Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Per, fogyó gyereklétszám: nem indul első osztály a Kossuth-iskolában

Korábban többször hírt adtunk arról, hogy nem indul első osztály a Kossuth-iskolában, így a leendő elsősök a megyeszékhely különböző iskoláiban kezdik a tanévet.


Az általunk megkérdezett igazgatók közül ketten is úgy fogalmaztak: szeptemberben családtagként fogadják majd őket.

A cigány tanulók elkülönítésére hivatkozva az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője beperelte a győri önkormányzatot. Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke szerint a Kossuth-iskola szegregált intézmény, a kossuthos diákok több mint fele cigány. A még folyamatban lévő per súlya és az egyre fogyó gyereklétszám is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat döntése alapján szeptemberben nem indul első osztály a Kossuthban.

Információink szerint egyébként a Kossuth-iskolában tizenhat kisdiák kezdte volna meg a tanulmányait, ebből hatan sajátos nevelési igényűek, ezekben az osztályokban fejlesztőpedagógusok is segítik a tanítók munkáját. A leendő elsősök szülei mindenben partnerek voltak, annál is inkább, hisz egyenként egyeztettek velük.

Az elsősök összevont szülői értekezletén Szalai Ferenc, a Gárdonyi Géza-iskola igazgatója elmondta, négy osztályban 105 elsősük lesz és két kisgyermeket várnak a Kossuthból. A tervek szerint két fejlesztőpedagógus is az intézményben kezd szeptembertől.

˝Szeretettel fogadjuk őket, remélem, a többi gyerek is testvérként tekint rájuk˝ – fogalmazott az igazgató, aki elárulta, többnyire nem is a gyerekek, sokkal inkább a felnőttek előítéletével kell megküzdeniük.

Zsegora Csaba, a Nádorvárosi Közoktatási Központ igazgatója úgy vélte, ez nem is lehet kérdés, ők három elsőst fogadnak nagy szeretettel.

Horváth Attila, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: kevés a gyerek, ezért is születhetett most ilyen döntés, ám a legfontosabb, hogy a gyerekek járjanak iskolába, szeressenek tanulni. Később a legjobban teljesítőket az önkormányzat is támogatja, remélve, hogy a jövőben mind többen tesznek érettségi vizsgát, szereznek diplomát.


Szegregáció

Megállapította a szegregációt egy kaposvári iskolában a Pécsi Ítélőtábla, de az önkormányzatot nem a kialakulásáért, hanem a megszüntetéséhez szükséges intézkedések elmulasztásáért marasztalta el határozatában.

Olvasóink írták

 • 3. k2968 2010. május 24. 23:02
  „Üdv.Egyvalamit figyelmen kívül hagynak a kisebbségek képviselői.Volt példa a szegregációra és láss csodát .A csak cig ány osztályban jobb volt a tanulmányi eredmény mint a vegyes osztályokban.Erre már más országokban régen rájöttek.Létezik csak muszlin osztály stb.Kiváncsi lennék ha megengednék az iskoláknak hogy úgy állitsák össze az osztályokat vajon mi lenne a végeredmény.”
 • 2. Dr.Horváth 2010. május 24. 22:14
  „A Kossuthba azért jár/ járt annyi cigány, mert a környéken élők nagy része az. Ebben mi a diszkrimináció? A körzeti iskolába mindenkinek joga van járatni a gyerekét. Mohácsi Erzsébet megint átesett a ló túlsó oldalára. Szokás szerint.”
 • 1. Mankapunka 2010. május 24. 11:49
  „tosa2

  A Kossuthos gyerekek vágták szét régen a 280-asokon a műbőrüléseket.

  Úgy buktak le,hogy az egyik gyökér menekülés közben elhagyta a buszon a bérletét,és rendőrségi ügy lett belőle,de hát nekik lehet címszóval elfogadta a Volán,és saját kárán megcsinálja,mait utána beszed az utasokon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hársfavirág Fesztivál a hajléktalanokkal

"Tölts egy napot a hajléktalanokkal!" - ez is szlogen lehetett volna az idei, hagyományos… Tovább olvasom