Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Pénzhiány, tiltakozás, elbocsátás

Az önkormányzat kénytelen megválni intézményei csaknem száz alkalmazottjától.
Erről a nyilatkozatról is döntenie kell ma a képviselő-testületnek, mint ahogy a 2005-ös költségvetésről, amelyet második olvasatban tárgyal. Az ügy érdekessége, hogy az ellenzéki padsorokban ülő Fülöp József szocialista képviselő az előző ülésen (február 11-én) bejelentette: olyan módosító javaslatcsomagot készít márciusra, amelyből „eltűnik" a 623 millió forintos hiány. A közgyűlést megelőző sajtótájékoztatón Szakács Imre megyei elnök elmondta: Fülöp József valóban elkészítette a tizennyolc pontból álló csomagot, amely csak papíron törli a több százmilliós hitelfelvételt...

A Fülöp-csomagnak persze akkor lenne értelme, ha azt elfogadná a közgyűlés, csakhogy a tegnapi sajtótájékoztatón az is nyilvánvalóvá vált, hogy az MSZP-s képviselő módosító javaslatai közül mindössze egyet tud támogatni a jobboldali többség. Az egyébként teljesen jogos: gépjárműeladásból származó négymillió forintot csoportosít a bevételekhez, így annyival valóban csökken a hiány. Fülöp javaslatai mellett maga az elnök is ötpontos módosítást nyújt be a közgyűlés elé, ezzel újabb húszmillió forintot le lehet faragni. Így az biztos: körülbelül 600 millió forintos hiánnyal indul neki az évnek a megye.
Ez az összeg azonban így is túl magas ahhoz, hogy az önkormányzat a jelenlegi létszámmal tudjon működni.

Mindez azt jelenti, hogy több mint nyolcvan embert el kell hogy bocsásson. Kérdésünkre, hogy melyik intézményeket érinti ez az intézkedés, Szakács Imre egyelőre nem kívánt válaszolni.
Azért nem – mondta –, mert egyelőre csak arról határoz a közgyűlés, ezt a lépést kénytelen megtenni, hogy hol, az a jövő kérdése. Nem akarnak feleslegesen riadalmat kelteni, s még annyit ígért, a lehető leghumánusabban oldják meg a számukra is fájdalmas lépést.


A megyei elnök itt jelentette be, hogy tiltakozásul ezért, illetve az e mögött álló kormányzati döntésért – konkrétan, hogy az állami költségvetés nem biztosítja az önkormányzatok számára a kötelező feladatok ellátásához szükséges összeget – március 19-én intézményei közül több egy napra zárva tart. A szociális otthonok, illetve a kórház természetesen nem hagyja magára az ellátottakat, itt elsősorban azokról az intézményekről van szó, amelyeknek nem a személyes ellátás a feladatuk. Ilyen például a múzeum, a levéltár, a könyvtár, de várhatóan nem fognak azon a szombaton dolgozni a megyei pedagógiai intézet munkatársai sem.

A megyei nyilatkozat – ha ma a többség igent mond rá – ugyanilyen lépést javasol a többi, hasonló cipőben járó megyebeli települési önkormányzatnak is, persze mindenki dönthet maga, csatlakozik-e a megye akciójához. Mindez azt jelentheti, hogy március 19-én akár több községi, városi iskolában nem lesz tanítás, több helyen nem fog működni az ügyintézés, bezárnak a könyvtárak. Ha így történne, ez lenne az eddigi legnagyobb közigazgatási tiltakozási akció az állami költségvetés megszorításai ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Wáberer-ösztöndíjakat

Átadták a legnagyobb hazai szállítmányozó és logisztikai cég magánösztöndíját. Tovább olvasom