Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Péntektől forgalmi változások az aluljárónál

Az avatási ünnepség után, pénteken várhatóan délután öt óra tájékán megindulhat a forgalom a győri Nádor aluljáróban.
Az átépített Fehérvári út (felüljáró és csomópont) nemrég történt átadása után ismét jelentős változás várható Győr közlekedésében a Nádor aluljáró elkészültével. Pénteken délutántól új forgalmi rendet kell megszokni – ehhez adunk eligazodást olvasóinknak.

Kanyarodás kettős nyilakkal

Az aluljáró északi, belvárosi oldalán a Szent István úton közlekedőknek a Gárdonyi utcai csomópontnál kell különösen figyelniük. A városháza felől jövet ugyanis eddig mindegyik sávból lehetett egyenesen is továbbhaladni. Most a két belső sáv az egyenes irányú, a két szélső sávból pedig csak jobbra lehet kanyarodni. A legszélsőből a Révai utca felé, ahol még eldönthetjük, hogy a városháza felé vesszük-e az irányt, vagy balra megyünk, át az új Révai utcai hídon. A másik sáv az aluljáróba vezet bennünket.

Szokatlan, hogy útburkolati jelként kettős nyilakkal is találkozunk. Ezek tulajdonképpen azt jelzik, hogy abból a sávból (persze nem helyben, hanem odébb) visszakanyarodási lehetőségünk is adódik. Itt jegyezzük meg, hogy a kanyarodósávok nincsenek záróvonallal elválasztva, elvileg tehát kanyarodás közben is lehetőségünk van a sávváltásra, ha eltévedtünk volna. Gyakorlatban azonban erre ne nagyon számítsunk, hiszen ezek a szakaszok nagyon rövidek. A városháza felől jövet nem lehet balra a Gárdonyi utcába kanyarodni, mert az visszafelé egyirányú.
A felüljáró (kelet) felől jövet a csomópontnál a két szélső sáv visz egyenesen tovább a belváros felé, értelemszerűen az egyirányú Gárdonyi utcába nem lehet bekanyarodni. A belső két sáv balra kanyarodik, az egyik, a legbelső az aluljáróba, a másik a Bisinger sétány mellé, a Révai utca felé vezet.

A Gárdonyi utca, mint említettük, az Árpád úttól a Szent István út irányába egyirányú. Innen jobbra lehet kanyarodni a Szent István útra, vagy egyenesen átmenni, balra kanyarodni azonban nem lehetséges. A Gárdonyi utcában külön kerékpársáv is épült, ez jól kapcsolódik az aluljáróhoz, s így Nádorvároshoz.

Gyalogosok, biciklisek külön

Az aluljáróból Nádorváros felől kijövet két-két sáv kanyarodik jobbra, illetve balra a Szent István útra, ez teljesen egyértelmű. Még a kijárat előtt azonban az aluljáróból jobbra egy feljárón is ki lehet jutni. Innen a Révai utcára kanyarodhatunk rá, vagy a kamarai székház mögötti szervizútra. Annak szintén van becsatlakozása a Szent István útra.
Az aluljáróban a keleti oldalon, az úttesttől megemelt szinten van a gyalogos- és kerékpárosút, amely enyhe emelkedővel vezet fel, könnyen járható, akár kerekes székkel is. A gyalogosok a nádorvárosi oldalon lépcsőzés helyett a kerékpáros sávot is választhatják.

Balra nem lehet

A nádorvárosi oldalon több a változás, amely elkezdődik már a Szigethy–Tihanyi út csomópontjában. Itt balra kanyarodó sávokat is építettek, eddig nem volt ilyen. A Buda utcától az aluljáróig kétszer két forgalmi sávos lett a Tihanyi út. A Szigethy Attila út felől jövet arra kell figyelni, hogy a Tihanyi úton balra kanyarodni csak az Álmos utcai körforgalomnál lehet, a vasút felé ezután több helyen már nem! Aki ezt eltévesztené, el kell mennie az aluljáróig, ott a mellette lévő szervizúton lehet rájutni az Eszperantó utcára. Onnan továbbmehetünk a Baross híd felé, vagy az aluljáró másik oldalán, a Szintézis-ház előtt lévő szervizúton visszafordulhatunk. (Az autóbuszok is az ideiglenesen használatba vett Zrínyi utca helyett újra a Tihanyi úton s az Eszperantó utcán járnak.)

Egyirányúsítások, buszok

Fontos: a Tihanyi úton az Attila, Buda és Csaba utcai csomópontban jelzőlámpa szabályozza a forgalmat, összehangolva a Szent István úti rendszerrel a forgalom gyorsítása érdekében.

A Tihanyi úton a Török István utcai csomópontnál (a vásárcsarnok közelségében) a gyalogosokat védő középsziget épült. Az eddig kétirányú Attila utca egyirányú lesz a Bartók Béla úti körforgalom felé. A Buda utca továbbra is egyirányú marad a Tihanyi út irányába. A Csaba utcának a Corvin utca és Tihanyi út közti szakaszát kétirányúsítják, a Corvin utca és Bartók út közti szakasza továbbra is egyirányú marad a Bartók út felé. Ezekkel összhangban egyirányú lesz a Corvin utca az Álmos és Eszperantó utca között a belváros irányába.

A Csaba utcában ezután nem közlekedik autóbusz, a járatok a Tihanyi út–Eszperantó u.–Baross út–Baross híd vonalon mennek, megállóhely a munkaügyi központnál lesz. Megszűnik a Tihanyi út–Buda u. sarkán és a Mester utcánál lévő megálló, a buszok a Malom ligetnél állnak meg. Új megálló épült a Tihanyi úton a Szigethy útnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A civilek komolyan szeretnék

Ha szakmai alternatívákat lehet felsorakoztatni, a döntés se politikai alapon történjen –… Tovább olvasom