Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Petárdasokk: megugrott a kutyamenhely forgalma

Győr-Moson-Sopron - Hét-nyolc petárda- és tűzijátékzaj miatt elszökött kutya került a megye egyetlen állatmenhelyére az elmúlt két napban. A szakemberek még egy hétig a szokásosnál nagyobb forgalmat várnak.

Az ártó, rontó erők távol tartása – eredetileg ez volt a célja a szilveszter éjjelén keltett éktelen zajnak, amihez évtizedekkel ezelőtt még jobbára dudát, csengőt, kolompot, kereplőt, ostort használtak. A szokás maradt, csak az eszközök változtak a jóval nagyobb decibellel robbanó petárdákra, tűzijátékokra. Hogy a rontó erőkre ezek milyen hatással vannak, nem tudni, a kutyák elkergetésére viszont kiválóan alkalmasak.

Nagy Péter, a megye egyetlen, győri állatmenhelyét működtető Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja a Kisalföld kérdésére elmondta: az új év első két napján tíz kutyát vittek be hozzájuk, közülük hét-nyolc olyat, amely a szilveszteri durrogtatás miatt menekült el otthonról. A telepre egy esztendőben általában 450 eb kerül, azaz a napi átlag egy-kettő – ehhez képest kifejezetten magas az említett szám. A szakember ugyanakkor megjegyezte: még egy hétig a szokásosnál nagyobb forgalmat várnak, az elkóborolt négylábúak jelentős részét ugyanis még senki nem fogta be.

A gazdák a menhely 20/4456-572-es telefonszámán érdeklődhetnek. Amelyik állatért nem jelentkeznek, azt másnak „örökbe adják". Az elaltatás szóba sem kerül.

Albert Szilvia, a győri állatmenhely egyik munkatársa az elmúlt két napban behozott kutyákkal. Fotó: Krizsán Csaba
Albert Szilvia, a győri állatmenhely egyik munkatársa az elmúlt két napban behozott kutyákkal. Fotó: Krizsán Csaba

Sok kutyatulajdonos mindent megtett azért, hogy kedvence ne menekülhessen el a számára szokatlan zajok miatt. A legtöbben megkötötték vagy elzárták kedvencüket, de nem kevesen akadtak, akik szakember segítségét kérték.

Dr. Novák Péter mosonmagyaróvári állatorvos lapunknak elmondta, hogy december 31. előtt több mint száz gazda vásárolt nála nyugtató gélt, hogy így csökkentse kutyája szilveszteri-újévi megrázkódtatását. Ez a szám másfélszerese a tavalyinak. Mindez nem jelentett horribilis költséget, mert egy 15 egységes paszta 3000 forintért kapható. A szakemberhez az elmúlt két napban három kutya került a petárdák miatt: kettő elszökött és autó ütötte el, a harmadikat pedig egy feltehetően a zajtól agresszívvá vált eb marta meg.

Olvasóink írták

 • 17. elemér 2009. január 05. 14:56
  „Hmm...az lehet, de ezek is magyar kutyák.”
 • 16. mir 2009. január 05. 07:58
  „matriné

