Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Pávakörösök: ének és emlékezet

Rábapatona - A régióból tucatnyi együttes és hat szólista részvételével második alkalommal szervezték meg Rábapatonán az Eöry Endre népdaléneklési versenyt.


Negyven éve, amikor a Röpülj, páva! mozgalom országossá lett, sorra alakultak a pávakörök, így a Győrhöz közeli Rábapatonán is újra a mindennapok részévé vált az együtt éneklés, a régi, már-már feledésbe merülő népdalok gyűjtése. A régi pávakörösök közül ugyan csak öten élnek már, mégis fontosnak tartják e hagyomány őrzését, új tagok toborzását.

A kisbabóti Rába-gyöngye Népdalkör tagjai tisztelegtek Eöry Endre emléke előtt.
A kisbabóti Rába-gyöngye Népdalkör tagjai tisztelegtek Eöry Endre emléke előtt.

Idén sem feledkeztek meg a hagyományokról, a gyűjtött népdalokról. Eöry Endre tanár-népművelő, a település díszpolgára emlékére, Nagy Zoltán szervezésében második alkalommal rendeztek népdaléneklési versenyt, s megkoszorúzták a már égi kórusban éneklő pávakörösök sírját, a helyi kórust alapító Molnár Ferenc emléktábláját. A patonai temetőben a síroknál is emlékeztek, délután pedig a nyugat-dunántúli régióból tizenkét együttes és hat szólista részvételével szervezték meg a programot.


A verseny díjazottjai:

Szóló kategóriában: 1. Gombás Veronika (Rábacsécsény), 2. dr. Leskó Imre (Nyúl), 3. Mesterházy Károly (Csikvánd), 4. Varga Zoltán (Győr-Ménfőcsanak). Csoportok: 1. Rábaszentmihályi Margaréta Együttes, 2. Hédervári Asszonykórus és a Darnózseli Népdalkör (megosztva), 3. Nyúli Borbarátok Köre. Különdíjasok: Kisbaboti Népdalkör, Rábapatonai Hagyományőrző Gyermekcsoport.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent helyrehozhatunk

Somogyi Tivadar alpolgármester méltatta kedden Győrött a Batthyány emlékműnél tartott koszorúzáson… Tovább olvasom