Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Pénzfelvétel ATM-ből - rendőri figyelemfelhívás

Rutinszerűen vesszük fel pénzünket az ATM-ekből és talán bele sem gondolunk, hogy mennyi veszélyforrást jelent egy-egy ilyen cselekedet.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Bűnmegelőzési Osztály számos hasznos tanácsra hívja fel az állampolgárok figyelmét, amelyet most portálunkon is olvashatnak. Érdemes velünk tartani, mert a megelőzéssel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

A mindennapok során rutinszerűen vesszük fel pénzünket az ATM-ekből és talán bele sem gondolunk, hogy mennyi veszélyforrást jelent egy-egy ilyen cselekedet. Most összeszedtük, melyek azok a veszélyek, amelyek leselkedhetnek ránk és miként szűrhetjük ki azokat némi odafigyeléssel.

Jellemző veszélyforrások:

– Ellopják a kártyáját például oly módon, hogy pénzfelvétel után kifigyelik, hová teszi a tulajdonos vagy erőszakkal szerzik meg az automata, illetve pénzintézet közelében.

– Az automata bankjegykiadó vagy kártyakiadó nyílásába helyeznek el valamilyen eszközt (fémből vagy röntgenfilmből készült ragasztóval bekent tárgyat), mely a tranzakció során „befogja" a készpénzt vagy kártyát, miközben megjelenik a tolvaj és közvetlen közel állva kifigyeli a PIN-kódot. Majd amikor egyedül marad, a segédeszközt kihúzza és megszerzi a pénzt, sőt tudomást szerez a hitelkeret összegéről is. A PIN-kód megszerzésének másik módja, amikor billentyűzet közelébe álcázott kamerát szerelnek fel.

– Elektronikus úton is „ellophatják" a kártyát, amikor lemásolják (klónozzák) annak mágnes csíkján lévő adatokat. Ez történhet az automatába illegálisan beszerelt olvasóegység segítségével vagy olyan kereskedelmi és vendéglátóhelyeken, ahol nem látható a kártyalehúzó egység és a tulajdonos tudta nélkül egy másik berendezésen zajlik a kártya adatainak másolása, rögzítése.


A rendőrség szerint annak érdekében, hogy a bank automatákból történő készpénzfelvétel biztonságos legyen, az alábbi szabályokat kell betartanunk:

– Kártyáját, annak kódját és a személyes okmányait biztonságos, lehetőleg ne azonos helyen tárolja! Ne engedje kikerülni látóköréből azt a személyt, akinek terminálon keresztül fizet. A fizetésről szóló bizonylatot adott helyen csak egyszer írja alá, ellenőrizve annak tartalmát! Amennyiben azon nem szerepel összeg, ne írja alá, mert ezzel a tranzakció jogosságát ismerné el!

– Az automatánál, pénzfelvétel során figyelje meg, hogy nincs-e a nyílásokban idegen tárgy, bármely szokatlan eszköz! Takarja le egyik kezével a billentyűt, és ha gyanús körülményt észlel, törülje a tranzakciót! A kiadott bizonylatot se hagyja a helyszínen, mert az felhasználható adatot tartalmazhat!

– Érdemes a pénzintézet SMS szolgáltatását igénybe venni, amely azonnal küld értesítést a bankkártya-tranzakciókról.

– Amennyiben kártyáját ellopták vagy elveszítette azt, esetleg más probléma merült fel, azonnal hívja fel a bankot, tiltsa le a számláját vagy a rajta lévő összeget kösse le!

– Lehetőség szerint a pénzintézetekben, illetve annak közelében lévő automatákat használjuk. Kerüljük az elhagyott helyeken, kivilágítatlan utcákban található bank-automatákat!

– Ha jelentősebb pénzösszeget szeretnénk felvenni, főként ügyfélfogadási időben, a bankfiókban, vagy családtagunk kíséretében tegyük meg azt!

– Ne tartsunk magunknál nagy összegű készpénzt sokáig!

– Megtakarításainkat pénzintézetben tároljuk, ott van a legnagyobb biztonságban!

– A felvett pénzt úgy tegyük el táskánkba, vagy belső zsebünkbe, hogy az ne legyen könnyen hozzáférhető. Legyünk figyelmesek a bank-automatánál, de viselkedjünk természetesen!

– Részesítsük előnyben a bankkártyás vásárlást a készpénzfelvétellel szemben! Amennyiben pénzt veszünk fel, lehetőleg csak akkora összeget, amekkorára valóban szükségünk van!

– Pénzfelvételi szokásainkat, anyagi helyzetünket, várható kiadásainkat kezeljük diszkréten, ne hozzuk nyilvánosságra, ne osszuk meg idegenekkel!


A projekt a TÁMOP-5.6.1.C-11-es pályázati támogatásból valósul meg.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörte a győri Városháza ajtajának üvegét még vasárnap

A rongálással gyanúsítható 35 éves ukrán állampolgárságú nőt elfogták. Tovább olvasom