Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Pellek doktor maratont fut Afganisztánért

Győr-Budapest - Dr. Pellek Sándor győri mellkassebész afganisztáni misszióiról számos Kisalföld-cikk és az orvos fotóiból készült kiállítás tanúskodik.

A győri Petz-kórház egykori mellkassebészéről legutóbb egy éve akkor írt a Kisalföld, amikor a New York-i ENSZ-palotában megnyitották a dr. Pellek Sándor Afganisztánban készült képeiből válogatott fotókiállítást. Az orvos nem egy missziót vállalt már a Közép-Keleten.

De dr. Pellek Sándor nemcsak gyógyítással akar segíteni, hanem képeivel és újabb akcióival. Most ismét kitalált egyet: tavaly nyár óta készül arra, hogy lefutja élete első maratonját (42 kilométert), s nem is akárhol: Las Vegasban. „Szimbolikus a helyszínválasztás, a dollármilliók és a csillogás világvárosában szeretném felhívni a figyelmet a mérhetetlen szegénységre, amely Afganisztán súlyos bélyege" – mondta dr. Pellek Sándor.

Az orvos tavaly nyár óta készül a versenyre; maratoni táv, negyvenkét kilométer vár dr. Pellek Sándorra. Fotó: H. Baranyai Edina

Az orvos november 27-én utazik el az Egyesült Államokba, a maratoni verseny pedig december 2-án lesz. Egyedüli közép-kelet-európai indulóként eleve figyelmet keltett az indulása, célja azonban kuriózum Amerikában, így nem csoda, ha ott már a világsajtó várja.

Tudja: ez kell ahhoz, hogy beszéljenek az országról, amelybe első látásra beleszeretett; de korántsem mellékes az a tény, hogy egyúttal beszélnek Magyarországról és Győrről is, amely az Egyesült Államokban nem igazán ismert.

Az orvost nyilván ez is motiválja abban, hogy a távot teljesítse. Felkészülése utolsó stádiumában van, úgy számol, akár három órán belül is célba érhet. A kitűzött célt persze már akkor teljesíti, amikor starthoz áll – onnantól hír lesz a magyar missziós orvos, aki Afganisztánért fut.
Tudott az is, hogy Pellek doktor néhány éve már nem a győri kórházban dolgozik, jelenlegi munkahelye az itthon első számú egészségügyi intézményként emlegetett Állami Egészségügyi Centrum. Ott a szív-, ér- és mellkassebészeti osztályán belül a mellkassebészetet vezeti. Mivel a Petz-kórházban távoztával ez a szakellátás megszűnt, ezért most a győri betegek rendre hozzá járnak Budapestre. Ettől igazán magyar az ő története.

Kiállítása egyébként tovább „vándorol" a világban: előbb Berlin, aztán Ohio, Nápoly és Oxford következik: ezek a biztos helyszínek, ahol az emberek láthatják azt, amit ő láthatott Afganisztánban.

Olvasóink írták

 • 8. e mesecsiga 2007. november 06. 21:23
  „Kár, hogy az igazi érték rejtve maradt.

  Nem tudni ez a cikk írójának, vagy alanyának a hibája?!
  Mindenestre hajrá Doktorúr!”
 • 7. Hablaty 2007. november 06. 13:22
  „Igaza van Angélának!!
  Miért nem lehet más ember sikerének
  és nagyszerüségének örülni?”
 • 6. Kiss Angéla 2007. november 06. 13:19
  „Jól összejöttetek. :)
  Szóljatok ha majd lefutottatok egy maratont.
  Persze csak úgy magatokért.”
 • 5. Dögdisznó 2007. november 06. 13:07
  „Háát, tuti érdekes emebr...meg az is bizti, hogy sérült.....szegény”
 • 4. Luna 2007. november 06. 12:50
  „Érdekes ember lehet
  biztos sokmindent látott már a világból.
  nem is tudom hogy lehet feldolgozni sérülések nélkül..
  szerintem sehogy :-(((”
 • 3. Kotkoda 2007. november 06. 10:15
  „Ugye véletlenül sem arról van szó, hogy RÓLA beszéljenek??? Pedig nekem úgy tűnik...”
 • 2. Napsugár 2007. november 05. 19:57
  „Ha valaki jót tesz az emberekért, a világért... az akkor is jó, ha megőrzi a szíve mélyén csendben, titokban.”
 • 1. Vallyon Ádám 2007. november 05. 19:21
  „Szerintem ez a cikk nem fedi a valóságot, ha egy ember szeretne tenni az afganisztániai emebrekért, az nem Las Vegasba megy kocogni .főleg nem egy olyan ember, aki egyébként is megteheti, hogy a saját országukban segíthet a rászoruló embereken-valljuk be nem kevés fizetségért-szerintem ez az ember egy ripacs és sokkal többre becsülném, ha a tehetségével, és missziós munkájával hívná fel magára a magyar és külföldi emberek figyelmét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Molnár Vid közösségi házban a Bikini

Győrszentiván - Impozáns rendezvényteret, egyben tornacsarnokot és művelődési házat is kapott a… Tovább olvasom