Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Perre ment színháziak

A fegyelmit kapott színházi műszaki dolgozók büntetésük jogszerűségét vitatva bírósághoz fordultak.
A Győri Nemzeti Színházban még nyár elején történt az a belső ellenőrzés, aminek következményei miatt a műszaki dolgozók szakszervezetének elnöke, Szakács Szabolcs megkereste szerkesztőségünket. Tájékoztatása alapján ugyanis azok a közalkalmazottak, akiket vezetőjük nem talált bent a munkahelyen a vizsgálatkor, az épületben tartózkodtak, csak nem ott, ahol keresték őket. Állítása szerint ezt bizonyítani is tudják.

A szakszervezetis próbálta az ügyet „házon belül" rendezni, de mivel nem ért el változtatást, a megbüntetett közalkalmazottak pert kezdeményeztek. Tizenötük ügyét a bíróság összevonta.
Az eljárás még nem zárult le, de közben az elnök elmondása alapján egyre feszültebb a színházban a műszaki részlegen a hangulat. Tájékoztatása szerint többük pótlékainak egy részét elvonták, és ez összefügg a perrel.

Várhatóan emiatt további munkavállalók fordulnak a bírósághoz. A mostani sem az első ellentét a munkavállalók és munkaadójuk közt a színházban. A műszakiak 2001-ben a kollektív szerződés jogellenes felbontása címén kezdeményeztek pert, ami közös megegyezéssel zárult. Szakács szerint azóta nem javult a munkaügyi kapcsolat a két fél között.
Tichi László ügyvezető igazgató lapunknak azt nyilatkozta, hogy az ellenőrzés egyértelműen bizonyította: a dolgozók nem voltak bent munkahelyü-

kön, amikor kellett volna. Ezt szerinte el kellene ismerniük, és egyébként is a legcsekélyebb fegyelmi büntetést kapták. Fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy a perrel párhuzamosan egyeztetést folytat a jövő héten a munkaadói és a munkavállalói oldal a színházban.
A bérekre vonatkozóan elmondta, hogy az intézmény alkalmazottainak garantált illetmény jár, a közalkalmazotti törvénynek megfelelően.
Keresetkiegészítés adható számukra, aminek feltétele, hogy tartósan kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak és legyen arra fedezet.

Tájékoztatása szerint a keresetkiegészítések 20 százalékkal csökkentek, de ez nem a perrel, hanem egyrészt a színház anyagi helyzetével, a bevételcsökkenéssel függ össze és azzal, hogy több előadáson a műszakiak miatt kisebb-nagyobb, a produkció minőségét rontó hibák történtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

135 éves a győri tűzoltóság

A győri tűzoltóság megalakulásuk 135. évfordulóján felsorakozott a győri színház parkolójában. Tovább olvasom