Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Pénz jön a házhoz: milyen reálhozamra számíthatnak az állami nyugdíjat választók?

Nulla forinttól akár hétszámjegyű összeget is rejthet az a virtuális boríték, amelyet a magánnyugdíj-pénztáraktól az állami rendszerbe távozó egykori ügyfelek kapnak a következő hetekben.


A hivatalos menetrend szerint a magánnyugdíj-kasszáknak legkésőbb július 21-ig tudatniuk kell távozó tagjaikkal, hogy milyen összegű reálhozamot várhatnak.

Mint ismert, a pénztári vagyon jelentős része az államhoz kerül, míg az infláció feletti részt, az úgynevezett reálhozamot a volt pénztártagok kapják meg.

Hivatalos menetrend, pontos időhatárok

A kisalfold.hu a legnagyobb magánnyugdíj-pénztárak portálján azt tapasztalta, hogy több oldalon is - például az Aegon vagy ING webes felületén - reálhozam számító kalkulátort készítettek az egykori ügyfelek számára. (Ahol egyébként nincs kalkulátoros modul, ott is szinte minden kassza esetében korrekt tájékoztató szöveget találtunk.)

Legnagyobb bánatára jelen sorok írója nem tudta letesztelni egyik kalkulátort sem, mivel ezek csak hivatalos adatok megadásával lépnek működésbe - a "kamuadatok" itt kevésnek bizonyulnak.

Visszatérve a reálhozamok utalására: a magánnyugdíj-kasszáknak legkésőbb augusztus 31-ig kell kifizetniük egykori tagjaiknak a nekik járó pénzt, de ezek az utalások várhatóan már augusztus első heteiben megtörténnek. (Amennyiben a reálhozam postázása sikertelenek bizonyul, akkor az összeg november 21-ig visszakerül az Államadósság Kezelő központhoz - ezt a szívást azért próbálják meg elkerülni.)

Lapos vagy vastag lesz a képzeletbeli boríték?

A legtöbb volt pénztártagot természetesen ezekben a napokban az érdekli, milyen összegű reálhozamra számíthat, azaz lapos vagy vastag lesz az a képzeletbeli boríték.

Alapszabály, hogy minél korábban csatlakozott egy tag a pénztárhoz, átlagosan annál nagyobb reálhozamra számíthat.

Az ING Nyugdíjpénztárhoz 1998-ban csatlakozott tagok átlagosan 165 ezer, a 2002-ben csatlakozottak átlagosan 101 ezer, míg a 2006-ban csatlakozottak átlagosan 37 ezer forint reálhozamot kapnak majd - derül ki a cég ismertetőjéből.

Ezek összegek egyénenként persze komoly eltéréseket mutathatnak, hisz nagyban függnek a havi munkabértől.


Egymilliós egyenleg esetén 90-100 ezer forintos reálhozam érkezhet a házhoz


Tény ugyanakkor, hogy egymillió forintos magánnyugdíjpénztári egyenleg esetén - amennyiben folyamatosan volt munkaviszonya az állami nyugdíjrendszert választó egykori tagoknak -, körülbelül 90-100 ezer forintos reálhozamra lehet számítani.

"Azok a tagok, akiknek a számláján 400-600.000 forint közötti tőke halmozódott fel a rendszeres tagdíjakból (a tagdíj-kiegészítést nem számolva) átlagosan 75 ezer forint reálhozamra számíthatnak, míg 800-1.000.000 közötti tőkeösszeggel már 132 ezer, 1.300-1.500.000 közötti tőkeösszeggel pedig 204 ezer forint reálhozam várható átlagosan" - közölte az ING sajtóosztálya.513,6 milliárd forintot utaltak át állambácsinak

Az ING 513,6 milliárd forint tagi vagyont utalt át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak.

Ezen összegből a nem másik pénztárból átlépő tagok teljes vagyona 457,5 milliárd forintot tesz ki.

A nem másik pénztárból átlépők vagyona esetén a tagdíjakból származó tőke 268,7 milliárd forint, a tagdíj-kiegészítések pedig 4,8 milliárdot tettek ki.

Ugyanezen csoportnál az átutalt vagyonból a pénztár által generált teljes hozam 165,9 milliárd forint, melynek reálhozam-része 40,5 milliárd forint.

Így a nem átlépő tagok számára augusztus folyamán reálhozamként átlagosan 101.544 forintot fog kifizetni az ING.


Nyitóoldali képünk illusztráció!

