Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Parttalan vita a fenékküszöbről

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (11. rész)
"Keresztes K. Sándor miniszter elmondta, hogy a Duna főmedréhez egyelőre nem nyúlnak a Szigetközben, a beavatkozás mikéntje a nemzetközi tárgyalások eredményétől függ." (1993. január 16.)
„Azért, hogy a víz a mellékágrendszerben maradjon, a tervezett vízpótlás előkészítéseként az ágvégeket, dunai torkolatokat feltöltik a hullámtérben. " (1993. február 16.)

"Prémus Károly építésvezető szerint a tegnap átadott mentett oldali vízpótlás első ütemében a 29 kilométer hosszúságú kiliti-cikolai holtág vízellátását oldották meg, egészen a püski zsilipig. Ez azt jelenti, hogy a Zátonyi-Dunában egész éven át lesz víz." (1993. február 23.)

"Martonyi János külügyi államtitkár szerint világosan ki kell mondani, hogy Magyarország továbbra sem tartja elfogadhatónak a sík vízi erőmű üzembe helyezését..." (1993. február 25.)

"Téves, szakmailag megalapozatlan minden olyan állítás, ami a dunakiliti duzzasztómű vízpótlásra való felhasználását a mű üzembe helyezésének minősíti, mondta dr. Horváth József köztársasági megbízott." (1993. február 26.)

"A parlament környezetvédelmi bizottsága 1990 őszén éles támadást indított ellenem. Én akkor úgy láttam – és most is ezt vallom –, hogy a magyar kormány számára az lett volna a legokosabb, ha még 1990 őszén egy korrekt, ökológiai szempontból is elfogadható egyezséget köt Szlovákiával. A túloldalon Vavrousek szövetségi miniszter ugyanígy gondolta... A Duna Kör megakadályozta, hogy erre nézve alaposabb vizsgálat, majd tárgyalási folyamat kezdődjön... Most a vita itthon az ideiglenes műszaki megoldáson fog kiéleződni. Remélem, mindez végül nem akadályozza a munkálatokat – nyilatkozta a volt környezetvédelmi miniszter, Keresztes K. Sándor a Kisalföldnek." (1993. március 1.)

"Van egy olyan ígéretünk Hágából, hogy ezt az ügyet három-négy éven belül elintézik... – nyilatkozta az új környezetvédelmi miniszter, Gyurkó János a Kisalföldnek." (1993. március 8.)

"Bölcs jogászregula az, hogy egy sovány egyezség is jobb egy kövér pernél... Szomszédok vagyunk, és azok is maradunk Szlovákiával, nem mindegy, hogy milyen szomszédságban – mondta dr. Horváth József köztársasági megbízott." (1993. március 19.)

"Gyurkó János környezetvédelmi miniszter szerint a dunakiliti fenékküszöböt nem szabad megépíteni... mert így a szlovákok gátak sorozatát építhetnék... Ha nincs fenékküszöb, jöhetnek a dízelszivattyúk. Hat telep 108 szivattyúja napi 26 ezer liter gázolajat égetne el a Szigetközi Tájvédelmi Körzetben, napi 11,5 millió forintos költséggel." (1993. március 30.)

"A Csallóköz már kap vizet." (1993. március 31.)

"Brüsszelben tegnap Martonyi János külügyi államtitkár és szlovák kollégája, Jan Lisuch aláírta az alávetési nyilatkozatot, amit a két ország közösen nyújt be a hágai Nemzetközi Bíróságnak a bősi erőmű ügyében." (1993. április 8.)

"Az Országgyűlés ideiglenes vízlépcsőbizottsága szerint az a kormányhatározat, ami a Szigetköz vízpótlásának szabályozására részlegesen üzembe helyezné a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer egyik fő létesítményét, a dunakiliti víztározót, a C változatot szentesítené." (1993. május 11.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisvállalkozások tulajdonosai képezhetik tovább magukat

A Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatása révén indított a munkaerő-piaci és a vállalkozói… Tovább olvasom