Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

`Pénztárcakímélő zöldség´ megyénkben

A Zöld Tanácsadó Iroda felmérései szerint a megyénkben élők szívesen tesznek a környezetért, de elszánt lépésekre igazán akkor kaphatók, ha pénzt is spórolhatnak vele.

– Április óta, amikor megnyitottunk, a hozzánk érkezett kérdések, kérések mintegy 76 százaléka kifejezetten az egyéni, háztartási praktikákra, módszerekre vonatkozott.

Az összes kérdés 18 százaléka szorítkozott a szűkebb környezetre, a falura vagy a megyére, míg mindössze 6 százalék érdeklődött országos vagy globális információk, cselekvési le hetőségek iránt – mondta Libor Mária projektvezető. –

Érdekes a zöldebb háztartást célzó törekvések iránya is.

A legtöbben (41 százalék) a villanyszámlájuk csökkentésével szeretnék kezdeni háztartásuk "zöldítését", csak nem harmaduk (29 százalék) gázból fogyasztana kevesebbet, 14 százalék vízből, míg a maradék 16 százalékba került minden egyéb, beleértve a szelektív hulladékgyűjtést is.

Tehát a lista élén nem az a tevékenység állt, amivel a környezetért a legtöbbet teheti valaki, hanem amelyikkel a legtöbbet takaríthatja meg.

Sokan érdeklődtek még az ökológiai lábnyom kiszámításának módja, iránt.

Örömteli visszajelzés, hogy míg néhány hónapja alig tudta valaki a megyében, hogy mi is ez, mostanra nincs olyan nap, hogy ne jönnének többen is kifejezetten ez iránt érdeklődve – számolt be a tapasztalatokról a szakember.

A visszajelzésekből kiderült, hogy mostanra sok olyan család van, amelyeknek kifejezetten a tőlünk hallottak adták meg a kezdő lökést az életmódváltáshoz, és néhány hónap alatt majd nem a kétharmadára csökkentették ökológiai lábnyomukat a szo kásaik megváltoztatásával.

A Zöld Tanácsadó Iroda április óta működik Győrben az Arany János u. 28–32. szám alatt. A fenntartható életmód és fejlődés mellett elkötelezett program házigazdája a Győr-Moson-Sopron Megyei Társadalmi Egyesülések Szövetsége.

Az elnyert 44 millió forint uniós, illetve állami támogatásból felvilágosító projektek sora valósult és valósul meg a jövőben. További információ: www.lass-zolden.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott kapuk napja az Apáczai Csere János Karon Győrben

A Nyugat- magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar január 19-én és február 8-án tart nyílt… Tovább olvasom