Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Péri családi tragédia – Vérmérgezésben hunyt el a 32 éves fiatalasszony

"Annyira haza akartam hozni a kórházból" – zokogja a péri Friedmann Tamás, aki 32 éves feleségét, három gyermekének édesanyját veszítette el. Mindössze 48 óra alatt zajlott le a dráma.
"Amikor óvodában, iskolában vannak a gyerekek, sírok. Néha akkor is, ha itt vannak mellettem. Tudják, hogy az édesanyjukat már nem láthatják többé. Azt mondtam nekik, hogy angyalszárnyat növesztett, angyal lett és felszállt az égbe."

Friedmann Tamásék drámája megrázta az egész falut. A Békéscsabáról Pérre költöző Mártát, Tamás 32 éves, mindig mosolygós feleségét mindenki szerette Péren.

A jóakarat forintjai

A Kisalföld a „Jóakarat hídján" keresztül, az önök támogatásával segítette a családot. A Lapcom Média Alapítványtól érkező 150 ezer forint a legnehezebb napokban talán támasz lehet.

"Múlt szombaton reggel belázasodott, nem is kelt fel – idézte fel a történteket Friedmann Tamás. – A feleségem alig betegeskedett, céltudatosan, egészségesen élt, s bennünket is efelé terelgetett. Így azt gondoltam, egy kicsit kimerült, s mondta is, hogy szeretne pihenni. Figyeltem rá. Lázcsillapítót vett be, s gondoltam, elviszem a csajokat (három kislányuk 4, 6 és 9 éves – a szerk.) a szüleimhez, estére biztosan jobban lesz. A helyzet azonban nem változott, gyenge volt, se inni, s mosdóra menni nem akart. Éjszaka is többször fenn voltam, figyeltem rá, de a láza vasárnapra sem ment le. A szeme is fájt, s úgy döntöttem, ez így nem mehet tovább. Bár ő nemigen akart, autóba ültettem, s elindultunk Győrbe. Egy szót sem szóltunk, úgy utaztunk, pedig máskor mindig végigbeszéljük az utat" – folytatta.

"A Győr környéki települések orvosi sürgősségi ügyeletére mentünk. Végül csupán egy receptet kapott lázcsillapítóra, elmentünk, kiváltottuk. Estére lement a láza, de nem voltam nyugodt, fájt a csípője, lába, mindene. Vasárnap este mondta, utoljára: Szeretlek. Felhívtam a háziorvosunk asszisztensét, hogy hétfő reggel mielőbb sorra kerüljünk, miután elvittem a gyerekeket az oviba és az iskolába. A háziorvos látta, hogy nagy a baj, azonnal mentőt hívott. Én végig bíztam, folyamatosan reménykedtem" – mondta az addigra már nagyon aggódó férj.

Azt szeretném, hogy itt legyen, de már nem lehet – mondja a megtört, gyászoló férj, a három kislány édesapja. Fotó: H. Baranyai Edina
Azt szeretném, hogy itt legyen, de már nem lehet – mondja a megtört, gyászoló férj, a három kislány édesapja. Fotó: H. Baranyai Edina


"A kórház sürgősségijére vitték, utol se értem a mentőt. Ami ott történt, azt nem kívánom senkinek. Az orvosok vizsgálták, gyógyszert kapott. Annyit mondott, hogy fázik – ez volt az utolsó szava. Felvitték az intenzívre, be sem tudtam menni hozzá, csak akkor, amikor már mélyaltatásban, szeptikus állapotban volt. Délután három órakor már életmentő műtétet hajtottak végre: azon imádkoztam, csak élje túl. Azt mondták, »toxikus sokk szindróma« jelentkezett, már nem tudták megmenteni. Arra gyanakszanak, a tampon okozhatta."

"Gyakorlatilag már haldoklott a fiatalasszony, amikor bekerült a kórházba. Alig hatvanas vérnyomást mértünk, sokkos állapotban volt" – mondta dr. Tamás László János, a győri Petz-kórház főigazgatója. A kórháznak nem maradt sok ideje, de az alatt a néhány óra alatt minden lehetséges gyógyszert, kezelést megpróbáltak.

"Azt az életet szeretném vissza, amely a miénk volt. Arra az értékrendre tanítom majd a gyerekeket, amit ő mutatott. Így velünk marad örökké."
Friedmann Tamás
Egy kívülállónak ugyanakkor felfoghatatlan, hogy egy addig teljesen egészséges, fiatal ember így is meghalhat. "A vérmérgezést ezerféle tényező okozhatja, amelyik ennyire agresszív, az ellen nehéz felvenni a harcot. A szeptikus sokk hetven százalékban halálhoz vezet. Itt is sajnos ez történt."

A fiatal anya – ahogy a férj mesélte – ugyanakkor volt orvosnál már vasárnap is, de akkor még nem utalták be a kórházba. Megkerestük az ügyeletben aznap dolgozó háziorvost, ő közvetítőn keresztül azt üzente: nem kíván nyilatkozni.

A kórház főigazgatója diplomatikus, azt mondja, amit ilyen helyzetben lehet: "Én nem láthattam, hogy vasárnap milyen tünetei voltak a betegnek, így megítélni sem lehet, mi lett volna, ha már akkor kórházba kerül. Az tény, hogy a túlélési esélyeket minden óra valamelyest növelte volna, de még egyszer hangsúlyozom: egy nagyon agresszív lefolyású vérmérgezés volt ez, aminek szombatig semmilyen tünete nem volt. Ez nagyon ritka. Vizsgálatra küldtünk mintákat az országos intézetbe, mert egyelőre mi is csak találgatunk, hogy mi okozta a visszafordíthatatlan fertőzést."

A család hét éve él Péren, az apa a Kisalföld Volán munkatársa, két műszakban dolgozott eddig, Márta egy szépségipari cég termékeivel foglalkozott, így ismerte és szerette meg az egész falu. Házukra devizahitelt vettek fel, amit aztán forintra váltottak, most is fizetik a törlesztőrészleteket. "A périek, s az önkormányzat sokat segít, rendesek itt az emberek, akárcsak a munkahelyemen: köszönöm nekik."

Herold Ádám péri polgármester elmondta, az önkormányzat a családot segítendő számlát nyitott a Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezetnél. A számlaszám: 59300230-32469127.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közbringára pattanhatunk Győrben

Jövőre debütálnak Győrben azok a biciklik, amelyeket bárki kölcsönözhet és használhat a városon… Tovább olvasom