Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Pénzügyi válság: Eshetnek a panelárak

Magyarország - A panelok lehetnek a pénzügyi válság ingatlanpiaci vesztesei a lapunk által megkérdezett szakértő szerint. Több bank máris szigorította a lakáshitelnyújtás feltételeit.

A világon végigsöprő pénzügyi válság a magyarországi ingatlanpiacot sem hagyja érintetlenül, a kérdés csak az, hogy mik lesznek a következményei. Kelet-Közép-Európa legnagyobb ingatlanfejlesztője, a TriGránit regionális lakóingatlan-fejlesztési igazgatója, Aradi Ferenc nem számol a hazai lakásárak jelentős csökkenésével, ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy a használt lakások értékesítése nehezebbé válik, akár fél-egy évig is elhúzódhat. Ez pedig – tette hozzá – sok eladó esetében mégiscsak kiválthatja, hogy jelentősebb árengedménnyel szabaduljon meg ingatlanától. A szakember a Kisalföld kérdésére kifejtette: ebbe a körbe elsősorban a panelok tartoznak, amelyek felújítására a közeljövőben minden bizonnyal kevesebb pénz jut, és amelyekbe jellemzően kevésbé tehetős – azaz a válságra érzékenyebb – családok készülnek költözni.

Aradi Ferenc, a TriGranit regionális lakóingatlan-fejlesztési igazgatója szerint ebből az következik, hogy érdemes kicsit kivárniuk azoknak, akik panel vásárlását tervezik, mert feltehetően olcsóbban juthatnak hozzá néhány hónap múlva.

Örömre nem az eladóknak, hanem azoknak lehet okuk, akik a közeljövőben akarnak panellakást venni – feltéve, ha lesz rá pénzük. Fotó: Krizsán Csaba
Örömre nem az eladóknak, hanem azoknak lehet okuk, akik a közeljövőben akarnak panellakást venni – feltéve, ha lesz rá pénzük. Fotó: Krizsán Csaba

Az építkezőknek, és azoknak, akik új vagy használt lakást akarnak venni, ugyanakkor nehezedő hitelfelvételekkel kell számolniuk. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az MKB Bank két hete jelentette be, hogy bizonytalan időre felfüggesztette az euró- és a svájcifrank-alapú kölcsönök nyújtását, és példáját többen is követték. Emellett más szigorítások is életbe léptek. Ma már alig akad pénzintézet, amelyik nullaszázalékos önerővel ajánl lakáshiteleket. A piac legnagyobb szereplője, az OTP Bank is keményített valamelyest, már csupán a hitelbiztosítéki (menekülési) érték 70 százalékáig nyújt kölcsönt. (A hitelbiztosítéki érték jellemzően az ingatlan tényleges forgalmi értékének 70–80 százalékát jelenti.) Ez egyfajta óvatosságra vall, hiszen egy esetleges ingatlanár-csökkenés nyomán a forgalmi érték könnyen az előzetesen megállapított hitelbiztosítéki érték szintjére süllyedhet.

Aradi Ferenc szerint a szigorítások ugyancsak az olcsóbb árkategóriájú lakást vásárlókra hatnak kedvezőtlenül, mert esetükben fordult elő, hogy a hitel összege elérte vagy megközelítette az ingatlan értékét. Eddig sokaknak azért is megérte akár nullaszázalékos önerővel, nagyobb kölcsönösszeget bevállalva saját otthont venni, mert a megspórolt albérleti díj elég volt a viszonylag magas törlesztőrészletek kifizetésére. Most ismét nőhet a kereslet az olcsóbb albérletek iránt.Nyolcszázezer élő lakáshitel van

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008. június 30-án a hazai, összesen 812 ezer darab lakáshitel állománya 3249 milliárd forintot tett ki, aminek valamivel több mint fele, 1681 milliárd forint volt devizaalapú. Az idei első félévben 450 milliárd forintnyi lakáskölcsönt engedélyeztek a bankok, csaknem 40 százalékkal többet, mint egy esztendővel korábban. Az átlagos kérelmező 6,3 millió forintot vesz fel 15 éves futamidőre.

Olvasóink írták

  • 3. HKUSP 2008. október 30. 23:45
    „Nagyopn jó a kép Gyula!!!Büszke lehetsz a rokonságra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
  • 2. Félelemben élő 2008. október 30. 18:36
    „Minekünk már van lakásunk, és nincs hitelünk! Minket hogyan fognak tönkretenni? Dolgoztunk és spóroltunk egész életünkben. Hogyan fognak velünk elbánni? Nem adnak majd nyugdijjat? Megadóztatják a Kamatadót? Áttérünk más vallásra, akkkkkkor megússzuk a dolgot?”
  • 1. egy albérlő édesanya 2008. október 30. 17:45
    „Mi is szeretnék tavasszal lakást venni,de elkeserítő a helyzet.Egyre kilátástalanabb dolgokat találnak ki "Odafent".Kíváncsi lennék,hogy adott esetben pl.minimálbérből hogy oldanák meg mindezt.Sajnos olyan rendszer van ami a gazdagabb rétegnek kedvez,míg a szegényebb egyre lejjebb süllyed....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járőrök és meghosszabbított nyitva tartás a temetőkben

Győr - Tegnapi számunkban ígértük, hogy a halottak napja előtt a legfontosabb, közérdekű… Tovább olvasom