Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Partisegély szolgáltatás indul győri szórakozóhelyeken a drogfogyasztás megakadályozására

A Partisegély szolgálat premierje most szombaton lesz a Mamma Miában és a Neo Clubban.
Szőlőcukor és óvszerosztás

A most szombaton kezdődő városi program kísérleti jelleggel indul két győri szórakozóhelyen. A tevékenység lényege, hogy elősegítse a fiatalok biztonságosabb szórakozását, valamint csökkentse a legális és illegális szerhasználatból eredő ártalmakat.

A szórakozóhelyeken való jelenlét különleges alkalmat kínál, hogy informálja a fiatalokat arról, van kihez fordulni probléma esetén.

A diszkókban jelen levő segítők az éjszaka folyamán 11 óra és 4 óra között lesznek szolgálatban, a legális és illegális droghasználat káros hatásait – így a felmelegedést, kiszáradást és szédülést megelőzendő - folyadékot, vitamint, szőlőcukrot is adnak a szórakozóknak, de az óvszerosztás is a tevékenység része.

Borkai Zsolt: álljunk útjába a drogfogyasztás terjedésének! 

A szakemberek felvilágosítással szolgálnak a drogok káros hatásairól és váratlan következményeiről is. Felkutatják a szemmel láthatóan rosszul lévő fiatalokat, segítséget nyújtanak a józanodás során. A krízishelyzetben lévők számára mentális segítséget is biztosítanak. A problémás szerhasználókat kezelőhely felé irányítják.

"Győr folyamatosan keresi annak lehetőségeit, hogy a drogfogyasztás terjedésének útjába álljon. Városunk az egyedüli település hazánkban, amely húsz évre visszamenőleg rendelkezik összehasonlítható adatokkal a fiatalok szerhasználatáról.

A szakemberek szerint is a győri a legjobban működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórum az országban, amely elsősorban a megelőzés terén tud sokat tenni gyermekeink érdekében. Ennek ma már kézzel fogható hatása is van, hiszen a kipróbálási arány korábbi években tapasztalt növekedése mára megrekedt.

Szerencsére a prevencióban nem csak az önkormányzat, de számos partnerszervezet is részt vesz, az összefogásunk révén pedig olyan hasznos programokat tudunk indítani, mint a partisegély szolgáltatás" – mondta el Borkai Zsolt polgármester.

Premier a Mamma Miában és a Neóban

"A Partisegély közvetlen célja a biztonságos szórakozás elősegítése a szórakozóhelyeken, amelynek célcsoportját elsősorban a fiatalok alkotják. A szolgáltatás a szermentes, a szereket kipróbáló, és az alkalmi használó egyéneket és csoportokat egyaránt célozza. Igénybe vétele egyébként önkéntes, anonim és ingyenes" – fűzte hozzá dr. Báthy Andrásné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője.

Hozzátette, a szolgáltatás a kísérleti fázisban kéthetente, 2015. március 21. és május 16. között, összesen öt alkalommal vehető majd igénybe felváltva a Mamma Mia Clubban és a Club Neo Győr-ben.

Vajon lesz-e folytatás május után?

A szolgáltatás fejlesztése a INDIT Közalapítvány mentorálásával történik, a győri megvalósítást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat "Színestér" intézménye koordinálja.

A győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által támogatott kezdeményezésben a Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja is közreműködik.

A szervezők a kísérleti szakaszt követően értékelik a tapasztalatokat, és ennek tükrében a szolgáltatás hosszabb távon, több szórakozóhely bevonásával kiterjeszthetővé válna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra egészségpiac Győrben

A győri önkormányzat idén már 21-ik alkalommal rendezi meg preventív célú, figyelemfelhívó… Tovább olvasom