Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Pécsi egyetemi vesztegetés - a győri ítélőtábla visszavonta a védői kizárásokat

A Győri Ítélőtábla a napokban megváltoztatta a Győri Törvényszék azon végzését, amellyel kizárta a pécsi egyetemi vesztegetési perből az első és a kilencedrendű vádlott védőit, akik így meghatalmazott védőként részt vehetnek az eljárásban.

Ferenczy Tamás bíró-szóvivő az MTI megkeresésére kifejtette: a döntés indokolásában az olvasható, hogy bár az említett vádlottak - a vádirat szerint - társtettesként követték el a csalás bűntettét, egymásra mindeddig terhelő vallomást nem tettek, így az eljárás jelenlegi szakaszában a védői kizárást indokoló konkrét érdekellentét nem tárható fel.

Az április elején benyújtott, több mint 16 ezer oldalnyi vádiratban az áll, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda által 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt közölte az MTI-vel: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják. A Győri Törvényszék néhány nappal a per szeptember 18-i kezdete előtt hozta meg kizáró döntését, amely közvetve az eljárás érdemi részének tolódását is okozta: az első napon derült ki ugyanis, hogy az első rendű vádlott két másik védőjének egyike visszaadta megbízását, a másiknak pedig a vádlott mondott fel, így jogi képviselet híján közel két héttel később, október elsején indulhatott el az eljárás.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a kizárás hírét kommentálva az MTI-nek úgy nyilatkozott: egyértelműen téves döntés született. Mint mondta, van két büntetőeljárási szabály, ezeket a jelek szerint a bíróság "összetévesztette", és a tényállást is pontatlanul idézte. Ez a tévedés pedig "súlyosan érinti a vádlott védekezéshez való jogát" - jegyezte meg Bánáti János.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkös tolvajok károsítottak meg időseket megyeszerte

Több esetben is győri és soproni időseket csaptak be ismeretlenek. Különféle indkokkal vittek el… Tovább olvasom