Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Példa a győri intézményes lovasoktatás

A lovas szakmát oktató intézmények közül 1997 óta élenjár, több mindenben példa, a régióban meghatározó a győri Veres Péter szakképző iskola
A jövőben nyitást terveznek az általános iskolák és a hétvégi lovagoltatás felé.

Évről évre rendületlenül emelkedik azoknak a fiataloknak a száma, akik a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszer-pari Szakképző Iskola lovász szakára jelentkeznek. A képzés hároméves, majd utána „plusz" egy évvel a belovaglóvégzettséget is megszerezhetik a diákok, így négy év alatt két, jól hasznosítható lovas képesítés birtokosai lehetnek.

A győri Veres-iskola lovas szakán tanuló diákok többsége lány, akik a néhány fiúval együtt nagy gonddal ápolják a szeretett állatokat. Fotó: Bertleff András
A győri Veres-iskola lovas szakán tanuló diákok többsége lány, akik a néhány fiúval együtt nagy gonddal ápolják a szeretett állatokat. Fotó: Bertleff András


Hagyomány – Szombaton tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Vadvirág-kupát a Veres-iskolában

Április 26-án délelőtt fél 10-től rendezik meg a győri Veres-iskola (Régi Veszprémi út 1–3.) lovaspályáin a Vadvirág-kupát, majd a Bolero-emlékversenyt. A program úgynevezett, országosan egyedülálló, záró show-száma a korlátugratás az intézmény nagydíjáért. A versenyre Bábolnáról, Kőszegről, Pápáról és Csornáról is érkeznek lovasok.

– Népszerű a szak, örömmel tanulják a szakmai elméletet és végzik a gyakorlatot is. Intézményünkben ehhez minden adott: oktatók, tanistálló, lovaspálya és nem utolsósorban megfelelő lovak – számolt be érdeklődésünkre Gazdag Andrea igazgató. – Miután végeznek, elhelyezkedési gondjaik sincsenek, hiszen keresettek bel- és külföldi lovardákban egyaránt. Ez utóbbit még felerősíti a nyugati határ közelsége is. Talán emiatt is figyelemre méltó jelenség, hogy érettségizett diákjaink közül is jó néhányan visszajönnek lovas szakmát tanulni.

Hogy miként alakul az iskolai lovasoktatás jövője, átrendeződés történik-e az intézményi rendszerben, arról Gazdag Andrea elmondta: megalakult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó agráriskolák hálózata, ez az oktatott szakmákban – megyénként, régiónként – esetleg racionalizáló megoldásokkal járhat.

– A mi terveink között szerepel, hogy a lovasoktatást a jövőben megnyitjuk a „kül- sősök", így például az általános iskolák vagy éppen a hétvégi lovagoltatás felé. Ez nem utolsósorban többletbevételt jelentene intézményünknek.

Takács Eszter
Takács Eszter


Ottjártunkkor a tanistállóba éppen akkor érkeztek vissza lovaikkal a diákok. Egyikük, Takács Eszter érettségi után jött vissza az iskolába, ahol most a lótartó és -tenyésztő szakot is elvégzi. Ahogy elmondta: nagyon szeret az okos és szép állatokkal foglalkozni, a mindennapjaihoz tartoznak. Cseresnyés Péter végzős lovásznak is gyerekkora óta kedvence a ló, a lovaglás. Azt tervezi, hogy ha végzett a szakon, külföldön próbál szerencsét. A Veres-iskola lovász szakának szakoktatója Vígh Attila. Érdeklődésünkre elmondta, hogy 1997-ben két lóval és egy kétbokszos istállóval kezdődött intézményükben a lovasoktatás. Azóta több mint kétszáz diák szerzett képesítést az egyre népszerűbb szakmában. Ahogy fogalmazott: ez a jövőt illetően önmagáért beszél!

Cseresnyés Péter
Cseresnyés Péter

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilvásárlás buktatókkal - A vevő nem volt szakszerű?

"Azzal vádoltak, hogy kicseréltem benne egy alkatrészt" -írta olvasónk Tovább olvasom