Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Pénzérmék a talapzatban

Abda - Látványosan bontották szét és költöztetik el az abdai templom mellől a Mária-szobrot, az úgynevezett kuruc Máriát a fővárosba restaurálás végett. A helyiek összefogásával sikerült megoldani a feladatot, ami közben egy eddig legendának tartott esemény is beigazolódott.

Az 1700-as évekből származó Mária-szoborhoz nemcsak egyházi vonatkozásai miatt kötődnek a helybeliek, hanem azért is, mert falujuk történetét idézi fel. Együtt költözött az idők folyamán a településsel. Abda ugyanis eredetileg mostani helyétől valamivel távolabb, a Rábca-kanyarban feküdt, 1829 után az árvizek miatt telepítették át magasabban fekvő pontra, a Pityer-dombra, ahol most is van. Most már csak a kápolna jelöli az úgynevezett régi falut, mellette állt a faragott Mária, amit az 1860-as években ugyancsak átköltöztettek a mostani faluközpontba. Eredetéről eltérőek a vélekedések, sokáig úgy hitték, kuruc alkotás, de elképzelhető, hogy egy kastélyból származik. Az biztos, hogy az időjárás, a környezetszennyezés az állapotát az évek alatt megrongálta. Többször igyekeztek felújítani, de már szakszerű restaurálása is időszerűvé vált.
Összefogó önkéntesek

Az önkormányzat pályázati úton a Nemzeti Kulturális Alapból igényelt a szükséges munkálatokhoz támogatást. Sikerrel is járt, de nem annyi pénzt kapott, mint szeretett volna. Az egymillió forintot így a saját költségvetéséből kellett kiegészítenie, hiszen csak önmagában az anyagköltségek négyszázezer forinttal többre rúgtak annál. Ezért jól jött az az összefogás, ami a szobor újbóli elköltöztetését segítette a napokban. Fazekas János gépeket biztosított, a helyi legnagyobb cég a szállítást vállalta, a daruzást Szalai András végezte, Sipos Sándor pedig szállást nyújtott a fővárosból érkezett szakembernek. A restaurálást ugyanis ingyen végzi el vizsgamunka keretében a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója, Balázs Bálint, Szabó Péter adjunktus segítségével a fővárosban. Ők irányították a szobor szétbontását is. Először a felső talapzattal együtt leemelték az oszlopról. Aztán a felső oszloprész, majd a második párkány, a főoszlop, az oszlop tövének bontása következett. A darabjaira szedett alkotás a polgármesteri hivatal udvarán van, onnan Budapestre szállítják a képzőművészeti egyetemre. Jövő nyárra kerülhet vissza.
Megtalált bizonyítékok

A munkálatokat a helyi plébánossal együtt felügyelte Szabó Zsolt polgármester. Lapunknak elmondta: a legizgalmasabb rész a főoszlop kiemelése volt. Rögzítését ugyanis egy horgonyszerű formával biztosították, aminek egyik köve az oszlop elfektetésekor eltört. „Amikor ezen szomorkodtunk, észrevettem, hogy a földön maréknyi érme hever. Gondosan átfésültük a törmeléket és a füvet, huszonhat korabeli pénzérmét találtunk. Két ezüstnek látszó és huszonnégy – a patinából feltételezhetően – réz pénzérme. Többnyire krajcárok, magyar és német felirattal, különböző méretben és címletben."

Az egyházi krónikák feljegyezték és aztán a helytörténeti összeállítások is mind megemlítették, hogy a szobor alapjában valószínűleg pénzeket helyeztek el, de a faluban legendaként őrzött emlék valódiságáról így sikerült megbizonyosodni. A kő épp azért tört el ilyen könnyen, mert az üreg, amiben az érmék voltak, meggyengítette.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz újabb autóbusz a győrieknek

Győr - Tíz új, modern, alacsony padlójú autóbusszal gyarapodott a győri tömegközlekedés. A… Tovább olvasom