Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Pezsgőteszt - ittunk, majd szondát fújtunk

Egy-két pohár pezsgő tényleg nem sok szilveszterkor? Hány deci pezsgő után szabálysértés, és mennyi után bűncselekmény járművet vezetni? Pezsgőt ittunk és szondáztuk magunkat.
 

Szondával és öt üveg pezsgővel készültünk a kísérletre. A kutatásnak szerdán délután öt kollégát tudtunk megnyerni. Három lány és két fiú kapta vizespohárba a pezsgőt, „nem kóstolgatni, inni" felszólítással.
– Ne ácsorogj ott azzal a pezsgővel, hanem idd meg. Nem házibuli ez, hanem munkahely! – fogalmazta meg az egyik tesztalany a játékszabályt.

Alkoholkimutató indikátorcsövet használtunk, ebbe erősen, hosszan kell fújni, a sárga kristályok pedig zöldre váltanak alkohol hatására, illetve sárgábbak lesznek ha negatív az eredmény. A skála ezen kívül megmutatja, hogy 0,3 ezrelék alatti, 0,3-0,8 ezrelék közötti, vagy 0,8 ezrelék fölötti a véralkoholszint.

Másképp hat ugyanannyi alkohol. Fotó: Segesvári Csaba
Másképp hat ugyanannyi alkohol. Fotó: Segesvári Csaba

Ivás előtt virslit ettünk – a minél autentikusabb szilveszteri körülmények előállítása volt a cél.

Kiderült: a testsúly számít, de nem kizárólag azon múlik a hatás. Tesztalanyaink közül Évi 52 kiló, Kata 53, Bea 57. Csaba 96, Csabi 58 kiló. A lányok közül páran állítólag nem a pezsgőtől, hanem a fújástól szédültek el.

Beánál már 2 deci pezsgő 0,8 ezrelék fölötti eredményt mutatott. Csabi azonban ennyi alkohollal csak a 03-08 kategóriába juttatta magát.
Évi és Csaba 5 deci pezsgőt ivott, előbbi tesztje 0,8 ezrelékes eredményt produkált, utóbbi azonban hiába fújt, az indikátorcső szerint nem volt alkohol a vérében.

– A fejemet azért húzza rendesen – vallotta be.

Rajta kívül Kata állt legjobban ellen, az első pohár után nála sem mutatott semmit a szonda – bár utólag azt mondta, lehet, hogy nem fújt rendesen. A második pohárnak már volt rá hatása, 0,8 ezrelék fölötti szintet mért az indikátorcső.

Rendelkezésünkre állt az alkoholkimutató indikátorcsövön kívül – nem tudom elégszer leírni, annyira tetszik a neve – egy másik teszt is, ami a nyálból mutatja ki az alkoholszintet. A papírcsíknak színt kellett volna váltani, de nálunk valamiért nem működött. Van azonban a csomagoláson egy táblázat, amiből kiderül: egy deci pezsgő egy 70-80 kilós felnőtt szervezetéből 2,5 óra alatt szívódik fel.

Olvasóink írták

 • 4. Liv66 2010. december 31. 23:36
  „24 éve van jogsim. Egy kezemen megszámolom, hányszor ültem spiccesen a volánhoz. Összesen 2x és nem vezettem többet 300 méternél egyszer sem.... haza vittem a járgányt..... Ja és azóta is lelki ismeret furdalásom van.... :( Soha többet.......”
 • 3. karak74 2010. december 31. 15:37
  „Nem letenni nehéz hanem megtartani a jogsit.”
 • 2. annobon 2010. december 31. 15:10
  „Már egy szem konyakosmeggy is tud meglepetést okozni szondázáskor!”
 • 1. hobelebanc 2010. december 31. 15:01
  „én mikor megkaptam a jogsimat megfogadtam, hogy ha egy pohárral is iszom, nem ülök kocsiba, de hát nem vagyunk egyformák. Az biztos, hogy ittas vezetéssel nem fogok hozzájárulni a rendőrség bevételéhez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz Győrszentivánon is

A Kisalföld szerdai számában írt arról, hogy Ménfőcsanakon számos házban úsznak a pincék. Tovább olvasom