Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Pejkó bál: gyermekeket a nyeregbe!

„ Élő gyógyászati segédeszközzel” segíti a sérült gyermekek terápiáját a győri Pejkó Civitan Rehabilitációs Lovas Klub, mely támogatóit a farsangi szezonban bálba hívja.
illusztráció
Egy győr-bácsai telken már évek óta lehetőséget teremt arra a lovakat tartó Siska Mária, hogy állatai nyergébe sérült gyermekek is felüljenek. Önkéntes munkáját családtagjai és diákok segítik. A gyógylovagoltatás eddigi sikerei nyomán a rehabilitáció iránt egyre többen érdeklődnek, így a Pejkó Civitan Rehabilitációs Lovas Klub a költséges foglalkozások folyamatossá tétele érdekében rendszeresen jótékonysági rendezvényeket tart. Most február 8-ra farsangi bálba hívja a támogatókat. A bevételből takarmányt és eszközöket szeretnének vásárolni. Az ember és a ló együttműködésének áldásos hatásait a klub keretében kommunikációs, pszichés, viselkedésbeli vagy tanulási zavarokkal küzdő és értelmi fogyatékos gyermekek is élvezhetik.

Szakember által összeállított játékos feladatokat kapnak. Siska Mária a bátrabb szülőket is bevonja a lovagoltatásba. Sokszor csak a lépés járásmódot alkalmazza, de így is jelentős eredményeket ért el. Egy autista kisfiúnak például a karámban csinált kedvet a számoláshoz. Először azt kérdezte meg tőle, hány füle van a lónak, de később a gyermek arra is tudott felelni, hogy ha tíz ló van az istállóban és ebből három kimegy onnan, akkor hány marad benn. Az örömszerzés és az önbizalom-javítás mellett a mozgássérülteknek sokat segít az úgynevezett hippoterápia, melynek során a ló szinte „élő gyógyászati segédeszköz" . Lábainak mozgása áttevődik a lovasra és az emberi járáshoz szükséges tartási reakciókat vált ki. A mozgáskoordinációt, az izomzatot fejlesztő hatás miatt nemcsak gyermekek ülnek a nyeregbe a bácsai karámban, egy kerekes széket használó, gerincsérült felnőtt is eljár a foglalkozásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés és sztrájk előtt?

Nem ért egyet a győri iskolabezárások és takarékossági intézkedések mikéntjével a Pedagógus… Tovább olvasom