  Beszélsz megint hülyeségeket. Menj el romániába na ott látsz annyi kóbor kutyát mint égen a csillag nálunk nincs több kóbor eb mint máshol.”
 • 15. Fülü 2009. január 04. 21:23
  „Minden évben nagyon sok elveszett kutya van szilveszter környékén, rengeteg a felelőtlen gazda! A legtöbb kutya kertből szökik ki ijedtében, mert a "kedves" gazdája arra nem képes, h legalább ilyenkor beengedje 1-2 órára. Sőt, sok idióta közvetlen a kutyája mellett durrogtat. Nekem két kutyám van, soha nem hagyjuk őket magukra szilveszterkor, pedig ők lakásban laknak. És már napokkal előtte-és utána is még-csak pórázon sétáltatjuk őket. Én gyűlölöm a petárdákat, szerintem ahhoz nagyon egyszerűnek kell lenni, h valaki egy durranásban szórakozást lásson. Azokról a mélysötét, lelketlen tahó-paraszt kétlábúakról már nem is beszélve, akik azzal szórakoznak, h kertekbe a kutyák mellé, vagy utcán a kutyák után dobálják a rohadt petárdáikat. Vagy ott volt pár éve az a szerencsétlen kutya, akit egy fához kötöttek és körülrakták petárdákkal... Az ilyeneknek teljes szívemből azt ajánlom, h a saját seggükbe dugjanak fel egy szép nagy köteggel, esetleg robbantsák le vele a karjukat nyugodtan!”
 • 14. elemér 2009. január 04. 19:45
  „Megy Brett be a kapun, látja, hogy a kutya el van engedve.
  Nem kell tőle félni! - mondja a gazda - Most heréltettem ki, bágyadt még.
  Nem is attól félek, hogy megdug, hanem, hogy megharap!”
 • 13. pedagogus 2009. január 04. 18:49
  „Kiváncsi vagyok, hogy a rend őrei hány embert büntettek meg a petárda miatt?
  Gyanítom, hogy országos szinten 30 alatt.
  Csak az utcánkban több mint 100 petárda durrogott.
  (Nem keverem össze a rakétákkal a hangját.)”
 • 12. Brett 2009. január 04. 17:35
  „Szomorú, hogy ennyi lelketlen ember van, akik utcára taszítják állataikat (ne legyen illúziónk, ők embertársaikkal is ugyanígy bánnak), szomorú, hogy még mindig többen a kínaiakban látják a probléma megoldását. Szomorú, hogy 2009-ben még mindig az elemérek országa vagyunk.”
 • 11. elemér 2009. január 04. 16:29
  „Kinaiak azért beilleszkednek mindenhol és étlapjuk is helyi izlések szerint van. Mo.-n például lehetne Kantoni kutyapörkölt, vagy paprikás kutya nokedlival mint ebéd specialitás.”
 • 10. Temporal 2009. január 04. 15:48
  „Csak óvatosan ezzel a betiltás dologgal. Ez a legegyszerübb megoldás és a legrosszabb végén rabok lesszünk saját othonunkba.
  A reális törvények melyek a közt szolgálják kell betartani.
  Lehessen petárdázbi is a tiltás erre már sokan rájöttek hogy csak a fekete piacot szolgálja.
  Szóval lehessen petárdázni,tüzijáték stb de ha valaki mások tulajdonát vagy testiépségét veszélyezteti azt
  elzárással kell büntetni.
  Úgyan ez igaz a Kutya artókra is akik az utcán nevelik kutyájukat vagy mások veszélyeztetésével sétáltatják a kedvencüket akkor ezt is elzárással,rövidebb börtön büntetéssel kell jutalmazni.
  Mindjárt rend lenne.
  Az a baj hogy van mindig egy-egy ember aki felelötlen és avval hogy másokat veszélyeztet kitol azokkal is akik tényleg kulturáltan viselkednek.
  Az ilyenek miatt a többieket itélik el.
  Egyébként én nagy kutyás vagyok és tudom hogy ez a kutyáknak sehogy sem jó de ennek ellenére nem a tiltás a megoldás,szerintem.”
 • 9. sima 2009. január 04. 12:42
  „Ha valaki Budapesten jár a kínai piacon hajnali 6 órakor , az még belekostolhat a frissen készült kutyalevesbe.
  Ez nem vicc ! Késöbb már kicsit sok a Magyar vásárló, és ezért addigra a kifőzdékből ezeknek a finomságoknak el kell tünni. Ott se sűrűn őrjáratozik a Négy mancs állatvédő szervezet , pedig ha hajnalban meglepnék őket , sok érdekes dolgot találnának.”
 • 8. bbbb 2009. január 04. 12:39
  „en pl csak azert nem aludtam vegig a szilveszter estet, mert van 2 kutyam akiket este fel 11-kor elzartam es hajnal 1-kor kiengedtem miutan elcsendesedett a kornyek.
  mindezt csak azert mert a divatdurrogtatok, es tuzijatekozok nem tudjak masra kolteni a penzuket mint ilyen marhasagokra.raadasul meg orulnek is neki, es egymast licitaljak tul a szomszedok.
  valahogy nem latom mi jo ebben, biztos bennem van a hiba.”
 • 7. gig-big 2009. január 04. 11:53
  „Amíg kínaiak is dolgoztak a Rábában, nem voltak kóborkutyák Győrben.”
 • 6. elemér 2009. január 04. 10:30
  „Kutyákat megeszik Kinában. Soha nem lehet tudni hogy milyen hus az ami az étlapon van.”
 • 5. matriné 2009. január 04. 08:59
  „Lehet Kínába exportálni, lassan már kóbor-kutyanagyhatalom lesz ez a banánköztársaság!”
 • 4. sima 2009. január 03. 21:39
  „A hülye gazdikról se feletkezzünk meg akik póráz nélkül sétáltatják a kedvencüket szilveszter napján és az év 365 napján.
  Az tény hogy Szilveszter címén a sok részeg állat ész nélkül dolbálja a petárdákat , de ilyenkor hol vannak a rendőrők ???? Én személy szerint egyet sem láttam egész ünnep alatt.

  csigaZ !" Én betiltanák mindenféle pirotechnikai eszköz használatát." Ez a megállapításod nem túl erős ?”
 • 3. Judytka 2009. január 03. 20:14
  „Így van,a felelőtlenség határtalan!A kutya az ember leghűségesebb(négylábú)társa..Ezen az egy napon sem illik róla megfeledkezni!”
 • 2. gig-big 2009. január 03. 19:17
  „CsigaZ!
  Egyetértek minden szavaddal!!!
  Konkrétan pedig: aki felelősséget vállal egy másik élőlény iránt, az a 365.-ik napon is tegye ezt!
  És ha mégis otthon hagyja a kutyáját szilveszterkor, gondoljon arra vedelés és durrogtatás közben - ha még képes rá és nem dugja a fejét egy aknavetőbe - hogy talán éppen akkor indul utána a hűséges eb, aki különb a gazdájánál.
  Ha pedig otthon "ünnepel" durrmámorban, arra az egy estére engedje be azt a büdös dögöt, amelyik 364 napon keresztül kánikulában-fagyban istennek tekinti a könnyelmű "pléjbojt"...”
 • 1. csigaZ 2009. január 03. 17:06
  „Én betiltanák mindenféle pirotechnikai eszköz használatát.

  Ezek nélkül is lehet jól szórakozni.
  Az ostoba emberek meg versenyt űznek, hogy ki tud nagyobb zajt, durranást kelteni.
  A károkozás, más zavarása egyes ember formájú lénynek örömet okoz.

  Az ilyen embereket csak tépjék is meg rendesen a kutyák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két mentőállomást avatnak idén

Győr-Moson-Sopron - A megyei mentőszolgálat az elmúlt évben közel 22 ezer mentést végzett, s… Tovább olvasom