Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Péterfy-iskola: hátránnyal élőket segítő szeretet

A társadalom peremére kerülő csoportok – például idősek, fogyatékkal élők – integrációjával foglalkozik az a nemzetközi projekt, amelyben részt vett a Péterfy evangélikus oktatási központ tizennyolc diákja.

Közülük néhányan rendszeresen látogatják az intézménnyel szomszédos szeretetház lakóit is.

A közelmúltban Neuendettelsauban járt a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ tizennyolc diákja. A bajorországi testvérintézményükkel a Comenius-projekt a társadalom peremére kerülő csoportok integrációjával foglalkozó programjában vettek részt.

Kint tartózkodásuk alatt részben idősotthonban, enyhén értelmi fogyatékos idősek klubjában, hátrányos helyzetű gyerekek napközi otthonában és fogyatékkal élők műhelyében jártak, illetve bekapcsolódtak az ottani segítők munkájába is.

– Megható volt látni, ahogyan a gyerekek magától értetődően segítettek a kerekes székben ülőknek vagy a vak néninek. Lelkesen szeletelték velük együtt a salátának valót, amit azután közösen fogyasztottunk el – említette egyik kísérő tanáruk, Jankowska Ágnes.

– Nagy örömmel zenéltünk is velük. Megjegyzem: ezekben az otthonokban egy fantasztikus hangszeren játszanak, ami hasonlít a citerához, a húrok alá helyezett papírlapon van megjelölve, hogy mikor melyik húrt kell megpendíteni. Így az is játszhat rajta, aki nem tud megtanulni kottát olvasni.

Boldogság sugárzott az idősek arcáról, amikor a gyerekekkel együtt muzsikáltak és énekeltek. Sokat beszélgettünk diákjainkkal a látottakról, biztosan sokat formálódott az idősekkel, betegekkel kapcsolatos elképzelésük, hozzáállásuk.

Ezt igazolják az egyik résztvevő péterfys diák, Szilágyi Róbert szavai is.
– Több ilyen programra lenne szükség ahhoz, hogy az emberek, főként a fiatalok megismerjék a fogyatékkal, a koruk és az állapotuk miatt hátrányos helyzetben élőket.

Meg kell tapasztalni az életüket ahhoz, hogy reálisan, és ne mindenféle előítéletek alapján lássuk őket.

– Érdekes volt számomra, mikor a fogyatékkal élők műhelyében jártunk és találkoztunk az ott dolgozókkal. A beszélgetésből kiderült, hogy mennyire fontos lehetőség számukra a munka és az, hogy egyáltalán foglalkoznak velük – említette Takács Eszter.

Hasonlóan nyilatkozott diáktársuk, Ménesi Éva is, aki elmondta:
– A társadalom peremére került emberek, így az idősek és a fogyatékkal élők számára is nagy öröm, ha elfogadják őket.

Öröm számukra az őket segítő jelenlét is, így például az, hogy beszélgettünk velük, meghallgattuk véleményüket.

Mindemellett, a projekten kívül és itthon is akad számos diák az evangélikus iskolában, aki évek óta átjár a szomszédos szeretetházba és felolvas, társalog az ott élő idős lakókkal és amiben tudnak – anonim és önzetlenül –, segítenek nekik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókért javíthatók a felborított kishajók

"A biztosító éppen most küldött először ajánlatot, ez azonban jóval kevesebb, mint a kárunk. Először totálkárosnak minősítették túracsónakunkat, majd most azt mondták, 2,1 millióért javítható" – mondta Szász Tibor. Tovább olvasom