Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Pénzre és forgalomnövelésre várva

A dunaszentpáli és a mecséri töltésépítés ügyében a napokban választhatják ki a kivitelezőt, s a vízügyi igazgatóság reményei szerint még idén elindulhat a munka.

„Éves átlagban hatszáz közmunkás foglalkoztatására szerződtünk az igazgatóság területén. Fele Komárom-Esztergom megyében dolgozik, másik része a megyei három szakaszmérnökség területén" - mondta Németh József a regionális vízügyi igazgató-helyettes a csütörtökön tartott Szigetköz Felső-Duna Mente Térsgégi Fejlesztési Tanács ülésen.

Hozzátette: nem lesz egyszerű tartani ezt a létszámot, mivel sok az „elvándorló", főleg idénymunka idején. Közölte, hogy a gönyűi kikötő fejlesztésére kapcsán „valami megmozdult", a megvalósíthatósági tanulmány továbbtervezésére egyezség született.

Az országos Duna-projekt ügyében a napokban választhatják ki a kivitelezőt, bár a beruházásnak még nincs végső uniós jóváhagyása. „Bízunk benne, hogy a kivitelezés még idén elindulhat" – mondta. Ezen belül külön tendert írtak ki a hiányzó mecséri, dunaszentpáli töltésépítésre, a győri Püspökerdőtől Mecsérig tartó töltéserősítése, a Győr-Likócsi gátfejlesztésére, bekötésére, s az Iparcsatorna torkolati árvízkapujának építésére.

Az ülésen Tóth J. Attila a dunai limes világörökség nevezésének aktuális helyzetéről beszélt. Mint mondta, a Duna-stratégia a limes projekt kulturális zászlóhajója, de azt nem látják, hogy pénz is lenne mögötte. Medgyesy Balázs a Duna–stratégia magyar kormánymegbízottja a Szigetközt az egyik legértékesebb területnek nevezte. Mint mondta, a stratégia mögött nincsenek új fejlesztési programok, a a meglévő pályázatokat lehet felhasználni.

A 2014 után uniós pénzügyi periódusban a fejlesztési források lehívását végig kell programozni a makroregionális programokon. „Fontos, hogy 2014-re kész projektekkel induljunk" - mondta. A gönyűi kikötő kapcsán hozzátette: a használatra vonatkozó volument teljesíteni kellene (ehhez segíthetne az Audi logisztikai parkjának betelepülése – amire információink között egyre kisebb az esély). „Enélkül nehéz az előrelépés" - mondta. Az ülésen a fejlesztési tanács egymillió forintot szavazott meg a Bolgányi-híd felújítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taroltak a győriek: II. fokozatú tűzoltóverseny

Az izgalmakban bővelkedő versenyen a legeredményesebb csapatnak a Győri Hivatásos… Tovább olvasom