Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Pénteken ér Győrbe az egyetemi Info-járat

A Külügyminisztérium és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Egyetemes Európa címmel programsorozatot indított, mely keretében egy információszolgáltatásra átalakított kamionnal - az Info-járattal - a 2008. február 15. és április 25. közötti időszakban - bejárják az ország 6 egyetemét. Az Info-járat április 4-én érkezik Győrbe.

2008. február 15-én indult az „Egyetemes Európa" elnevezésű országjáró rendezvénysorozat, mely az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium megbízásából újszerű tájékoztató eszközöket alkalmazva 6 város 6 egyetemét érinti.

Az akció célja az egyetemi ifjúság érdeklődési körének megfelelő tájékoztatást adni az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben, megismertetni a hallgatókat uniós lehetőségeikkel, s bevonni őket az európai kérdések megvitatásába. A rendezvénysorozat zászlóshajója egy információ-szolgáltatásra átalakított kamion, az Info-járat. A kamion minden egyetemen 10 napig tartózkodik, Győrben április 4-től 15-ig.

Az Info-járatban található információk mellett az egyetemek épületében fórumokra, kerekasztal-beszélgetésekre, vitákra és játékos versenyekre is sor kerül, Európai Parlamenti képviselők, minisztériumi szakértők, egyetemi oktatók bevonásával.

A szervezők a hét minden tanítási napján önálló programmal várják a diákokat. A rendezvények témái a felsőoktatásban tanulók jövőjét kiemelten érintik. Többek között: önkéntesség, továbbtanulás, továbbképzés és ösztöndíj-lehetőségek az EU-ban, szakmai gyakorlat és a diplomák elismerése külföldön, tartózkodás és munkavállalás a tagországokban, esélyegyenlőség és európai értékek. Szó lesz az uniós oktatáspolitikáról, biztonságpolitikáról, költségvetésről, környezetvédelemről és energiapolitikáról. A cél, hogy a diákok gyakorlati választ kapjanak kérdéseikre, emellett részt vehessenek abban a közös gondolkodásban, ami a globális kihívásokra adandó legjobb európai válaszok kimunkálására irányul.

Az eseménysorozatból nem hiányzik majd a vita és a játék sem.

A rendezvény minden helyszínen színházi előadással, Szalay Kriszta „És a 8. napon..." című darabjával indul, mely az esélyegyenlőség témájához kapcsolódva egy egyedülálló anya és Down-kóros gyermeke egymáshoz és a világhoz fűződő kapcsolatát mutatja be.

A programok a Széchenyi István Egyetem Bridge nevű hallgatói klubjában hétköznapokon 15.00-től kezdődnek. A kamion az egyetem parkolójában hétfőtől-péntekig 8-16 óráig van nyitva, szombaton 10-14 óráig.

Egyetemes Európa Info-járat EU-port Győr
2008. április 4 – 15.

Az Info-járat (kamion)
nyitva tartás: minden hétköznap 8-16 óráig, ápr:5-szombat 10-14 óráig.
Helyszín: Győr, Széchenyi István Egyetem, parkoló
Az Info-járat szolgáltatásai: információszolgáltatás a Europe Direct tanácsadóinak segítségével, 3 számítógép interneteléréssel, totó kitöltési lehetőséggel, esélyegyenlőségi játéktárral; a kamion belső falán LCD TV-n az EU-val és az egyetemekkel kapcsolatos filmmontázst lehet megtekinteni, hátul a fotó-sarokban egy kamera előtt mindenki személyesen teheti fel kérdésit, mondhatja el véleményét, javaslatait a programsorozattal kapcsolatban.
Tematikus, naponta változó programok a kamionban:
• Önkéntesség az EU-ban
• Továbbtanulás, továbbképzés és az ösztöndíj lehetőségek az EU-ban
• Szakmai gyakorlat és a diplomák elismerése az EU-ban
• Munkavállalás és a tartózkodás az EU országaiban

EU-port Győr programjai:
Április 4., péntek, 18.00 óra - Bridge
Színházi előadás - Szalay Kriszta: És a 8. napon…

Április 7., hétfő - Bridge
15.00 óra: Továbbtanulás, ösztöndíj (beszélgetés) – Bokodi Szabolcs (Tempus Közalapítvány)
16.00 óra: Európa a világ közepe? Integrációnk a civilizációk tükrében - Pongrácz Attila (NYME - Apáczai Csere János Kar)

Április 8., kedd - Bridge
15.00 óra: Interkulturális ismeretek az EU-ban – Boldizsár Gábor
16.00 óra: MSN-konferencia Erasmusos diákokkal beszélgetés MSN-en. Volt erasmusosok beszámolója. Rövid tájékoztató a programról.

Április 9., szerda - Bridge
15.00 óra: Kérdések, lehetőségek a munkavállalás terén az EU-ban (fórum) - Gyúró Erzsébet, Kövi László, Eipl Anikó

Április 10., csütörtök - Bridge
15.00 óra: Önkéntesség – Salamon Judit (Mobilitás)
16:00 óra: Losoncz Miklós (Széchenyi István Egyetem) előadása

Április 11., péntek
Csak a kamion van nyitva!

Április 14., hétfő – D ép., Aula
15.00 óra: Hogyan, hová, mivel? - Közlekedési kérdések az EU-ban. Beszélgetés: Energiaügy - Sik Gotthilf, Szabó Zoltán – Team Europe
16.00 óra: Beszélgessünk Európáról! Vitaverseny egy brüsszeli kirándulásért.

Április 15., kedd – D ép., Aula
15.00 óra: Bolognai program az EU-ban és Magyarországon, diplomák elismerése - Tempus Közalapítvány szakembere
16.00 óra: FELEKIRÁLYSÁGOM szórakoztató-informatív vetélkedő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április négyről szól az ének

„Április négyről szóljon az ének / felszabadulva zengje a nép / felszabadítónk hősi nevét"… Tovább olvasom