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. kefe70 2011. július 20. 15:03
  „LACCKA! A Postás Magánnyugdíjpénztártól ma a számlára megkaptam a várt összeget! Nem csalódtam!!!!!”
 • 54. kefe70 2011. július 15. 13:42
  „LACCKA-hoz csatlakozva, ugyanannál a pénztárnál vagyok a kezdetektől Én is.
  Nekem is kb. 2 havi fizetésnek megfelelő összeg fog jönni a számításaik szerint! Már nagyon várom! :)”
 • 53. szorme 2011. július 14. 17:14
  „Ez a mocsok kormány azt állitja hogy az ő pénzük , pedig minden eggyes fillért a dolgozók havi béréböl vonták le a kötelező nyugdijadoval együtt!! Akkor miért cxsak reálhozamot fizetnek ? Fizessék vissza az eddigi befizetett pénzünket .AZÉRT MINDENKI MEGDOLGOZOTT!! EZEK MEG ELLOPTÁK!!!!”
 • 52. Dozer 2011. július 14. 08:47
  „Meglepve olvasok pár hozzászólást, miszerint mégiscsak nyereségesek voltak a pénztárak, és hazudtak nekünk...
  98 óta vagyok magánnyugdíj pénztári tag. Azóta körülbelül 2 millió forint lett az egyenlegem. Kiküldték az értesítést miszerint 0 aza nulla forint a reálhozamom.
  Ebből következik, hogy a fenti cikk egy blődség akármerről nézzük, és hogy simán elmehetnék a bankszektorba hatalmas fizetésért dolgozni, mert náluk ezerszer jobban tudom forgatni a pénzt.

