Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Pártfogó felügyelet: segítő tanácsok a jó út felé

Tavaly több mint félezer fiatalkorú került bűncselekmény miatt pártfogó felügyelet alá a megyében.

A szolgálat egyik munkatársa szerint munkájuk hatékonysága attól függ, hogy a fiatalok mennyire veszik komolyan a feléjük nyújtott támogató kezet.

Győrött négy, Sopronban, Kapuváron és Mosonmagyaróváron egy-egy pártfogó foglalkozik fiatalkorúakkal a Győr-Moson-Sopron Megyei Igazságügyi Hivatalnál. Hegyi Ákos pártfogó felügyelő, a győri központ munkatársa portálunknak elmondta, hogy tavaly a megyében 536 fiatalkorúakkal kapcsolatos üggyel foglalkoztak. Megjegyezte: a pártfogoltak száma ennél valamivel kevesebb, mivel némelyiküknek több ügye is volt párhuzamosan. Egy-egy pártfogóra évente átlagosan 50-60 fiatal jut, akiket valamiféle bűncselekmény elkövetése miatt az ügyészség vagy a bíróság pártfogó felügyelet alá helyez.

Hegyi Ákos részletezte a leggyakrabban elkövetett bűncselekmények arányát is. Eszerint a tavalyi ügyek 38 százaléka (201 ügy) lopás, 18 százaléka (90 ügy) garázdaság, 14 százaléka (77 ügy) testi sértés, 8 százaléka (41 ügy) kábítószerrel való visszaélés, 6 százaléka (34 ügy) rablás, 5 százaléka (25 ügy) rongálás volt. A pártfogó felügyelői szolgálat munkatársainak tavaly 495 környezeti tanulmányt kellett készíteni a fiatalkorú gyanúsítottakról, a nyomozati szakaszban.

– A pártfogó felügyelet célja, hogy jó útra terelje, támogassa a fiatalokat, segítse családi környezetüket és megelőzni az ismételt bűnelkövetést. Fontos, hogy pozitív változásokat tudjunk elérni a ránk bízott pártfogolt életében – hangsúlyozta Hegyi Ákos. – Ennek módja a havi rendszeres kapcsolattartás, amelyet, ha indokolt és szükséges, gyakoribbá is tehetünk. A kapcsolattartás másik módja a családlátogatás, amikor a szülők segítségével azt ellenőrizzük, hogy a fiatalok által elmondott körülmények valósak-e.

Egy-egy pártfogóra – így Hegyi Ákosra is – évente átlagosan 50-60 fiatal jut. Fotó: Krizsán Csaba
Egy-egy pártfogóra – így Hegyi Ákosra is – évente átlagosan 50-60 fiatal jut. Fotó: Krizsán Csaba

Ezen kívül a megyei igazságügyi hivatal pártfogó felügyelői kapcsolatban állnak az iskolák ifjúságvédelmi felelőseivel, illetve együttműködnek a gyermekjóléti szolgálattal, a rendőrséggel és a munkaügyi központtal is.

– A pártfogó felügyelői szolgálat hatékonysága attól függ, hogy a fiatal mennyire fogadja el a tanácsokat, a támogatást, mennyire veszi komolyan a felé nyújtott kezet. Eddig három olyan esetem volt, amikor a pártfogás megszüntetését kellett javasolnom és kértem, hogy szabják ki a büntetést, illetve kerüljön vissza a fiatal a javító intézetbe. Ha azt vesszük, nem állunk olyan rosszul!

– Ha viszont abból a szempontból nézzük a hatékonyságot, hogy mennyire sikerült a pártfogó felügyelet alá rendeltek életfelfogását, családi körülményeit megváltoztatni, akkor már kicsit halkabbra kell vennünk a szót. Mert bizony vannak olyan pártfogoltjaink, akik sajnos ebben nőttek fel, erre szocializálódtak. Hegyi Ákos, aki szerint munkájában – sok más mellett – az jelent sikert, ha a felügyelet leteltével, néhány hónap múlva megcsörren a telefonja és egy korábbi pártfogoltja jelentkezik, tanácsot kér vagy csak egyszerűen beszélgetni akar.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. március 04. 18:49
    „Vajon az itt pártfogoltak ból lesz a visszaeső bűnöző? Főleg, ha elmebeteg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi pénzünk – a mi jogaink

Március 15-e a fogyasztóvédelmi világnap, de mivel az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk is, ezért az… Tovább olvasom