Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Patkányok szaladgáltak a gyerekek között a győri játszótéren

Pár héttel ezelőtt észlelték először a Szigethy Attila úti ház lakói a patkányokat a panelház melletti füves részen. Azonnal szóltak a közös képviselőnek, aki intézkedett, azonban a rágcsálók jelenléte komoly probléma.
 
– Patkányok vannak a lakóházunk mellett – jelezte olvasónk, Boros Károly, aki a Szigethy Attila út 81.-ben lakik. Ottjártunkkor 11, patkányok által kifúrt lyukat számoltunk a csatornafedél körül. A rágcsálók megjelenése a nagyobb településeken megszokott jelenség, de a lakosság komfortérzetén kívül az egészségi kockázat is jelen van.

"Sok a kisgyerekes család itt a környéken, rájuk is gondolni kell. Volt, hogy a gyerekek a közelben játszottak, a patkányok pedig kint voltak, nem ijedtek meg. A kicsik kíváncsiak, ha észreveszik az állatot, meg akarják nézni közelebbről, aminek baleset lehet a vége."

A győri Szigethy Attila úton lakó Gőgös Lászlóné és Boros Károly a panelház melletti területen mutatja a rágcsálók nyomait.
A győri Szigethy Attila úton lakó Gőgös Lászlóné és Boros Károly a panelház melletti területen mutatja a rágcsálók nyomait.

– Ha a lakosság patkányokat észlel lakott területen, jelezni kell a népegészségügyi hivatal járási irodájában az esetet, ezután munkatársaink megvizsgálják a helyszínt, és ha szükséges, soron kívüli irtást rendelnek el. Az állatokkal és azok ürülékével, vizeletével való kapcsolatot kerülni kell, hiszen azok az emberre veszélyes kórokozókat hordoznak. Ilyen jellegű megbetegedésre egyébként nem volt még példa Győrben" – tudtuk meg dr. Kiss Imre helyettes megyei tiszti főorvostól.
A lakók – miután többen is látták az állatokat – szóltak a ház közös képviselőjének, Béres Istvánnénak, aki intézkedett a rágcsálóirtásról. „A panel melletti füves terület ugyan nem tartozik hozzánk, közterületnek számít, de a lakók érdekében jeleztem a Pannon-Víznél a dolgot, az irtás meg is kezdődött csütörtökön reggel. Óvatosságból a ház pincéjében is helyeztünk ki csapdákat, bár ott nem láttuk az állatok nyomait egyelőre."

Szólni kell

A Győri Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének telefonszáma 06-96/310-622, itt lehet jelezni, ha patkányt vagy patkányfészket észlelnek lakókörnyezetükben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így autóztunk a hóesésben a 83-as főúton: előzést is elcsíptünk - videó

Hol erősebben, hol gyengébben esett a hó a 83-as főút mentén kedden. A kisalfold.hu GoPro felvétele Győr-Gyarmat-Győr között. Tovább olvasom