Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Patkány a harmadik emeleten

Ön hogyan élné meg, ha harmadik emeleti lakásában a WC-fedelet felemelve egy termetes patkány „köszöntené”? A győri Szent Imre úti volt szovjet lakásokat bérlők mostanában nem szokványos módját kénytelenek választani a WC-használatnak.
illusztráció
Igen vegyes képet mutat a győri Vadász-laktanya, mióta a szovjet katonák elköltöztek innen. Egyik fele csillogó-villogó, luxusüzletekkel, másik vége hajléktalanok nyomortanyája. S valahol a két véglet között ott vannak a Szent Imre úton a bérház lakásai, fiatal házaspárokkal, akik előtakarékossági szerződéssel itt élnek meghatározott ideig, méregdrága albérlet helyett saját leendő otthonukra gyűjtve pénzüket. Szerencsésnek mondják magukat – csak azokat a patkányokat tudnák feledni...

„ Súlyzárral" védekeznek

– Egyik nap tizenhárom éves gyerekem felnyitotta a WC-fedelet, és egy patkány nézett szembe vele a kagylóból, a harmadik emeleten. Nem tudom, igazán ki ijedt meg jobban, a gyerek-e vagy az állat. A patkány mindenesetre gyorsan visszamenekült a lefolyóba. Azóta a lecsukott fedélen mindig ott van a nehezék, most éppen egy ötkilós mosóporosdoboz, s mielőtt használnánk a WC-t, leürítjük a tartályt – meséli Orsósné Benkő Marianna a közelmúlt történéseiről. – A ház más lakóitól is hallottuk, előfordult ilyen szörnyű látogatás. Azóta van olyan szomszédom, aki az erkélyajtót se meri kinyitni, mert ha a patkány a sima csatornán felmászik, a falon főleg fel tud!
Orsósék négy éve laknak a házban, egyébként teljes megelégedettségben. A tulajdonos Inszol megteszi, amit lehet, a „patkányos riasztáskor" például a telefonálás után tíz percen belül ott volt a szakember.
Árvainé Szandra három éve lakik az épületben, éppen akkoriban születtek ikergyermekei. „Már akkor hallottuk, hogy a laktanya elhanyagolt területén patkányok vannak – mondja –, de az igazi döbbenet akkor ért bennünket, amikor gyerekkocsival először próbáltunk sétálni menni az »autómentes« területre."
– Arra a területre azóta se viszem a most már hároméves gyerekeket, hiába lenne csábító a fás, bokros, nyugodt terület – folytatta Árvainé. – Amit egyébként jórészt birtokba vettek a hajléktalanok, de ők jól elvannak, nem zavarják a ház nyugalmát, egy-két itt lakó kivételével békességben élünk egymás szomszédságában. Jó lenne itt lakni, az Inszol is tényleg azonnal reagál minden észrevételünkre. Csak a most már a lakásokba is felmerészkedő patkányokkal nem tudunk mit kezdeni, hiába minden irtási próbálkozás.

Néhol elszaporodik

– Folyamatos a patkányirtás e részen – mondja lapunk kérdésére dr. Pék József városi tiszti főorvos.

– A volt laktanya területével az a legnagyobb baj, hogy máig se tudni pontosan, a szovjetek milyen csatornarendszert építettek ki. Tavaly nyáron volt itt egy átfogó szemle és utána irtás. Az egész város területén az irtásoknak köszönhetően beállt egy konstans állapot, azonban néhol itt-ott elszaporodhatnak a patkányok. Tavaly például a vásárcsarnok, a Széchenyi tér és a Püspökvár környékén kellett külön irtást elrendelni. Kérjük, ha bárki patkányt lát, azonnal hívja az ÁNTSZ 319-736-os vagy 310-622-es számát.

Rendkívül intelligens

állatok


A patkány egyébként „természetes" lakója a csatornahálóza-

toknak. Szakemberek úgy mondják, amelyik csatornában nem él meg a patkány, ott már igen nagy környezeti bajok vannak. Ez persze korántsem megnyugtató azoknak, akiknek a harmadik emeleti vagy még magasabban lévő lakásában (egyébként néha Adyvárosban és Marcalvárosban is) a WC-ben úszkál ilyen randa

jószág.
A patkány rendkívül intelligens és tanulékony, éppen ezért nem is lehet irtani akárhogy. Például, ha a gyorsan ölő méreg mellett meglátja egy elpusztult társát, még a környéken se kóstol meg semmit, pedig amúgy a beton és a fémek kivételével mindent megrág. Irtásához – vagy legalábbis gyérítéséhez – ezért lassan ölő mérget hasz-

nálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálat van, felelős még nincs

Hűtik és fűtik a győri termálvizet című, szerdán megjelent írásunk után közleményt adott ki a… Tovább olvasom