  Vélemény?”
 • 51. Hozzászóló 2011. július 14. 08:03
  „Köszönjük a számítást... A nyugdíjpénztári egyenlegem meghaladja a 2 millió forintot, mégse kapok egy fillért se, mivel az OTP gyakorlatilag elkártyázta a teljes lóvét, azaz hiába 350 ezer a megállapított hozam, a reálhozam 0, mivel nincs infláció feletti rész. Szóval ami itt tájékoztatásként szerepel, az finoman szólva is badarság.”
 • 50. kóchenger 2011. július 14. 07:48
  „Én is nagy pofátlanságnak tartom, ahogy elvették 3 millió ember befizetett pénzét!
  De! Képzeljétek el, ha ez nem sikerült volna-mert mondjuk összefog a nép, és maradt volna a zöm a mnyp-kben-, mit találtak volna ki helyette? Lehet már 30%-ot vonnának nyugdíjra. Mert erre a pénzre mindenképp szükségük van, akármi áron beszedték volna, szerintem:(”
 • 49. talasne 2011. július 14. 07:26
  „AZ ING sajtóosztályának közlése szerinti ennyi és ennyi átlagos reálhozamra lehet számítani.... Hát én bőven az átlag alatt vagyok és sajnos az egész család így van ezzel! Akkor ki is kapja meg az átlagosan ennyi és ennyi összeget. Szinte csak a fele, mint amennyi szerintük az átlag! Jah, de miért is csodálkozik ezen az ember? Hiszen ez Magyarország <moderálva>!!!!!”
 • 48. sutiz 2011. július 14. 07:22
  „Így van! Költsék gyógyszerre amit az emberektől elloptak!”
 • 47. milakri 2011. július 14. 07:06
  „"16. mxplanet 2011.07.13. 10:08
  azt mondja meg nekem valaki, hogy mi lesz akkor az eddig befizetett penzemmel, ha elhagyom az orszagot???
  megy a levesbe?"
  Válasz:
  BIZONY, BIZONY!
  Az én "megtakartításom kb.: 430.e Ft körül volt papír szerint. Ahol élek "messze" van M.o-tól, de még az adott ország fövárosától is. Tehát a lehetöségeim : vagy hagyom, hogy ellopják a pénzemet, vagy kb.: a fenti összeg minimum feléért elutazok a megfelelö helyre aláírni a lopás tiltási nyilatkozatot. ?s mind ezt másfél hónap alatt intézd el. Jól ki volt ez találva ! Nem minden ország olyan zsebkendönyi mint M.o. és már sokan élnek külföld, erre számítottak pontosan. ?rdeklödtem az adott pénztárban arról is, hogy lehetséges-e külföldre áthozni az adott összeget, hogy tovább fizethessem itt, de mivel nem "önkéntes" volt ( pedig önkéntesen léptem be a kezdetekkor ) erre nincs lehetöség, természetesen.
  Nem tehettem mást hagytam, hogy ellopják a pénzemet.
  Megmondom neked öszintén, én nem számítok a hazámtól nyugdíj folyósításra. Szerintem addigra mire én elérem a nyugdíjkorhatárt már senki sem fog állami nyugdíjat kapni. ?n külföldön biztos nem kapok M.o.-ról semmit. Abból fogunk élni, amit megspóroltunk 20-25 év alatt öreg korunkra. Na ebböl hiányzik máris egy összeg. Kívánom, hogy minden politikus, régi és jelenlegi költse patikára azt az összeget, amit a dolgozó emberektöl ellopott.”
 • 46. Vakegér 2011. július 14. 05:18
  „42. embertelen
  Ne keverd a szezont a fazonnal. A MOL részvények a horvátok miatt buktak (INA ügy).”
 • 45. iux 2011. július 14. 04:40
  „MXPLANET.
  És mond csak felétek visszavárják a kisgyerekes anyukát a munkahelyére?Mert itt nem!Macerás a kisgyerekes anyuka!Ha akarod kifejtem miért!
  És mond csak,felétek vannak bölcsödék?Mert itt csak elvétve,protekció árán lehet egy lurkót bejuttatni!
  Tudod egy-egy problémát minden aspektusából meg kell vizsgálni,mielőtt véleményt alkotsz!Örülj neki,hogy Te már jó helyen élsz!”
 • 44. SPS 2011. július 14. 00:43
  „Szerintem a MNYP-ak senkitől sem vettek el semmit, és mint itta hozzászólásokból kiderül el sem tőzsdézték a befizetéseket. Hiszen amit kellett és amit a "bölcsvezér" megállapított visszafizették az államikassába. A hozam azon felül keletkezett és van. Bármennyi is ez a hozam, de kifizetik. A fidesz meg szépen lenyúlta a befizetéseket. Adósságot csökkentett belőle, MOL részvényeket vásárolt, stb. A kérdés csak az, hogy kinek a nyugdíjáról gondoskodott így, és kit is mentett meg és mitől?”
 • 43. elemér 2011. július 13. 23:48
  „Ez a MOL vásárlás nem egy pénzügyi befektetés, hanem kiállás az ország érdekeiért. Orbánnak ez fontosab volt mint a magán nyugdij, vagy szociális juttatások védelme. Ez neki presztizs kérdés. Megmutassuk a világnak, hogy emelkedünk a magasba.”
 • 42. embertelen 2011. július 13. 22:47
  „Érdekesek vagyunk mi emberek, amikor olyan pénzről van szó, ami saját magunkat is érint, egyből megváltozik a politikai nézetünk. Igaz ez pozitív és negatív irányba is. Látom, hogy egyre több, korábban masszívan fideszes hozzászóló nem találja jónak, hogy Orbán ellopta a magánnyugdíjakat és eltőzsdézte a MOL részvényekkel. Orbán 500 milliárdért vett az ellopott pénzből részvényt. Az állam részesedését a MOL-ban a befektetői piac nem díjazta, ezért a részvények árfolyama tartósan 20 %-ot esett, ami miatt Orbán 100 milliárdot bukott a mi pénzünkből. Na ezt eméssze meg valaki.”
 • 41. Bo9903 2011. július 13. 21:27
  „ez szemétség.”
 • 40. mxplanet 2011. július 13. 20:52
  „ez is baj, hogy 2 ev a gyes. mifelenk maximum egy evig lehetsz tavol a munkahelyedtol, de addig az idotartamig joval magasabb penzt kapsz( az alapjan h mennyit kerestel az utolso 8 hetben mielott elmentel szulesi szabadsagra). utana pedig szepen vissza a munkaba.”
 • 39. birozsoltne 2011. július 13. 20:47
  „laccka: neked legyen igazad:)”
 • 38. admen 2011. július 13. 20:05
  „Hiszem, ha látom. Úgy számolnak, ahogy akarnak, hisz soha nem tudjuk meg mennyi járt volna valójában.....”
 • 37. knifemaster 2011. július 13. 19:53
  „Miért hiszi még mindig bárki is,hogy a mostani politikai rendszerrel ,és a választási bohózatokkal bármit meg lehet oldani?”
 • 36. laccka 2011. július 13. 19:48
  „Nos én bizakodó vagyok. Én még ´98-ban ´léptem´ be a levélhordók pénztárába és miután ´kiléptem´ a cégből nem változtattam a pénztáron.
  Most amit küldtek levelet az alapján ´szép´ summát várok. Gyakorlatilag két havi fizetés. Jól jön ez pont a beiskolázáskor. Nem fáj a fejem, hogy nem tudom elkölteni.
  Bizakodom, de ettől függetlenül haragszom országunk királyára mert Mást ÍGÉRT!”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol tilos fürdeni Győrben?

Összeállításunkból kiderül, hol szigorúan tilos fürdeni Győrben. Aki megszegi szabályt, akár 30 ezer forintra is bírságolható. Tovább olvasom