Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Pedagógusgondok - Késik a tudás elismerése

A tanárok, a tanítók közt feszültséget szül, hogy csúszik a nagyobb mesterségbeli tudás elismerése a fizetésben, a Pedagógus II. bérkategóriába besorolás csak később várható. Új munkaidő-beosztásuk kapcsán is sok a bizonytalanság.
 
Augusztus közepe óta a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) győri irodájától a szokásosnál sokkal többen kértek tanácsot. A PSZ megyei elnöke, Poros Andrea szerint azért, mert augusztus 24-én lejárt a tanítók, a tanárok nyári szabadsága, de több rájuk vonatkozó és a nevelési-oktatási intézmények életét meghatározó jogszabályról csak augusztus 30-án született döntés. Addig például nem tudták, hogy egy iskolában hány igazgatóhelyettes, hány álláshely lehet. „A bizonytalanság nehezíti a pedagógusok munkáját, de ezzel kapcsolatos érzéseiket nem vihetik be az órára. Lelkiismeretesen végzik munkájukat" – hangsúlyozta Poros Andrea.

Az elnök tapasztalatai szerint feszültséget szül a tantestületekben, hogy ugyan a pedagógus-munkakörben eltöltött időt figyelembe veszi az új bérrendszer, de azoknál csak minimális a fizetésemelés, akik eddig többet és jobban dolgoztak, több diplomát szereztek, nagyobb a szakmai, a mesterségbeli tudásuk. Fájlalják, hogy mindenki a Pedagógus I. bérkategóriába kerül, csúszik a Pedagógus II. bevezetése. S nem tisztázott még, hogy ehhez – a végzettségre vonatkozó feltételek mellett szükséges – szakmai eredményeket tükröző portfóliót hogyan kell majd összeállítani.

– Eddig a heti negyven órából huszonkettőben kellett órát tartaniuk a pedagógusoknak, most a munkaidő nevelő-oktató munkával lekötött része huszonkét-huszonhat óra lehet. Erről az igazgató dönthet, akárcsak arról, hogy egyéb rendszeres foglalkozásuk heti hat-tíz óra lehet a tanároknak, a tanítóknak. Ugyanígy van elvi lehetőség az egyes szakemberek munkaidő-beosztásának kiegyenlítésére, de előfordulhat, hogy az ugyanabba a bérkategóriába tartozók közül az egyik több órát tart ugyanannyi fizetésért, mint a másik. S többeknek az egyéb rendszeres foglalkozása gyakori helyettesítés lehet, amiért eddig pluszpénz járt – magyarázta el Poros Andrea. (A PSZ elérhetősége: 96/
320-545.)

 Elnökváltás. A PSZ korábbi megyei elnöke, Jáki Katalin a legutóbbi választáson már nem indult az elnöki posztért. Az új elnök, Poros Andrea (a felvételen) szeptember 1-je óta tölti be ezt a tisztséget. Több mint húsz éve dolgozik a pedagóguspályán és ennyi ideje vesz részt a szakszervezeti munkában is.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütköztek, majd elhajtottak Győrben - szemtanúkat keresnek

Szabályosan parkoló autók rongálódtak meg a balesetekben. Tovább olvasom