Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Péreli Zsuzsa: Papír

"A gobelin szinonímája Péreli Zsuzsa, viszont Péreli szinonímája nemcsak a gobelin, hiszen dolgozik ő más technikával is és biztos, hogy más műfajban is alkotott volna vagy fog, ha kedve tartja."


Frank János művészettörténész írta Péreli Zsuzsáról:

"A gobelin szinonímája Péreli Zsuzsa, viszont Péreli szinonímája nemcsak a gobelin, hiszen dolgozik ő más technikával is és biztos, hogy más műfajban is alkotott volna vagy fog, ha kedve tartja.

Ezt Frank János 1987-ben írta Péreli műcsarnokbeli kiállításának katalógus előszavában. Hál istennek Zsuzsának kedve tartotta, ennek köszönhető ez a kiállítás. Itt most az ismeretlen Péreli papírmunkái láthatók, ugyanazzal az egyediséggel, amit a szövései képviselnek. Sok éve ismerem, de mindig újra és újra meglep, hogy még mennyi minden van benne, amit eddig nem fedeztem fel.

Most legutóbb a bohócai. III. Richárd, vagy a VIII. Henrich udvarának gonosz bohócai itt sorakoznak. Egészen különösek. Ki látott rajta kívül ilyen bohócokat? Ismerkedjenek meg velük, nézzék meg, mennyi mindennel szeret játszani, mert ő játéknak nevezi, nem tartozik a szenvedő művészek közé. Akvarellezik, a János Vitéz bravúros illusztrációinál montázsokat csinál, a dejavue sorozatnál papírt domborít és finom mívű rajzokat készít tussal. Ismerkedjenek meg ezzel a Péreli Zsuzsáról is.

A győri belsőépítész Jahoda Maya mondta a látogatóknak: Rövid leszek, mert ez a délután Péreli Zsuzsáról szól és a művek többek és többet beszélnek róla, mint amit én elmondani tudok. Ez egy rendhagyó Péreli kiállítás egy rendhagyó megnyitóval. A rendhagyó kiállító kiállítás, mert Péreli Zsuzsát gobelinjeiről ismerik és itt most nem az látható. Rendhagyó, mert kiállítást általában művészettörténész, vagy éppen aktuális politikus nyit meg, én egyik sem vagyok.

Már ki sem számolható évek óta meghatározhatatlanul mély barátság és szeretet köt össze minket, ezért valószínűleg elfogult is vagyok vele és a műveivel szemben. Nézzék ezt el nekem, nem tudok objektív lenni, nem tudok elemezni, csak egyszerűen szeretem, amit csinál.

Bármit csinál: ha sző, ha fest, ha rajzol, ha papírt domborít, ha padlizsánt nevel a tamási kertben, az ecseri ócskapiac kincsein és giccsein, az Őrség tájain, házainak padlásain, embereinek életén, humorán és mélységes szereteten, tisztán látáson és igazságérzeten nevelkedett énje átsüt mindenen, amit csinál.

Festőnek készült, annak se lenne rossz, de egy Isten áldotta véletlen pillanatban találkozott a gobelinnel és kárpitszövő lett. Jó festő sok van, de a gobelines Péreli Zsuzsa egyszerű és megismételhetetlen.

Fotók: Szük Ödön

Olvasóink írták

  • 1. igazszó 2010. november 25. 20:18
    „De jó lett volna, ha cikket is írnak, megtudhatnánk ki is Péreli Zsuzsa! A képek csodálatosak, melyekhez gratulálok Péreli Zsuzsa goblein készítő művésznőnek.

    Bővebben pedig itt olvashatunk kiemelkedő munkásságáról, csodálatos alkotásairől, melyre büszkék lehetünk:

    http://www.google.hu/search?q=P%C3%A9reli+Zsuzsa&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:hu:IE-ContextMenu&ie=&oe=&rlz=1I7RNTN_hu&redir_esc=&ei=sbTuTLvOC9HBswbEo-SKCw”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatala József Győrben: `határozott, karakteres vezető Takács Tibor´

Egyhangúlag támogatta a térség rendőri szervezetét most megbízottként irányító Takács Tibor ezredes… Tovább olvasom