Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Pártvita az adóemelésről

Simon Róbert Balázs győri alpolgármester (Fidesz–KDNP) szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az önkormányzat 2013-tól a jelenlegi négyzetméterenkénti 700 forintról 900-ra emeli az építményadó mértékét.

A Magyar Szocialista Párt tegnap közleményben jelezte: elfogadhatatlan a radikális adóemelés, amely az Orbán-kormány által szorongatott kis- és középvállalkozásokat hozza még nehezebb helyzetbe és teszi kevésbé vonzó beruházási helyszínné Győrt.

A párt nehezményezte, hogy a bejelentést sem egyeztetés, sem az önkormányzat illetékes bizottságainak döntése nem előzte meg. „A városvezetésnek a győriek terheinek nehezítése helyett inkább az iparűzési adó központi elvétele ellen kellene harcolni" – olvasható a közleményben.

A Fidesz erre úgy reagált: „A győri MSZP vezetői nem tiltakoztak a Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc nevével jelzett vészkorszak gazdaságot tönkretevő intézkedései ellen, ezért is tartjuk erkölcsileg megalapozatlannak, hogy akkor, amikor a Fidesz helyi és országos vezetői a recesszióból való kilábalásért dolgoznak, igaztalan vádaskodásokkal minősítsék a meghozott kormányzati és önkormányzati intézkedéseket." A párt kiemelte: a győri önkormányzat a legnagyobb válság idején is kiállt a munkahelyek megőrzése, a vállalkozások támogatása mellett.

A Jobbik közleményben arra tett javaslatot, hogy az építményadó mértéke ne 200, hanem 300 forinttal nőjön, akár már 2012-től, de csak az 1000 négyzetméternél nagyobb ingatlanokra vonatkozzon.

„Ezzel a módosítással a kisvállalkozásokat megóvnánk az újabb adótehertől, viszont a nagyobb építményekben gazdálkodó, jellemzően multinacionális cégek valamivel többet fizetnének" – szögezte le a párt, megjegyezve, hogy a pluszpénzből ellensúlyozható lenne az áfaemelés 360 millió forintra rúgó negatív hatása.

A Jobbik úgy látja, hogy a Fidesz–KDNP kormány „gazdasági szabadságharcának" áldozatai egyértelműen az önkormányzatok, a polgárok és a hazai kisvállalkozások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a fosztogatók

Győr peremkerületeinek családi házait fosztogató betörőket fogott el a rendőrség. Tovább olvasom