Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Példás bencés turisztikai fejlesztések

A főapátságban tartotta kihelyezett ülését a parlament sport- és turisztikai bizottsága.
Sok más mellett szó volt a tervezett bencés fejlesztésekről, így a százszobás szálloda építéséről és a bazilika látogatóbarát rekonstrukciójáról is.

A bencés vendégvárás, vendéglátás korhoz igazított formáiról, 1500 éves hagyományairól beszélt szerdán Várszegi Asztrik a parlament sport- és turisztikai bizottságának kihelyezett ülésén. A főapát hangsúlyozta: a világörökségi cím kötelezi a rendet, hogy a monostor küldetését új módon, de a ˝bencés békét˝ közvetítve mutassa be a látogatóknak.

A bizottság tagjait Hansághy Péter turisztikai és marketingigazgató tájékoztatta – többek között – a főapátság idegenforgalmi adatairól.

A pannonhalmi főapátságban tartotta kihelyezett ülését szerdán a parlament sport- és turisztikai bizottsága. A képviselők megtekintették a bencések utóbbi években megvalósult fejlesztéseit is. Fotó: K
A pannonhalmi főapátságban tartotta kihelyezett ülését szerdán a parlament sport- és turisztikai bizottsága. A képviselők megtekintették a bencések utóbbi években megvalósult fejlesztéseit is. Fotó: K

Elmondta: a válság Pannonhalmán is érezhető volt, hiszen a tíz évvel ezelőtti 140 ezres látogatószám idén 70 ezerre esett vissza. A turisztikai fejlesztésektől, a vallási turizmus fellendülésétől jövőre ismét növekedést remélnek. Rábai László projektigazgató az elmúlt néhány évben megvalósult beruházásokról – például a parkolási lehetőség, a gasztronómiai és a kereskedelmi szolgáltatások bővítése, a természeti környezet rekonstrukciója – számolt be a kihelyezett ülésen, majd beszélt a most induló és a tervezett fejlesztéseikről is. Így az új főapátsági bejáratról, a bazilika látogatóbarát rekonstrukciójáról, amelyek két év múlva valósulnak meg, illetve arról a négycsillagos gyógywellness szállodáról is, amely a régi apátsági major helyén épülne a jövőben és száz szobával várná a vendégeket.

Bánki Erik, a bizottság elnöke jól átgondolt és ütemezett programnak minősítette a pannonhalmi bencés beruházásokat, amelyek a testi és a lelki megtisztulást egyaránt szolgálják, illetve követendő példák a magyar turisztikában. Az ülésen megjelent Kara Ákos országgyűlési képviselő is, aki hangsúlyozta: Pannonhalma nemcsak a térség, hanem az ország, sőt, a világ számára is fontos hely, ráadásul – a megváltozott időkhöz alkalmazkodva – jó projektgazda is a főapátság, ahol a szeretet mellett ezeréves értékőrzés és értékteremtés folyik.

Olvasóink írták

  • 3. annobon 2010. október 20. 15:06
    „"a tíz évvel ezelőtti 140 ezres látogatószám idén 70 ezerre esett vissza." Ebbe a két mozgássérült unokatestvérem is beleszámít, akik az ország túlfeléről jöttek el és egyszerűen nem tudtak az apátsági épületekbe bemenni, mert a többmilliárdos (vissza nem térítendő) uniós és egyéb pályázatokból nyert felújítási pénzekből nem tudtak egyetlen egy akadálymentesített bejáratot készíteni! Ez ám a szégyen! Vagy a T. bencés atyák is úgy vannak vele, hogy "kelj fel és járj!?"”
  • 2. paxpace 2010. október 18. 18:01
    „Sajnos az új étteremnél a vizelvezetést nem oldották meg.Nagyobb eső után a viz az úttestre folyik.Mi lesz itt ha fagy.Az önkormányzatnak nem kellene intézkedni!?”
  • 1. háté 2010. október 13. 22:09
    „ennyi narancs terem a kertben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipari katasztrófa ellen lehet(ne) védekezni

Az ENSZ 1987. évi határozatában október második szerdáját jelölte ki mint a természeti katasztrófák… Tovább olvasom