte. Lopakodtunk mi ciprusok mögött, pöfögtünk a nyomukban taxival, sőt még egy szédült motorost is felbérelt a feleségem, hogy be tudja fogni a két száguldozó audit. Bizony kérem, az egész famíliájukkal ott voltak, dorbézoltak reggeltől estig és olyan luxus éttermekbe jártak, ahová még egy bajor grófnő sem megy be, olyan irgalmatlan drága. Kérem a család nőtagjai pedig egész nap ruhákat és ékszereket vásároltak, ezt egy kukkerral figyelte Wilhelmina törzs kávézónk teraszáról, ami egy magaslaton van és be lehet onnan látni az óvárosi kis sikátorokat és a nagyszerű piacot, amelyet a megfigyeltek rendre elkerültek, helyette a közeli klímával hűtött bevásárlóközpontba hajtattak. Fúj. Néhány nap múlva Etus, aki eljött, hogy Wilhelmina kalapdobozait gardírozza, észrevette, hogy a két audi a győri városházáé! Sőt, a sofőröket is felismerte, hisz a feleségükkel együtt járnak a piacra, arra a borzalmas gyártelepi részre, ahová úriasszony nem szívesen megy. Szóval úgy állt a dolog, hogy a polgármester és a nagy Bolha a péri reptérről családjukkal együtt leröppentek Toscánába s oda rendelték a győri hivatali audi autókat a sofőrökkel, akik a trafikokat megkaparintották. - Ekkora mutyit! Ekkora hivatali vissazélést! Ekkora immoralitást! Tarthatatlan! Rosszabb, mint a komonizmus! - sikoltotta Wilhelmina toporzékolva szállodánk halljában három nyelven, s csak amikor lehiggadt, akkor magyarázta el a helybélieknek, micsoda városban élünk mi. Az olaszok és néhány angol turista hitetlenkedve hallgatták a történetet, szerintük valamit félreérthettünk, félre láthattunk, mert ilyesmit Európában politikus nem tesz. Egy idős angol úr (Wilhelmina szerint biztosan lord volt) halkan megjegyezte, hogy ezt náluk a királynő sem engedné meg magának. - Émil! Proletárok kezében a városunk!- kiáltotta Wilhelmina s hozzátette, hogy még az a szerencse, hogy a fegyverhordozójuk, az a kis tag, aki valami alpolgármester, nem volt ott, mert attól egyből migrént kap.”
 • 3. Búzakörte 2013. augusztus 14. 07:08
  „1. Maga nagyot téved. vannak ugyan kereskedők is, de az őstermelőket én jól ismerem, név szerint is. Igenis lehet ,,kiskertekben" nagyjából egyenletes minőségű árut termelni. Ezek a ,,kiskertek" pl. a hegykői gazdák esetében 8-10 000 m2-esek ám! A szigetközből is jár négy-öt család, akik őstermelők, aztán ott vannak a nyúliak, a barátiak, a tényőiek, a nagybajcsiak, a bácsaiak, stb. Nem egynél jártam már részben kíváncsiságból, részben azért, hogy a fiam lásson háznál baromfit. A tojásosok bizony őstermelők! Almos tartásban tartják a tyúkjaikat és a család maga dolgozik, nincs alkalmazott. Láttam az istállójukat is, amit maguk építettek. Szó nincs TSZ tojásról, legfeljebb a tojástartókon virít bábolna vagy farmtojás felirat, annak pedig az az oka, hogy számos vevő maga visz tojástartót, amibe rakodik az őstermelő, a dobozok össze-vissza keverednek, van úgy, hogy én is egyszerre viszek vissza nekik tíz farmtojás feliratos dobozt és kapok helyett dabasi tojás feliratúban. A Bakody bácsi pedig ne most járassa a száját, jött volna el a Kamarába, amikor az Arrabona Egyesület lakossági fórumot tartott, ahol Winkler Gábor és Szepesházy Róbert professzor urak mellett ő is előadó lett volna, de a helyszínen mondták el a hallgatóságnak, hogy az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Akkor berezelt Balodykám, most meg pampog? S ugyan miért ment el a fórumra, ahol én is szerettem volna hallani, amit mond?”
 • 2. DivatÁrpy 2013. augusztus 13. 17:55
  „Minőségi termékekre van szükség nem a nagybanin vásárolt vízizű tömegtermékekre és az ócskábbnál is ócskább ruhadarabokra, amivel a házamat nem takaríttatnám ki.”
 • 1. acsali 2013. augusztus 13. 17:43
  „A zöldségpiac árusai ál -őstermelők. Erre a vevők is rájöttek, mert a magánkertekben képtelenség mindig azonos nagyságú, szabvány méretű, azonos kötegeléssel összekötött terméket előállítani. A tojás többsége a Győr közeli tsz-ből származik.
  Hiányzik a piacról az öreg, vidékről piacnapokon beutazó idős árusító nénikék, öregurak akik valamikor színfoltot jelentettek, mint termelők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M1-es és környéke - Válasszon menekülő útvonalat!

Feltorlódott kocsisorok, autósok várakoznak órákat a dugókban, ha az M1-esen teljes pályatestet… Tovább olvasom